- Skutt i ryggen for å ha gjort en god jobb

Styreleder Reinås går av etter det han opplever som press fra næringsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÆKERØ(Dagbladet.no): Hydros styreleder Jan Reinås har meddelt styret i selskapet at han fratrer sin stilling som styreleder med umiddelbar virkning. Nestleder i styret, Elisabeth Grieg, overtar inntil videre som fungerende styreleder i Hydro.

Reinås sier han tok sin beslutning etter møter med Hydros største eier, representert ved Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen, i løpet av helgen.

- Budskapet var tydelig; at Reinås må bort, er en av premissene regjeringa må ha for å få en løsning på denne saken. Næringsministeren ga inntrykk av at dette var forankret hos regjeringa og statsministeren, sier Reinås på en pressekonferanse i ettemiddag.

- Jeg vil ikke bruke ordet press, men det var en ganske klar beskjed fra en aksjonær, sier Reinås om næringsministerens opptreden.

Han synes det er merkelig at det har blitt så stort fokus på hans person i denne saken, når et enstemmig styre sto bak avgjørelsen om å utbetale opsjonene.

- Det er styreformannen som må fronte styrets beslutning, og det har jeg forsøkt etter beste evne å gjøre. Men jeg synes det er merkelig at de kun skyter mot navnet Reinås. De burde vært mer nyanserte i måten de håndterte dette på, og jeg burde fått en bedre begrunnelse for at det er jeg som må gå av, sier Reinås.

Han vil ikke si noe om han mener de andre styremedlemmene bør gå av etter denne saken, men han håper han nå har gjort det som er best for Hydro.

Etter pressekonferansen kommer med han med enda sterkere karakteristikker av den behandlingen han har fått av regjeringen i denne saken.

MØTTE PRESSEN: Jan Reinås møtte pressen søndag ettermiddag på i Hydros lokaler på Vækerø i Oslo. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
MØTTE PRESSEN: Jan Reinås møtte pressen søndag ettermiddag på i Hydros lokaler på Vækerø i Oslo. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

- Jeg føler jeg er blitt skutt i ryggen for å ha gjort en god jobb, uttaler Reinås i et intervju med TvNorge.

- Endrer ikke vårt arbeid

Reinås trekker seg etter at det i går ble klart at styret i Hydro ba bedriftsforsamlingen vurdere styrets håndtering av saken. Det skjedde på bakgrunn av at de to rapportene utarbeidet at advokatfirmaene Selmer og BA-HR kom til motsatte konklusjoner om hvorvidt Hydro-styret hadde lov til å gjennomføre millionutbetalingene til 35 ledere.

Reinås uttalte i går at hele styret vil stille sine plasser til disposisjon, hvis bedriftsforsamlingen kom til at de hadde håndtert opsjonssaken kritikkverdig.

- Jeg føler det er ryddig og greit å gå av i dag, slik at bedriftsforsamlingen kan behandle saken uten å ha mitt kandidatur som tema, sier Reinås på pressekonferansen i dag.

Leder for bedriftsforsamlingen, Svein Steen Thomassen, fikk beskjeden om Reinås\' avgang kort tid før avgjørelsen ble offentliggjort. Han mener ikke Reinås\' beslutning endrer bedriftsforsamlingens arbeid betydelig.

- At han har trukket seg, endrer ikke på det arbeidet vi skal gjøre. Vi fortsetter arbeidet med å få samlet bedriftsforsamlingen så raskt som mulig, sier Thomassen til Dagbladet.no.

- Reinås uttaler at det var best for Hydro at han gikk av i dag, er du enig i det?

- Skutt i ryggen for å ha gjort en god jobb

- Jeg vil ikke kommentere det som går på Reinås\' personlige vurderinger i denne saken, men jeg tar avgjørelsen hans til etterretning, sier Thomassen.

- Ikke godt nok for næringsministeren

Næringsminister Dag Terje Andersen uttalte lørdag kveld at det var bra at Hydro-styret tok tak i opsjonssaken ved å trekke bedriftsforsamlingen inn i vurderingen.

– Jeg synes det er naturlig med de spørsmål som ble stilt fra BA-HR, som er et velrenommert juristselskap, at styret nå tar tak i saken. Det er ikke unaturlig at styret får et kontrollorgan til å foreta en vurdering. Jeg syns det er kjempebra at styret tar tak i saken så fort, sa næringsminister Dag Terje Andersen til NTB i går kveld.

Dagbladet skriver i dag at regjeringen likevel mener at dette ikke er godt nok.

Etter det Dagbladet erfarer, oppfatter sentrale personer i regjeringssystemet henvisningen til bedriftsforsamlingen som et forsøk, fra styret, på å kjøpe seg tid.

Den knusende rapporten fra advokatfirmaet BA-HR skal etter det Dagbladet kjenner til være det Næringsdepartementet trengte for å få Reinås til å gå. Fra sentralt hold omtales Gudmund Knudsen i BA-HR som en usedvanlig dyktig jurist på opsjonsavtaler.

- Hydro-styret er tatt med buksa nede av en av Norges dyktigste advokater, sier en sentralt plassert kilde.

-ANDERSEN PRESSET: Styreleder Jan Reinås uttaler i forbindelse med avgangen at næringminister Dag Terje Andersen gjorde det klart at Reinås\' fratreden var en forutsetning for at regjeringen skulle rydde opp i opsjonsbråket.