TOK FEIL: To italienske vakter er pågrepet etter at de skjøt og drepte to indiske fiskere som de trodde var pirater. Foto: AFP Photo/Scanpix
TOK FEIL: To italienske vakter er pågrepet etter at de skjøt og drepte to indiske fiskere som de trodde var pirater. Foto: AFP Photo/ScanpixVis mer

Skutt og drept fordi vaktene trodde de var pirater

Italienske vakter pågrepet etter at de skjøt to indiske fiskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Indisk politi har pågrepet to medlemmer fra den italienske marinens sikkerhetsgruppe etter at de skjøt og drepte to fiskere, skriver BBC News.

Hendelsen fant sted på sørkysten av Kerala i India forrige onsdag. De to vaktene fra den italienske marinen arbeidet ombord på oljetankeren MV Enrica Lexie. Italienske myndigheter forteller at den indiske fiskebåten opptrådte aggressivt og ignorerte varselsskudd. De to marineansatte avfyrte skudd fordi de trodde at fiskerne var pirater.

Indiske myndigheter sier at fiskerne var ubevæpnet.

- Svært alvorlig Hendelsen har utløst en stor diplomatisk strid mellom de to landene. Indisk politi etterforsker hendelsen som en drapssak.

Den indiske forsvarsministeren Arackaparambil Kurien Antony beskriver drapene som svært alvorlige hendelser, ifølge BBC News.

- Vi har brakt de to mistenkte til fastlandet. De skal etterforskes i Kollam og vil deretter bli stilt for retten, sier politi-inspektør K. Padmakumar til BBC News søndag kveld.

Arrestert Etter klarsignal fra Delhi arresterte indisk politi marinesoldatene ved den italienske oljetankeren MV Enrica Lexie. Politiet har så langt avhørt kapteinen og fem andre fra mannskapet.

Italienske myndigheter nekter for at deres mannskap skal dømmes etter indisk lov, men partene har ikke kommet til enighet.

Myndighetene sier at fartøyet var på vei fra Singapore til Egypt. Mannskapet skal ha bestått av 34 personer, inkludert 19 indere.

Overrasket Indiske myndigheter er overrasket over skytingen ettersom de mener at fiskerne ikke gjorde noe for å true det italienske skipet.

Italienske myndigheter hevder på sin side at mannskapet handlet i selvforsvar etter å ha avfyrt varselskudd fordi de fryktet at skipet deres skulle bli angrepet.

En høytstående tjenestemann i Kerala, P. G. Thomas sier at angrepet var uberettiget ettersom det ikke fantes våpen i fiskebåten.

 ANKRET OPP: Oljetankeren MV Enrica Lexie må midlertidig ligge ankret utenfor kysten av Kerala etter at vaktene på båten skjøt to fiskere. Foto: EPA/STR/Scanpix
ANKRET OPP: Oljetankeren MV Enrica Lexie må midlertidig ligge ankret utenfor kysten av Kerala etter at vaktene på båten skjøt to fiskere. Foto: EPA/STR/Scanpix Vis mer

Indiske myndiheter forteller at ni av de elleve fiskerne på fiskebåten sov da de to som hadde vakt ble skutt.

Myndighetene i Kerala har besluttet å betale nærmere 58 000 kroner til hver av de døde fiskernes familier.

Stor trussel Piratvirksomhet er en stor trussel mot handelsskip i Indiahavet og Arabiahavet. Somaliske pirater kaprer skip og mannskaper for å kreve løsepenger.

I høst ble en dansk familie sluppet fri fra somaliske pirater etter at familien klarte å samle sammen 15 millioner kroner som ble betalt til piratene.

I det siste har det, ifølge BBC, vært færre angrep etter at flere har væpnede vakter ombord.

Fra og med 1. juli kunne norske rederier søke om væpnede vakter via sine lokale politimyndigheter.

SØRGER: En mann legger ned kranser ved de døde fiskerne. Foto: Scanpix
SØRGER: En mann legger ned kranser ved de døde fiskerne. Foto: Scanpix Vis mer