Skutt fra kloss hold

FROGNER (Dagbladet.no): Anne Orderud Paust og hennes foreldre, Marie og Kristian Magnus, ble skutt fra kort hold. Per og Veronica Orderud gikk ut av rettssalen da Kripos startet gjennomgangen av bildene fra drapsåstedet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiførstebetjent ved laboratorieavdelingen i Kripos, Tore Per Bakken, viser i dag retten bilder som ble tatt dagen etter trippeldrapet i kårboligen på Orderud gård den 22. mai 1999.

- Jeg vil gjøre retten oppmerksomme på at det kommer en del sterke bilder under gjennomgangen, fortalte Bakken før han startet framvisningen av bildene fra drapsstedet.

Dette tok Per og Veronica Orderud konsekvensen av. Da bildeseansen startet i Nes herredsrett, trakk ekteparet seg inn på pauserommet i Frogner grendehus.

- De ønsket naturlig nok ikke å se disse bildene, det ville være for stor belastning for dem å se dette, forteller Per Orderuds medforsvarer, Jarl Borgvin Dørre til Dagbladet.no. Han vil ikke fortelle når ekteparet bestemte seg for å holde seg unna gjennomgangen.

 • Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød følger med i bildegjennomgangen i Nes herredsrett.

  Kloss hold


  Anne Orderud Paust og hennes foreldre, Marie og Kristian Magnus, ble skutt og drept fra kloss hold i kårboligen på Orderud gård, kom det fram da politiførstebetjent Bakken viste bildene fra åstedet.

  Alle tre personene er skutt bakfra, fra nært hold. Tekniske undersøkelser viser at Anne Orderud Paust og Kristian Magnus Orderud har fått skudd i nakken med en pistol som maksimalt var fem centimeter fra nakken da skuddet ble avfyrt.

  Det har vært mye skyting i kårboligen da trippeldrapet fant sted, og alle ofrene er skutt flere ganger.

  Bakken fortellerr at det er blitt gått 13 eller 14 patronavfyringer. 10 eller elleve skudd er med en .22-kaliber, og tre skudd med .38-kaliber.

  Retten fikk se detaljerte bilder fra hvordan åstedet så ut da politiet kom inn dagen etter drapet. Nærbilder av de tre drepte, tomhylser og skuddmerker i golv og vegger ble vist.

  Bildene viser også at ekteparet Marie og Kristian Magnus lå i senga si da de først ble truffet av skuddene. Deretter må Marie ha klart å komme seg ut av senga og ut i tv-stua før hun til slutt ble drept.

  Drapsmannen - eller drapsmennene - har beveget seg fra rom til rom og systematisk skutt og drept de tre familiemedlemmene, viser bildene.

 • Store verdier i form av sølvtøy eller kontanter i huset ble ikke rørt drapsnatten.

  Fotspor fra kvinnesko?


  Like utenfor kårboligens verandadør har Kripos funnet en glassbit med et fotavtrykk oppå.

  - Vi vurderer at dette avtrykket er avsatt på vei inn på åstedet, forteller politiførstebetjenten i retten.

  Han sier også at politiet har funnet avtrykket fra samme sko i alle rom i kårboligen hvor ofrene lå.

  Det er funnet veldig få spor etter gjerningspersonen(e) i kårboligen.

  Politiet har sjekket ut store deler av skomarkedet. Både i Norge og på en skomesse i Italia. Til slutt kom de fram til at merket kan stamme fra en sko med merket Bohan.

  - Vi er rimelig sikker på at det i Norge er den sålen som passer best. Det viser seg at denne sålen var en populær såle, forteller Bakken. Politiet mener avtrykket stammer fra en kvinnesko.

  - Vi snakker om en sko i størrelse 39, 40 eller 41, sier Bakken.

  Politiet har forsøkt å knytte denne skotypen til Kristin Kirkemo Haukeland og Veronica Orderud. Uten hell.

 • En sko av denne typen ble vist fram i Nes herredsrett i ettermiddag.
FORLOT RETTSSALEN: Ekteparet Per og Veronica Orderud forlot rettssalen da bildene fra åstedet ble vist i dag. Her under en pause i dagens rettsmøte.