Skutt på eselryggen

HEBRON (Dagbladet): Ibrahim Abu Turki (42) kom ridende på sitt hvite esel utenfor Hebron da han fikk to kuler i hodet fra israelske soldater «ved en feiltakelse». Han ble dermed et av de siste ofrene for den uhyre spente israelsk- palestinske atmosfæren foran krisetoppmøtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Gamlebyen i Hebron kastet palestinske ungdommer stein og bensinbomber mot israelske soldater i går, og viste dermed klart hva de mener om det kommende krisetoppmøtet for fred. De mener president Yassir Arafat har lagt seg flat for USA og Israel.

Gamlebyen i Hebron ser ut som en istykkerskutt krigsskueplass etter de siste to ukenes opptøyer, men både der og andre steder i de palestinske områdene var det roligere i går. Atmosfæren er derimot like spent.

Overalt på Vestbredden har israelske soldater satt opp sperringer. De palestinske områdene er innestengt.

«Feiltakelse»

Et av de siste ofrene for krigsnervene lå i går i koma med to kuler i hodet på sjukehuset Hadassah i Ein Kerem utenfor Jerusalem.

Den 42 år gamle bonden Ibrahim Mohammed Khaled Abu Turki kom ridende på sitt hvite esel på veien fra landsbyen Kherbet Kikles til Hebron. Han skulle kjøpe inn mat til familien, til kona og de ti barna. Men da han kom nær den jødiske bosettinga Beit Hagai, tre kilometer fra Hebron, ble han skutt. Klokka var rundt 14 fredag.

Den israelske hæren sier soldatene skulle avfyre varselskudd, men «ved en feiltakelse» ble Abu Turki skutt. Hæren uttrykte i går sorg over hendelsen, men ønsket ikke å be familien om unnskyldning.

- Men det var ingen sammenstøt i nærheten. Det var ingen som kastet stein. En bonde på sitt esel kan umulig virke truende, sier Mahfouz og Ishak, som er nevø og firmenning til offeret.

Sammen med fire andre slektninger var de på sjukehuset i går, i håp om å finne livstegn. Legene sier hans tilstand er stabil, men kritisk. De kan ikke fjerne de to kulene i hodet nå, fordi det kan gjøre vondt verre.

Inne i Hebron mener så godt som alle vi spør at president Arafat ikke skulle bøye seg for Israel og USA og dra på toppmøtet uten å få noen israelske innrømmelser.

«Gata» mot Arafat

- Israel setter i gang militære angrep, en krig, etter drapene på to israelske soldater. Men nesten hundre palestinere er drept. Mange av dem er barn. Er ikke palestinske liv verd noe? spør en middelaldrende mann i Hebron og slår ut med armene.

Hans holdning er vanlig blant mange moderate palestinere. De føler seg imidlertid maktesløse. Men «gata er radikal», som de sier her: Blant de folkemassene som enten demonstrerer mot Israel fredelig, eller de mer opprørske ungdommene som kaster stein, er det klar stemning for fortsatt opprør. Mange sier «koste hva det koste vil». Og det har hittil kostet nær 100 palestinske liv.

Ungdommene i Gamlebyen i Hebron vil ikke snakke i det hele tatt. De sveiver slyngene over hodet og sender i vei steiner mot de israelske soldatene som vokter de små - ulovlige, etter israelsk lov - jødiske koloniene i byen. De blander bensinbomber i flasker og tenner på bildekk. Noen har til og med hjemmelagde skytevåpen av et kort rør med håndtak, som de skyter skarpe skudd fra.

I hele den arabiske verden står også «gata» sammen med de palestinske opprørerne mot Israel.

Langsiktig

Men noen palestinere har et langsiktig blikk på historien, langt utover sitt eget liv.

- Vi er taperne nå, og det har vi vært i minst 50 år. Men israelerne skjønner ikke at de ikke kan leve evig med sitt hovmod. En dag kommer da de vil angre sine overgrep og innse sine feil, men kanskje tar det hundre år. Først da kan vi leve som venner sammen med dem, sier en godt voksen mann i Hebron.

- Kall meg bare Hassan, jeg er likevel død og begravd når mine ord skjer fyllest.