<strong>HJEMMET:</strong> Her ble Janne Jemtland truffet av et skudd natt til 29. desember i år. Hennes ektemann Svein Jemtland er tiltalt for forsettlig drap. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HJEMMET: Her ble Janne Jemtland truffet av et skudd natt til 29. desember i år. Hennes ektemann Svein Jemtland er tiltalt for forsettlig drap. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Jemtland-drapet:

- Skutt på mer enn fem centimeters avstand

Krimteknikerne sier det er vanskelig å fastslå avstanden Janne Jemtland ble skutt på fordi hun ble dumpet i vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAMAR (Dagbladet): Et av de viktigste spørsmålene i tiltalen mot Svein Jemtland (47) er spørsmålet om drapet ble gjort med forsett.

Kriminalteknikerne fortalte i dag om en rekke funn som både ble gjort i ukene før og etter Jemtland ble pågrepet. Det håper man skal gi klarhet i hva som skjedde i de mystiske timene etter at hans kone Janne Jemtland (36) ble skutt natt til den 29. desember 2017.

- Skutt på mer enn fem centimeter

Fra de tre kriminalteknikerne kommer det fram ny informasjon som tilsier at Janne Jemtland ble skutt på mer enn fem centimeters avstand.

- Våpentekniske undersøkelser viser at pistolen fungerer som normalt og at prosjektilet kan ha blitt avfyrt fra pistolen. Inngangsåpningen på Janne Jemtland og munningen på pistol har sannsynligvis vært større enn fem centimeter, sier krimtekniker og politioverbetjent Sølvi Harjo.

Videre sier hun at de våpentekniske undersøkelsene og andre tekniske undersøkelser gjorde det vanskeligere å påvise avstanden Jemtland ble skutt på, fordi hun lå nesten to uker i vann før hun ble funnet. Dette kan blant annet ha vasket vekk kruttkorn.

Jemtland selv har forklart at skuddet fra en Makarov 9 millimeter gikk av ved et uhell da de to falt bakover. En Tinder-konto som ble opprettet noen uker i forveien utløste krangelen, ifølge han. Det skal ha gjort at kona tok fram en pistol hun skal ha oppbevart i sin egen nattbordsskuff, og rettet den mot han.

Kriminalteknikerne fortalte at det heller ikke er funnet fingeravtrykk eller DNA på våpenet, som Svein Jemtland har oppgitt at han vasket etter det han hevder var et uhell. Våpenet ble funnet 8. mai i år.

- Det er ikke funnet blod i huset eller noe som tyder på at blod er vasket vekk der inne. Det er lite sannsynlig med blødende skader inne i boligen. Det tyder på at Janne Jemtland har dødd utendørs og at blod og diesel er blitt fjernet med brøyting, forteller Harjo.

MELDTE JANNE SAVNET: Lørdag 30. desember 2017 ringte Svein Jemtland politiet for å melde kona si savnet. Nå er han tiltalt for drapet på henne. Dette er samtalen mellom Jemtland og nødsentralen. Video: NTB Scanpix. Christian Roth Christensen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Ville ikke blitt funnet på lang tid

Den 12. januar ble ektemannen til avdøde pågrepet. I avhør ga Svein Jemtland en vag beskrivelse av ei bru i Braskereidfoss.

Eid bru i Glomma ligger åtte mil unna parets hjem. Krimteknikerne mener det ville tatt lang tid å finne henne i vannet om Svein Jemtland selv ikke hadde opplyst om stedet.

- Hun ble funnet på 2,5 meters dyp. Det var rett ned for der hun ble droppet. Hun hadde ikke blitt ført med strømmen og hadde gått rett til bunns. Vi kan ikke utelukke på sommeren at det kunne skimtes noe på bunn, men jeg vil anta at det er store muligheter for at hun ikke hadde blitt funnet på lang, lang tid, sa politioverbetjent Audun Kolstad.

Krimteknikerne fant imidlertid blodspor på rekkverket. Et par timer seinere samme dag ble det meldt om likfunn i vannet.

Mystisk blodspor

Kriminalteknikerne forteller også blodsporene som ble funnet forskjellige steder før Svein Jemtland ble pågrepet.

Det første blodsporet forteller krimtekniker Bakken var i nærheten av Brumunddal sentrum 4. januar i år.

Blodet ble funnet i grøfta langs en sidevei. Svein Jemtland har forklart at han fraktet blodig snø fra gårdsplassen hjemme hos ham og ned til funnstedet.

- Det er en strekning med relativt beskjeden trafikk, i hvert fall på kvelds- og nattetid, forteller krimtekniker Sveinung Bakken.

Det var et vitne som meldte fra til politiet om at han hadde observert «snø med rød farge».

- Det ble tatt prøver på stedet som indikerte at det var blod, og det ble fraktet til Oslo. Der ble det påvist at det var menneskeblod. Morgenen etter var det klart at det var blodet til Janne Jemtland.

Blodspor to

Det neste blodsporet ble funnet den 6. januar omkring én kilometer unna det første funnstedet.

- Det ble funnet deler av et fottøyavtrykk. Dette er seinere sammenliknet med noen vinterstøvler funnet hjemme hos tiltalte. Undersøkelser viser at de er de støvlene som kan ha avsatt det avtrykket, sier krimtekniker Harjo.

Også her har Jemtland forklart at han plasserte blod.

Ti funn på gårdsplassen

Utenfor ekteparets bolig, hvor skuddet falt, forteller kriminalteknikeren om en rekke funn.

Det ble funnet blod blant annet på trappa, i traktorskuffa, i en spade og i flere snøklumper. Til sammen ble det gjort funn ti steder av blod og diesel.

- Alle prøver med blod viser seg å ha identisk DNA-profil med Janne Jemtland, fortsetter Harjo.

- Ikke korrekt

Jemtland har erkjent håndteringen av liket i etterkant men nekter for å ha skutt kona med vilje.

Påtalemyndigheten hevder Jemtlands forklaring ikke er korrekt.

- Hovedproblemstillingen i denne saken er om det er et drap eller en ulykke, som min klient forklarer. Det handler også om å få på plass tidslinjen. Det er også snakk om motiv, det må også politiet bevise, har forsvarer Ida Andenæs tidligere fortalt Dagbladet.

- Døde av drukning

Rettsmedisinerne mener at Janne Jemtland døde av drukning maks 2–3 timer etter at hun ble påført et dødelig skudd i panna. Teorien om at hun ble druknet før hun ble kastet i Glomma har påtalemyndigheten prøvd å etablere lenge.

Jemtland hevder på sin side at han dumpet kona i elva Glomma nærmere ett døgn etter skuddet traff, og at hun ikke var i kontakt med vann i mellomtida.

De to anerkjente rettsmedisinerne Per Hoff Olsen og Silje Osberg skal vitne om obduksjonen av Janne Jemtland seinere i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer