Skutt og drept

Forskere fra Østerrike har funnet ut hvordan ismannen Ötzi døde for 5300 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ble skutt og drept av en pil hevder forskerne fra Østerrike, melder BBC.

For ti år siden ble den legendariske ismannen oppdaget av tyske turister. Vitenskapsmennene som har tatt den godt bevarte kroppen i nærmere øyesyn har ment at han døde av kulde og mangel på mat. Men nå kan det vise seg at han rett og slett ble skutt. I jegerens venstre skulder er det nå oppdaget en pilspiss, opplyser Alex Susanna ved det arkeologiske museet i Sør-Tyrol til BBC.

Vitenskapsmennene i Østerrike mener nå at Ötzi kan ha forsøkt å rømme fra en angriper og døde mens han gjemte seg. Siden ble kroppen omkranset av is, og har ligget nedfrosset siden.

Ismannen var da også veldig godt bevart da han ble funnet av turistene i 1991 i Ötzi-dalen. Da hadde han fremdeles fottøy av geiteskinn, øksen og buen hans lå like ved.

Men han var svært så skrukkete og innsunket etter mer enn 5000 år i isen. At det har tatt så lang tid før vitenskapsmennene fant pilspissen i kroppen, skyldes ganske enkelt at de har vært svært redde for å ødelegge kroppen.

Ötzi ble funnet bare noen meter inne i Italia, men ble likevel hentet av østerrikske vitenskapsmenn, noe som har ført til en aldri så liten krangel mellom de to landene.

Nå er kroppen permanent plassert i det arkeologiske museet i Sør-Tyrol i Balzano i Italia.

Smertefull død

Forskerene sier til BBC at jegeren Ötzi døde en pinefull død. Den to centimeter lange pilspissen borret seg langt inn i kroppen og lammet hans venstre arm. De mener at det tok mellom tre og ti timer før han blødde ihjel og at han hadde ekstreme smerter i disse timene.

Og forskerne innrømmer da også at alt de har sagt om hvordan Vtzi døde har vært galt. Nå vil forskerne forsøke å rekonstruere de siste timene i ismannens liv. Han var trolig mellom 45 og 50 år gammel, noe som anses som svært voksen alder for tida mellom steinalderen og jernalderen.

Nå som dødsfallet anses som oppklart, vil likevel ikke saken oversendt politiet da foreldelsesfristen har gått ut.

DREPT: Ötzi sultet slett ikke ihjel. Han ble skutt og døde en smertefull død en gang for 5300 år siden.
<B>GODT BEVART: Ötzi ble funnet mumifisert i is på grensen mellom Østerrike og Italia.