Skutt under lek

KRISTIANSAND (Dagbladet): De tre 12 år gamle kameratene gjorde alt riktig da deres jevnaldrende klassekamerat ved et uhell ble skutt i magen på gutterommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uhellet skjedde på en avsidesliggende gard på Engesland i Birkenes kommune i Aust- Agder.

Seint i går kveld opplyste vakthavende lege ved kirurgisk avdeling ved Aust-Agder sentralsykehus (ASA) at skaden var alvorlig, men at 12-åringen var utenfor livsfare.

Skuddet traff 12-åringen i nedre del av mageregionen. Med liten margin gikk kula klar av vitale organer.

Fikk instrukser

Klokka 17.36 i går ettermiddag kimte alarmtelefonen på sykehuset i Arendal. I den andre enden sto tre fortvilte gutter som var alene i huset med sin hardt skadde klassekamerat. Foreldrene i huset befant seg på skolen, der de deltok i et møte .

Gjennom telefonen fikk guttene instruksjon av en sykepleier om hva de skulle gjøre for å minske blodtapet og hindre at den skadde gikk i sjokk. Kameratene fikk lagt 12-åringen i korrekt stilling og trøstet ham som best de kunne inntil luftambulansen landet på gardstunet.

Får skryt

Lensmannsbetjent Øystein Vellesen ved Birkenes lensmannskontor berømmer guttenes innsats i en svært vanskelig og krevende situasjon.

12-åringen var våken i luftambulansen hele veien til sykehuset. Han ble straks kjørt til operasjonssalen, der et team sto klar til innsats.

Politiet beskriver skuddet som et rent uhell. De fire 12-åringene var samlet på gutterommet, da en av dem gikk for å hente et våpen. Ifølge lensmannsbetjent Vellesen var det guttens mening å demonstrere et eller annet med rifla.

I går kveld hadde han uformelle samtaler med guttene og deres foresatte. Seinere skal det foretas nærmere avhør av de impliserte.

- Dette har vært en svært tøff opplevelse for alle, men spesielt for de tre 12-åringene. De var svært nedbrutt i går kveld, opplyser lensmannsbetjenten.
En lege var på stedet etterpå, og de nærmeste ble tilbudt krisehjelp. De valgte imidlertid å samle seg i huset der skuddet falt. Der fikk de snakke fritt sammen for å takle de vonde følelsene etter den sterke påkjenningen.