Skutt under live-sending

JERUSALEM (Dagbladet.no): Tv-reporteren sto på gata i Jerusalem og snakket i kamera, da skuddene smalt. Tre meter bak ham ble en politimann truffet. I dag raser kampene videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De skyter mot oss fra bakketoppen. Jeg har dukket ned bak en militærjeep.

Fox News-reporteren David Lee Miller fulgte gårsdagens sammenstøt i Jerusalem på svært nært hold. Etter å ha filmet en palestinsk begravelse, fulgte tv-teamet skuddlyden til en nærliggende bydel. Midt i gata stilte Miller seg og avla rapport foran via mobiltelefonen til Fox' morgensending.

Blek og rystet

Mens han rapporterte live, hørtes skudd og kvalte hyl.

- Herregud! Jeg tror noen ble truffet.

Tre meter fra Miller gikk den israelske politimannen i bakken. Fox sendte den dramatiske episoden igjen og igjen i hele går. På bildene ligger reporteren på bakken og rapporterer, mens to fra film-teamet gir politimannen førstehjelp.

Fox-veteranen virket noe blek og rystet under dagens seinere innslag, og lovet å bruke den skuddsikre vesten fra nå av.

Venter på uro

Nå blusser voldsomhetene opp igjen. På Vestbredden og i Gaza er flere titalls personer skadd i sammenstøt mellom palestinske steinkastere og israelske soldater i dag.

Etter en stille formiddag, startet kampene rundt middagstider. Da Dagbladet.no ruslet rundt i Jerusalem tidligere i dag, var stemningen svært spent. Etter gårsdagens våpenhvile lurte alle på om kampene ville fortsette.

I 13-tida begynte volds-meldingene å strømme inn via nyhetsbyråene.

Dermed fortsetter urolighetene der de slapp i går, da to palestinere ble drept og flere såret i kraftige kamper.

Vil slåss mer

Foran 4000 jublende palestinere på Vestbredden kunngjorde en Fatah-leder, Ali Farraj, at noen våpenhvile ikke kommer på tale.

- Opprøret må fortsette - kampene må fortsette, ropte han tidligere i dag.

Flere israelske offiserer har også lagt seg på den tøffe linja. Etter at skudd ble avfyrt fra en palestinsk bydel mot en israelsk bydel i Jerusalem, ba en generalmajor alle i bydelen om å fjerne seg. Ellers ville han få helikoptre og stridsvogner til å åpne ild mot dem.

Israel har gitt Arafat to dager på å gjenopprette roen.

Til nyhetsbyrået AP forteller flere palestinske aktivister at de forgjeves har ventet på beskjed fra Arafat.

- Stillheten hans tolker vi som at vi skal fortsette protestene, sier de.

Vil slåss mer

- Vi får se, svarte Bill Clinton da han ankom Washington seint i går.

Spørsmålet var om han trodde våpenhvilen ville bli fulgt.

- Det var en fin tur, så får de nærmeste tre dagene vise om volden reduseres, fortsatte Clinton.

Lederen i PLOs mektige Fatah-fraksjon, Marwan Barghouti, skjøt ned avtalen umiddelbart:

- Vi kan ikke stole på forhandlinger. Vi må angripe israelske styrker. Intifadaen fortsetter til vi oppnår suverenitet.

Terroristene i palestinske Hamas føler seg ikke bundet av den muntlige avtalen mellom Ehud Barak og Yasser Arafat.

- Vi vil fortsette å slåss, sier Hamas-leder Sheik Ahmed Yassin.

Ingen håndtrykk

Den skjøre avtalen kom i stand på overtid i går. Etter nesten 20 timers forhandlinger ble partene enige om en muntlig uttalelse fra Bill Clinton. I løpet av maraton-samtalene utvekslet ikke Arafat og Barak et eneste håndtrykk - ikke én gang satt de ansikt til ansikt.

Etter at avtalen ble offentlig like før klokka 13 tirsdag, raste kampene med uforminsket styrke på Vestbredden og i Gaza. Men utover dagen begynte israelske panservogner å trekke seg tilbake. De palestinske og israelske lederne formanet folk til å legge ned våpnene og steinene.

Hemmelig avtale

Da kvelden kom, var det rolig. Mens alle i formiddag ventet spent på fortsettelsen, brukte israelske og palestinske sikkerhetsstyrker morgentimene til å samtale. En israelsk offiser forteller nyhetsbyrået Reuters at israelske og palestinske sikkerhetstyrker inngikk en hemmelig avtale i Egypt, som vil bli overvåket av CIA.

Samtidig jobber utenriksminister Madeleine Albright for å stagge ytterliggående palestinere. I et over to timer langt møte med den syriske presidenten har hun bedt ham tøyle Hizbollah-geriljaen.

Opposisjonsleder Ariel Sharon avviste i dag å delta i en kriseregjering med Ehud Barak. Det var Sharon som satte urolighetene i gang da han besøkte en felles jødisk og muslimsk helligdom 28. september.

- Vi vil ikke delta i en regjering med folk som ønsker en hurtig fredsløsning med palestinerne, sier Sharon.

I de palestinske områdene er det svært få som hadde forventinger til Egypt-forhandlingene. I dag er det store samtaleemnet det arabiske toppmøtet lørdag.

KAMPENE RASER: I dag fortsatte kampene på Vestbredden og i Gaza. Flere titalls er skadd.
I DAG: Israelske stridsvogner venter i Jerusalem.
<B>I GÅR: På samme sted åpnet stridsvognene tung ild mot palestinere - like etter at våpenhvilen var inngått.
BITRE FIENDER: Ehud Barak og Yasser Arafat ville ikke ta hverandre i hånda. Bill Clinton måtte lese opp avtalen som ingen ville signere.