Skutt og drept ombord på sin egen yacht

Drept av somaliske pirater.

DREPT: Scott og Jane Adam er blitt funnet drept ombord på den kaprede yachten Quest. Foto: Privat
DREPT: Scott og Jane Adam er blitt funnet drept ombord på den kaprede yachten Quest. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige fredag ble fire amerikanere kidnappet av somaliske pirater utenfor kysten av Oman.

Nå melder CBS at de fire er funnet omkommet om bord på den kaprede yachten Quest. Ifølge en talsmann for den amerikanske marinen er de blitt skutt og drept av piratene.

Ifølge nyhetsbyrået AP er det første gang amerikanske borgere har mistet livet i bølgen av piratangrep som har herjet Adenbukta og Det indiske hav de siste årene.

To av de fire om bord var Scott og Jane Adam fra Marina del Rey i California. I tillegg var Phyllis Macay og Bob Riggle fra Seattle om bord.

Scott Adam var en tidligere filmprodusent i Hollywood som fikk en spirituell oppvåkning for rundt ti år siden. Siden 2004 har han og kona reist verden rundt for å dele ut bibler.

Den kaprede yachten var på vei til Somalia. Den ble skygget av fire amerikanske marinefartøy, deriblant et hangarskip. Ifølge talsmenn fra den amerikanske marinen var de i ferd med å forhandle fram en løslatelse av de fire gislene med piratene da det ble avfyrt skudd.

Etter å hørt skuddene gikk marinefartøyene til aksjon. Etter å ha kommet seg om bord i den kaprede båten satte marinesoldatene i gang livredning på de fire amerikanerne. Men livene sto ikke til å redde.

To pirater ble drept i konfrontasjonen, mens tretten andre ble tatt til fange. Ytterligere to pirater som hadde vært døde en stund ble også funnet om bord på Quest. Dødsårsaken på disse er ikke kjent. Totalt skal 19 pirater ha vært involvert i kapringen.

- Våre dypeste medfølelse går til de uskyldige livene som gikk tapt om bord på Quest, sier general James N. Mattis i US Central Command til AP.

Få minutter før de fire amerikanerne ble konstatert døde, fortalte en somalisk pirat til nyhetsbyrået at «hvis båten ble angrepet vil gislene være de første til å dø».

- Noen av piratene har foreslått å rigge båten med eksplosiver slik at den eksploderer ved første skudd, sa piraten som identifiserte seg som Abdullahi Mohamed, og hevdet å være en venn av piratene som holdt de fire amerikanere.

Leder Graeme Gibbon-Brooks i Dryad Maritime Intelligence mener det er overraskende at de fire amerikanerne ble drept.

- Vi har hørt trusler amerikanske liv tidligere, men det slår meg som veldig uvanlig at de dreper gislene sine. Piratene må jo innse at det vil føre til en militær reaksjon fra USA.

Forrige uke ble en somalisk pirat dømt til 33 års fengsel av en domstol i New York for kapringen av den amerikanske fraktebåten Maersk Alabama i 2009. Den kapringen endte med at skarpskyttere tok livet av to pirater som holdt båtens kaptein fanget.