RANERE: Ranerne var kledd som murere/håndverkere. Foto: Leserbilde/Expressen
RANERE: Ranerne var kledd som murere/håndverkere. Foto: Leserbilde/ExpressenVis mer

Skutt raner (26) drev kafeteria i Trøndelag

Innvandret fra Sverige til Norge i fjor vår. Er nå livstruende skadet etter at han ble skutt av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 26-åringen som ble skutt i hodet av politiet da han deltok i et ranslag i Södertälje i går, utvandret i fjor vår fra Sverige til Norge.

Han ble da bostedsregistrert i nærheten av Trondheim. Han står også oppført som daglig leder og styreleder for en kafeteria i Trøndelag. Denne virksomheten var i praksis bare i virksomhet i en kort periode, får Dagbladet opplyst.

På Facebook endret han bostedsadresse til Stockholm rett før nyttår.

Seks personer siktet Politiet opplyste lørdag ettermiddag at tilstanden hans er «svært kritisk», skriver nyhetsbyrået TT. En rekke slektninger og venner våker over 26-åringen, som er innlagt på Karolinska universitetssykehus, hvor han får intensivbehandling, skriver Expressen.

Minst fem av de pågrepne tilhører samme vennegjeng og har flere ganger tidligere vært mistenkt for å stå bak grove ran, skriver Aftonbladet. I oktober 2011 ble tre av dem pågrepet etter at politiet hadde spanet på dem i over en måned.

Ifølge Aftonbladet inngår minst fem av ranerne også i det politiet betegner som en organisert kriminell gruppe, og flere av de siktede er dømt for grov kriminalitet tidligere.

Ved 1530-tida i dag ble en sjette person pågrepet.

- Han er siktet for medvirkning til grovt ran, sier polititalsmann Lars Byström.

Hyller Snabba Cash II En gjennomgang av de fem ranssiktedes liv på nettet viser tilsynelatende sterke sympatier for gangsterkultur og organisert kriminalitet på film.

Den skuddskadde 26-åringen hyller gangsterfilmene Scarface og Snabba Cash II, mens en av de andre siktede erklærer seg fan av den svært kontroversielle rapgruppa Kartellen - der flere av medlemmene er dømt for grov kriminalitet. Gruppa kommer også fra det sørlige Stockholm, i likhet med flere av de som nå er siktet for grovt ran.

Ifølge Expressen jobber politiet ut fra en teori om at de samme ranerne har slått til to dager på rad. En lignende bil som Audien ble brukt under et ransforsøk mot en verditransport i Stockholm torsdag.

Det finnes også andre likheter mellom dette ransforsøket og Södertälje-ranet: I begge tilfellene var ranerne maskert og kledd i bygningsarbeiderklær, og i tillegg ble det begge gangene brukt fotangler, små spikerlignende gjenstander som strøs på bakken for å hindre noen i å følge etter fluktbilene, skriver NTB.

TILSTANDEN KRITISK: Mannen er livstruende skadet. Foto: Leserbilde/Expressen
TILSTANDEN KRITISK: Mannen er livstruende skadet. Foto: Leserbilde/Expressen Vis mer