Skutt fra hofta

Navn: Charlton Heston Alder: 75 Yrke: Filmstjerne

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så var det Charlton Hestons tur til selv å bli skutt fra hofta. Denne gangen av engelske teaterkritikere. Charlton og fru Lydia spiller for tida «Love Letters» på Haymarket Theatre Royal i London. Og det er ikke akkurat kjærlighetserklæringer kritikerne kommer med.

- Alt stjernen må gjøre er å gå over gulvet, sitte ned og lese brevene, skriver Sunday Times syrlig. Charlton Heston er ikke lenger skuespiller, han er et ikon.

Og for tida er han nok mer opptatt av presidentrollen i National Rifle Association, nyvalgt som han er for nok en ettårs-periode. Retten til å bære våpen er viktigere enn alt annet, er den tidligere bibelfilmstjernens nye credo. Det er denne retten som beskytter alle andre rettigheter.

Charles Carter, som han egentlig heter, debuterte på lerretet for 58 år siden. Filmen var en universitetsprodusert 16 mm stumfilmversjon av Ibsens «Peer Gynt». I tittelrollen: Charles Carter.

Ni år seinere var han blitt fast inventar i Hollywood-filmer med sitt nye navn Charlton Heston. Først i B-westerns, deretter i en rekke episke bibelfilmer. I 1959 fikk han Oscar for tittelrollen i «Ben Hur».

I tillegg har han gestaltet de fleste av Shakespeares klassiske rolleskikkelser, på lerretet så vel som på scenen. Og han leverte en glimrende prestasjon som den meksikanske politimannen i Orson Welles' kritikerroste «Touch of Evil» fra 1958, som i disse dager sendes ut på kinoene igjen i nyrestaurert versjon.

Charlton Heston har også spilt inn film i Norge. I 1972 tilbrakte han seks vinteruker i Bærum - nærmere bestemt i Dawson City, Lommedalen. Oppbygd for anledningen, som var en nyinnspilling av Jack Londons «Villmarka kaller». Og Dagbladets Einar Hanseid kunne røpe detaljer fra stjernens kulinariske møte med Oslo - froskelår til forrett, deretter andestek, flambert ananas og irish coffee. Et måltid som ble avrundet med en flaske tørr champagne.

Tidlig på 60-tallet gikk han i borgerrettighetsmarsjer sammen med Martin Luther King. Deretter har den politiske utviklingen gått i en retning - målbevisst mot ytterste høyre. NRA-president Charlton Heston har klare meninger om forbrytere og amerikansk våpenlov: - Jeg er ikke interessert i å se dem bli nektet muligheten til å kjøpe våpen. Jeg er interessert i å se dem i fengsel.

- Moses fra Hollywood har ett bud på steintavla si: Uinnskrenket rett til å kjøpe og bære våpen.