Skutt mens han delte ut program i kirken

Barack Obama fordømmer drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Den omstridte abortlegen George Tiller (67) ble søndag skutt og drept utenfor kirken Reformation Lutheran Church i Wichita hvor han jobbet som frivillig.

Tiller sto og delte ut programmer til søndagens gudstjeneste da skuddene falt, melder ABC News.

Drapsmannen stakk av fra åstedet i bil. Etter kort tid ble imidlertid en 51 år gammel mann pågrepet, mistenkt for å stå bak skytingen.

- Drapet er en tragedie. Det er spesielt hjerteskjærende at han ble skutt i sitt gudshus, et sted for fred, sier Tillers familie via sin advokat. Familien legger til at dødsfallet også er et tap for Wichita-by og kvinner over hele Amerika.

- George dedikerte livet sitt til å gi kvinner medisinsk hjelp med høy kvalitet til tross for hyppige trusler og vold, skriver de.

Omstridt
Tillers høyt profilerte klinikk var en av bare tre klinikker i USA som utfører aborter etter 21. uke av svangerskapet. På grunn av sitt arbeid har 67-åringen i årevis vært utsatt for angrep fra abortmotstandere.

I 1993 ble han skutt utenfor klinikken sin, men overlevde. I 1985 ble klinikken hans bombet. Senest tidligere denne måneden var klinikken utsatt for hærverk, ifølge ABC News.

- Jeg har rett til å gå på jobb. Det jeg gjør er lovlig, moralsk, etisk og dere kan ikke drive meg ut av byen, sa Tiller i 1991, da flere tusen abortmotstandere protesterte utenfor klinikken hans.

Tiller er den første abortdoktoren drept i USA siden Barnett Slepian ble myrdet i Amherst i 1998, skriver AP.

Ifølge politiet tyder alt på at drapsmannen handlet alene, men de vil undersøke om han tilhørte en abortmotstandsgruppe.

Obama fordømmer

Barack Obama sier i en pressemelding at han ble sjokkert og sint av drapet.

- Uansett hvor grunnleggende uenige vil kan være i vanskelige spørsmål som abort, kan vi ikke løse dette med grusomme, voldelige handlinger, sier han.

Flere framtredende medlemmer av den sterke abortmotstands-bevegelsen i USA har også fordømt drapet.

- Vi er sjokkert over den rystende nyheten om at Tiller ble skutt ned, sier Troy Newman som leder gruppen Rescue. - Vi har i årevis drevet vårt arbeid fredelig og med lovlige midler. Vi fordømmer den feige handlingen som fant sted i morges, sier han.

SKUTT OG DREPT: Den omstridte legen George Tiller ble 67 år gammel. Foto: AP Photo/Larry Smith
SKUTT OG DREPT: Den omstridte legen George Tiller ble 67 år gammel. Foto: AP Photo/Larry Smith Vis mer