Skutt i nattklubb-kø

Da dørvaktene på nattklubben Snorre Kompagniet i Rosenkrantz' gate i Oslo nektet å slippe ham inn, trakk 20-åringen våpen og skjøt to skudd mot inngangen. En 24-åring som stod i garderoben, ble truffet i hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ligger nå livstruende skadd på Ullevål sykehus. Pistolmannen, som var av utenlandsk opprinnelse, puttet våpnet i lomma og jogget rolig vekk fra åstedet. Han ble pågrepet kort tid seinere.

De lamslåtte gjestene barrikaderte seg inne i nattklubben og kjempet for å holde liv i den hardt skadde 24-åringen.

Bård Oskarsen (24) sto like ved inngangen da skuddene falt.

- Mannen skjøt helt vilkårlig inn i mengden. Det var helt sinnssykt. Jeg har aldri blitt edru så fort, sier Oskarsen.

- Det var helt uvirkelig. Jeg skjønner ikke hva som skjer i denne byen lenger, sa en jevnaldrende kamerat til Dagbladet i natt.

Slapp ikke inn

20-åringen ankom nattklubben i en drosje ved 02.00-tida. Han var på det tidspunktet så beruset at dørvaktene nektet å slippe ham inn.

- Dere vet hva som skjer hvis jeg ikke slipper inn. Da blir jeg nødt til å skyte deg, skal 20-åringen ha sagt til dørvaktene.

Vitner forteller at dørvaktene bestemt avviste mannen i døra og valgte å overse ham. 20-åringen trakk seg tilbake, plukket fram en 9-mm pistol, satte i et magasin og tok ladegrep.
Den ene av dørvaktene oppdaget hva som var i ferd med å skje og ropte at folk skulle søke dekning. Den andre dørvakta fikk kastet seg fram og stengt døra, slik at 20-åringen ikke kom seg inn på Snorre.

- Han siktet på dørvaktene i tre til fire sekunder før han løsnet det første skuddet. Deretter fant han en ny posisjon og skjøt et nytt skudd, sier et vitne.

Heldigvis var det få mennesker i garderoben da skuddene falt. En kvinne og den ene dørvakten fikk kuttskader av glasset som fløy gjennom lufta. 24-åringen segnet om med blodet pumpende fra bakhodet.

Ga førstehjelp

Svenske Sami Paloaho (23) tilbød seg å gi den skadde 24-åringen førstehjelp.

- Jeg hørte ingen skudd, men så at det skjedde noe. Gutten lå på gulvet, men var ved bevissthet. Han ropte hele tida noen navn og hadde begge øynene åpne. Det var masse blod. Han hadde et utgangssår rett ved øret, men jeg kunne ikke se hvor kula hadde slått inn. Det eneste jeg kunne gjøre var å slå en bandasje for å stoppe den kraftige blødningen. Selv med tre kompressforbindinger blødde det gjennom, men han hadde en sterk puls hele tida, sier Sami, som er utdannet hjelpesykepleier.

Ingen motstand

Politiet rykket umiddelbart ut etter at de fikk melding om skytingen. Men de gikk ikke inn før bevæpnede mannskaper ankom seinere.

- Den første bilen var på stedet få minutter etter at vi fikk melding. Et vitne oppdaget mannen som var på vei bort fra utestedet. Vi pågrep ham rett ved Stortinget, forteller politiførstebetjent Anne-Karin Hannevold ved voldsavsnittet på Oslo politikammer.

Siktet for drapsforsøk

20-åringen var bevæpnet da han ble pågrepet, men gjorde ingen motstand. Han var ifølge politiet synlig beruset.

20-åringen vil bli framstilt for varetektsfengsling i dag. Også avhørene vil starte søndag. Kriminalteknikerne jobbet natt til lørdag med å sikre spor på åstedet.
- Vi har veldig mange vitner som skal avhøres. Det ser ut til at vi skal få et godt overblikk over hva som skjedde, sier Hannevold.

Politiet føler seg maktesløse overfor blind vold som rammer uskyldige.

- Det er nesten umulig for politiet å beskytte mot slike gærninger. Sjansen for at slik vold skal ramme uskyldige er likevel forsvinnende liten, sier informasjonssjef ved Oslo politikammer Jon Gangdal.
Situasjonen for 24-åringen var fortsatt uavklart i natt.

SKYTEDRAMA: Polititeknikerne jobbet natt til lørdag med å sikre spor.