Skutt og drept av politiet i Larvik

Politiet løsnet minst to skudd mot mann i 30-årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 15.33 i ettermiddag fikk politiet melding om at en person ble truet med en stor kniv i Nansetgata i Larvik.

En enhet fra politiet rykket ut og forsøkte å sette mannen ut av spill med pepperspray, men politiet lyktes ikke i dette.

Politipatruljen fikk tillatelse til bevæpning og kort tid etter ble polititjenestefolkene truet med det som beskrives som en kjøttøks.

Politiet ga ordre om at mannen skulle legge fra seg øksa og stanse opp. Han trosset orderen og skudd ble så avfyrt fra politiets tjenestevåpen.To skudd
- Det ble avfyrt to skudd mot personen. Han er nå død, sier politiinspektør Ole Bjørn Sakrisvold i Vestfold politidistrikt til Dagbladet.no.

Ingen av polititjenestemennene skal ha blitt skadd i aksjonen. Det er heller ikke meldt om skader på andre personer enn den omkomne.

Mannen som ble skutt skal være en asiatisk mann på omkring 30 år. Ifølge VG Nett var mannen vietnameser.

På vei inn i butikk

SKUTT OG DREPT: Mannen som ble skutt av politiet sto like foran minibussen som sees på bildet. Foto: PÅL TERJE STØTVIG
SKUTT OG DREPT: Mannen som ble skutt av politiet sto like foran minibussen som sees på bildet. Foto: PÅL TERJE STØTVIG Vis mer

Mannen var på vei inn i butikken Din Sykkel i Nansetgata 19 da han ble avskåret av en politimann.

- Han var på vei mot døra, og politimannen løp etter ham med tjenestevåpenet hevet, sier Jan O. Gulbrandsen, som driver sykkelforretningen, til Dagbladet.no

Gulbrandsen beordret kundene i butikken til å legge seg ned bak disken da han så de bevæpnede mennene komme mot butikken hans.

- Politimannen fikk avskåret mannen slik at han løp videre nedover. Der kom en taxisjåfør som bor like over gata gående med sitt 4 år gamle barnebarn. Men politimannen fikk avskåret mannen igjen.

Senket våpenet

Deretter hørte Gulbrandsen mannen rope høyt og tydelig «Legg fra deg den der! Legg deg ned!» Mannen styrtet i stedet mot politimannen.

- Politimannen senket våpenet mot beina til mannen, men han kom veldig fort mot ham, så derfor ble han trolig truffet i kroppen i stedet, sier Gulbrandsen.

Politiet opplyser at mannen ble skutt i brystet, men understreker at han ikke er obdusert foreløpig.

Spesialenheten koblet inn

Spesialenheten for politisaker (tidligere SEFO) er rutinemessig koblet inn for å etterforske omstendighetene rundt skytingen i Larvik i dag. Etterfoskningen ledes nå av Johan Martin Welhaven, som er leder for Spesialenheten for politisaker region øst.

Da Dagbladet.no snakket med Welhaven like før klokka 19 i kveld, var han på vei til Larvik, og kunne foreløpig ikke utdype saken utover de opplysningene Vestfold politidistrikt har gitt tidligere i kveld.

Etter omleggingen av SEFO, har nå Spesialenheten for politisaker flere fast ansatte etterforskere som er uavhengig politiet. Sammen med etterforskerlederen er det også en lokalt ansatt advokat som undersøker de juridiske aspektene.

Trolig vil flere andre etterforskere reise til Larvik for å avhøre vitner til dagens hendelse.

ETTERFORSKES: Spesialenheten for politisaker er rutinemessig koblet inn for å etterforske hva som skjedde da en mann ble skutt og drept av politiet.