- Skutt over en eiendomskonflikt

Bo Brekke (50) ledet Frelsesarmeens arbeid i Pakistan. Skutt to ganger i hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norske Frelsesarmé-offiseren Bo Brekke (50) ble torsdag formiddag skutt og drept i Pakistan.

En norsk politisambandsmann er i møte med det pakistanske politiet akkurat nå.

- Han er i møte med etterforskningsledelsen for å finne ut mer og for å få bekreftet eller avkreftet opplysningene som har versert her nede så langt, opplyser den norske ambassaden i Islamabad til Dagbladet.no.

Pakistansk politi opplyser ifølge Aftenposten.no at Brekke ble skutt og drept på sitt eget kontor på Frelsesarmeens hovedkvarter i Lahore. 

Han ble ifølge politiet skutt i hodet to ganger. Politiet har pågrepet og siktet en tidligere Frelsesarme nestleder ved kontoret i Lahore. Mannen skal ha blitt sagt opp av Brekke etter økonomiske misligheter, og sitter nå vareteksfengslet hos politiet i Lahore.

- Vi arresterte denne personen på innsiden av hovedkvarteret. Vi kan ikke si noe mer om han, siden etterforskningen akkurat har begynt, sier politiinspektør Ahsan Younus ved politiet i Lahore til Aftenposten.no.

Drapet skjedde mellom klokka 18.00 og 18.15 i går, lokal tid.

- Drept over en eiendomskrangel

Ifølge pakistanske medier ble Brekke drept på grunn av en konflikt rundt en eiendom.

- Dette er et rent internt oppgjør. Frelsesarmeen på stedet har utpekt en kollega som gjerningsmannen, sier politiinspektør Ashan Younas til pakistanske Daily Times.

Også avisa The Post melder at Brekke ble skutt på grunn av en intern krangel.

- Vi hørte to skudd rett etter at Bo hadde forlatt kontoret sitt. Da vi kom fram fant vi han i en blodpøl på gulvet. Det var ingen i nærheten, sier en lokal frelsesarmekilde til Daily Times.

Opplysningene er ukjente for den norske ledelsen i Frelsesarmeen.

- Jeg kan nesten ikke kommentere dette. Jeg har ikke hørt dette før, sier kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen Andrew Hannevik til Dagbladet.no.

Kona var i London

Frelsesarmeen her hjemme i Norge ble varslet om Brekkes død sent i ettermiddag norsk tid.

- Det jeg har fått vite via vårt internasjonale hovedkvarter i London er at Bo Brekke har blitt skutt og drept i Pakistan. Pårørende er varslet, opplyser Hannevik.

Han hadde i 22-tida i kveld ikke fått noen detaljer om hendelsen, og visste ikke hvor i Pakistan drapet har skjedd eller under hvilke omstendigheter. Bo Brekke ledet Frelsesarmeens arbeid i byen Lahore.

- Såvidt jeg har forstått skjedde det i dag. Hans kone Birgitte var på et møte i London og fikk vite om dette mens hun var der. Som oss andre er hun preget av sjokk og sorg, sier Hannevik. 

UD her hjemme opplyser at ambassaden i Islamabad jobber med å få klarhet i situasjonen.

- Vi ønsker å bistå mest mulig i denne prosessen. Vi kommer til å ta kontakt med paksitanske myndigheter, herunder pakistansk politi, sier pressevakt i UD Anders Rikter til Dagbladet.no.

Brekke etterlot seg kone, to voksne sønner og barnebarn. Kona Birgitte Brekke er mest kjent som «Moren til Sally Ann» - et handelskonsept som i dag har spredd seg til fire verdensdeler.

UD har kontakt med en politisendemann i landet, som informerer fortløpende utviklingen i saken.

- Vi har kontakt med politi og ambassaden i Pakistan. De bistår de familien med de praktiske tingene, som for eksempel hjemsendelse, sier Rikter.

Ledet arbeidet i Pakistan

Brekke var utpekt av Frelsesarmeens internasjonale hovedkvarter i Storbritannia til å lede armeens arbeid i Pakistan sammen med sin kone. 

- Vi driver et stort og mangfoldig arbeid i landet, men jeg vet ikke hva Brekke jobbet med i tidsrommet da drapet skjedde, opplyser kommunikasjonssjef Hannevik i Frelsesarmeen.

Ifølge Hannevik er det ingen andre norske fra Frelsesarmeen som jobber i Pakistan.

Lang tjenestetid

Bo Brekke har tjenestegjort i Norge, Danmark og Sri Lanka. Han har også tidligere jobbet i Bangladesh fra 1995 og i Nord-Skottland, før han deretter ble nestkommanderende i Frelsesarmeens Øst-Europa-territorium.

- Bo Brekke var en engasjert frelsesoffiser som  var overbevist om sitt kall til tjeneste, og ikke vek tilbake for vanskelige oppgaver, skriver kommandør Carl Lydholm, leder av Frelsesarmeen i Norge, Island og Færøyene i et minneord.

Da Brekke ble utnevnt til leder for for Frelsesarmeens arbeid i Pakistan, sa han til Frelsesarmeens hjemmeside at han så fram til oppgaven han hadde foran seg.

– Vi gleder oss til å ta fatt på oppgavene i Pakistan. Frelsesarmeen har virksomheter i over 600 lokalsamfunn i Pakistan og har også flere prosjekter i de områdene som ble rammet av jordskjelv i oktober sist år. Pakistan er et flott land og med mennesker som er varme og gjestfrie, sa Brekke.

Fotograf-venn reagerte med vantro

En av Norges mest anerkjente fotografer, Knut Bry, jobbet for to år siden tett med Bo Brekke om boka «Sally Ann - Powerty to hope», som omhandler Frelsesarmeens rettferdig handel-prosjekt. Bry fikk vite om det tragiske dødsfallet da Dagbladet.no ringte ham i kveld.

- Det er ikke mulig! Dette var groteske nyheter. Jeg skulle jo til Pakistan i desember og jobbe med ekteparet Brekke igjen der nede da, sier fotografen til Dagbladet.no.

Dagbladet.no kommer med mer!