Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skutt gjennom hodet - nå smiler hun igjen

De første bildene av kongresskvinnen Giffords etter skytemassakren i Arizona.

UTROLIG: Dette bildet av Gabrielle Giffords (t.v.) er det første som er frigitt  siden hun ble skutt. Snart kan hun skrives ut av rehabiliteringssykehuset. Foto: GIFFORDS-STABEN / SCANPIX
UTROLIG: Dette bildet av Gabrielle Giffords (t.v.) er det første som er frigitt siden hun ble skutt. Snart kan hun skrives ut av rehabiliteringssykehuset. Foto: GIFFORDS-STABEN / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Staben til  Gabrielle Giffords offentliggjorde i dag de første bildene av kongressrepresentanten siden hun ble ett av ofrene da attentatmannen Jared Loughner skjøt 19 personer i Tucson i Arizona 8. januar.

Giffords ble skutt over det ene øyet og gjennom venstre hjernehalvdel, men utrolig nok klarte kirurgene å berge livet hennes. Seinere har framgangen vært enorm.

I dagene etter skytingen kom det stadig gode nyheter fra sykehuset. Etterhvert har hun etterspurt favorittmaten sin, sunget favorittsangene og lært å gå og snakke.

- Ordene kommer tilbake De oppsiktsvekkende nye bildene av den nå kortklipte kongresskvinnen viser at utseendet er preget av de omfattende skadene, men ansiktet har ingen synlige arr.

Ennå sliter Giffords med å kommunisere så tydelig som den populære politikeren ønsker. Mye av samtalene foregår med ansiktsuttrykk og håndbevegelser fordi kongresskvinnen har problemer med å danne hele setninger.

- Ordene kommer tilbake til henne mer og mer nå, men hun bruker ennå ansiktet til å uttrykke seg, mens hun peker og gestikulerer. Totalt sett klarer hun å uttrykke det grunnleggende hun trenger, men når det kommer til større og mer komplekse tanker som krever ord, det er der hun har problemer, sa stabssjef Pia Carusone til avisa The Arizona Republic denne uka.

Familien og medarbeiderne har innsett at det ikke er sikkert at Giffords kan bli helt som før.

FØR: Slik så Gabrielle giffords ut i januar i år, tre dager før skytetragedien.
FØR: Slik så Gabrielle giffords ut i januar i år, tre dager før skytetragedien. Vis mer

- Alt vi kan håpe på er at utviklingen ikke stopper i dag og han vil fortsette å bli bedre, sier Carusone.

Så romferje-oppskyting Giffords ble fraktet fra akuttavdelingen på sykehuset i Tucson til spesialister i Houston i Texas to uker etter skytingen, og har vært der siden.Det eneste glimtet offentligheten har fått av henne fram til nå, var da sakte gikk ombord i et fly til Florida for å se astronaut-ektemannen Mark Kelly bli skutt opp i rommet med romferja Endeavour 27. april.

Inntil nylig måtte Giffords konstant bruke en beskyttelseshjelm, men mens ektemannen sirklet rundt jordkloden, gjorde kirurgene de siste grepene for å reparere Giffords' hodeskalle, skriver nyhetsbyrået AP.

Jared Loughner, den schizofrene konspirasjonsteoretikeren som tømte Glocken sin mot folkemengden i Tucson, får nå psykatrisk behandling og evaluering i et føderalt fengsel i Missouri. Massemorderen risikerer dødsstraff, men er foreløpig regnet som ute av stand til å forstå anklagene mot seg.

DRAPSMANNEN: Jared Loughner, som var ute etter å drepe Giffords, skjøt totalt 19 personer på en parkeringsplass i Tucson 8. januar i år. Seks av ofrene døde.Foto: Pima County Sheriff
DRAPSMANNEN: Jared Loughner, som var ute etter å drepe Giffords, skjøt totalt 19 personer på en parkeringsplass i Tucson 8. januar i år. Seks av ofrene døde.Foto: Pima County Sheriff Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media