Skutt etter å ha tatt bilde av råkjører

- Flaks at han ikke ble drept, sier Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 22 år gammel svenskfødt osloborger er i Oslo tingrett dømt til fire års fengsel for blant annet drapsforsøk i dag.

Drapsforsøket skjedde midt på dagen den 29. mars i år. Fornærmede sto og ventet på en buss da en bil passerte ham i stor fart og vinglet på veien - noe som gjorde han sint fordi det var en skole i nærheten, kommer det frem i dommen fra Oslo tingrett.

Da bilen kom tilbake igjen bestemte mannen å ta et bilde av den aggressive bilisten med sin mobiltelefon.

Den domfelte 22-åringen forklarte, ifølge dommen, at han ble svært sint da han ble avbildet. Han hadde ikke førerkort og bilen tilhørte ikke ham, forklarte han.

Les hele dommen her.

- Sikker på jeg skulle dø

Fornærmede forklarte at han hørte lyden av et skudd og at han så tiltalte komme i bestemt gange mot ham. 22-åringen skal ha ropt skjellsord og uttrykt at han var svært opprørt over avfotograferingen.

Fornærmede forklarte ifølge dommen at mannen tok frem en pistol da han bare sto et par skritt unna ham. Med begge hendene rundt pistolskjeftet, og med pistolløpet pekende mot ansiktet hans avfyrte han ett skudd. Fornærmede kjente et lufttrykk og en voldsom svie før det begynte å renne blod.

SKUTT I ANSIKTET: Den uheldige MMS-fotografen ble skutt i ansiktet midt på lyse dagen av den rusa svenske bilisten. Bildet er fra politiaksjonen etter skyteepisoden. Offeret sitter i ambulansen på bildet. Foto: BJØRN LANGSEM
SKUTT I ANSIKTET: Den uheldige MMS-fotografen ble skutt i ansiktet midt på lyse dagen av den rusa svenske bilisten. Bildet er fra politiaksjonen etter skyteepisoden. Offeret sitter i ambulansen på bildet. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Jeg var sikker på at jeg skulle dø, skal han ha sagt under sin forklaring.

- Jeg skal drepe deg. Jeg har pistol!

Men mannen kom fra den dramatiske hendelsen med et streifeskudd i kinnet. Ifølge dommen skal domfelte ha ropt «Jeg skal drepe deg. Jeg har pistol!» før han skjøt.

Ifølge Oslo tingretts dom skal 22-åringen ha truet med å drepe ham dersom han anmeldte forholdet.

Det var flere vitner på stedet som bekreftet historien, og ett av dem ringte politiet som etter kort tid pågrep 22-åringen.

Selv hevder han at han ikke husker noe, at han fikk black-out og ikke husker noe fra han gikk ut av bilen til han ble pågrepet fordi han var rusa på hasj og rohypnol. Han innrømmer imidlertid at han hadde en pistol.

Var på pokerkveld

22-åringen forklarte at han hadde vært på pokerkveld hos en kamerat kvelden i forveien. Det hadde blitt røyka hasj og inntatt rohypnol og piller.

Den svenskfødte mannen mener han bare mente å skremme mannen som tok bildet, slik at han skulle fjerne det fra sin mobiltelefon.

- Hvorfor skulle jeg drepe og dermed pådra meg mye større problemer enn det mobilbildet kunne medføre? spurte han i retten.

De sakkyndige forklarer det med at virkningene av de narkotiske midlene han hadde inntatt ikke prioriterer negative konsekvenser, men overvurderer umiddelbare belønninger.

Skallet ned politi

Ifølge dommen var ikke 22-åringen særlig blid for å bli satt i arresten heller. Politibetjentene på stedet forklarte i retten at mannen var ustyrlig.

Da mannen skulle fraktes fra politibilen og inn i arresten skallet han til en av politibetjentene i leppa.

22-åringen har i tillegg erkjent å ha oppbevart hasj i sitt hjem og i arresten. Han erkjenner også å ha kjørt bil i påvirka tilstand dagen han nesten ble drapsmann, samt at han ikke hadde førerkort.

Flaks

Sist, men ikke minst, ble han å dømme for å ha vært i besittelse av en kasteøks og en batangakniv - noe han ifølge dommen hadde som pyntegjenstander i sitt hjem.

Til sammen ble 22-åringen dømt for i alt 11 lovovertredelser. Dommeren mener han har hatt flaks og skriver i dommen:

«Det må anses som et rent hell at tiltalte ikke ble en draps-mann.»

Her kan du lese dommen i sin helhet.