Myanmar og Bangladesh har undertegnet en avtale for å returnere rohingya-flyktninger, opplyser en myanmarsk tjenestemann til Sky News.
Avtalen gjør det mulig for hundretusener av rohingya-flyktninger å dra tilbake til Myanmar, melder Sky News.
Detaljene i avtalen er så langt ikke kjent.
Myndighetene i Myanmar opplyste tidligere til Reuters at de snart regner med å underskrive en avtale om muligheten for retur for de hundretusenvis av rohingyaene som har flyktet til nabolandet Bangladesh.
I forkant av kunngjøringen av avtalen satt Myanmars leder Aung San Suu Kyi i møte med nabolandets utenriksminister Abul Hassan Mahmood i Naypidaw. Møtet fant sted få dager før pave Frans besøker Myanmar og Bangladesh.
Siden august har over 620 000 rohingyaer flyktet fra Myanmar, i hovedsak fra delstaten Rakhine, til Bangladesh. Krisen brøt ut 25. august da rohingya-opprørere gikk til angrep på politi i Rakhine. Myanmar satte inn hæren. Flyktninger har fortalt om marerittaktige scener der soldater og buddhist-gjenger har drept muslimer og satt fyr på hele landsbyer.
FN og USA anklager Myanmar for etnisk rensing, og FN anklager regjeringshæren for å ha stått bak utenomrettslige henrettelser og massevoldtekter.
(NTB)
Rohingyaene
- Muslimsk folkegruppe i det buddhist-dominerte Myanmar. Holder til i de vestlige delene av landet, spesielt i delstaten Rakhine, som grenser til Bangladesh.
- FN anslo før krisen at det var 800.000 rohingyaer i Myanmar, mens andre opererer med tall på opp mot 1,3 millioner. Totalt omfatter gruppen over 2 millioner.
- Rohingyaenes opprinnelse er omstridt. De mener selv at de nedstammer fra muslimske handelsfolk som slo seg ned i regionen for 1.000 år siden og innfødte som konverterte til islam.
- Myndighetene i Myanmar mener rohingyaene er ulovlige innvandrere fra Bangladesh.
- Rohingyaene er ifølge FN en av verdens mest forfulgte minoriteter. De nektes statsborgerskap i Myanmar, utsettes ofte for tvangsarbeid, har ikke rett til å eie land og har begrensede rettigheter på mange andre områder.
- Siden 25. august har over 600.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh etter en offensiv fra regjeringsstyrker i delstaten Rakhine. Fra før bodde det om lag 400.000 rohingyaer i flyktningleirer i Bangladesh.
- FN og USA har slått fast at det foregår etnisk rensing i delstaten Rakhine.
NTB