Skyer halverer klima-effekten av issmelting

Skyene kjøler ned.

Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Klimaforsker Stephen Hudson ved Norsk Polarinstitutt har undersøkt nettoeffekten av at isen rundt Nordpolen er på sterk retur. Utgangspunktet er følgende: Snødekket på isen reflekterer mellom 80 og 90 prosent av sollyset. Mørkt hav uten isdekke, reflekterer bare 7 prosent av lyset. Dette gir en nidobling av energien som tas opp i havet dersom isen forsvinner.

Mindre refleksjon Evnen til å reflektere sollys kalles albedo. Når havisen erstattes av åpent hav, reduseres albedo. Den økte oppvarmingen vil igjen føre til at mer is smelter, noe som igjen reduserer albedo i Polhavet. Denne situasjonen defineres som en selvforsterkende tilbakekoblingsmekanisme, og omtales av forskerne som SIAF (sea-ice-albedo-feedback).

- Denne effekten nevnes ofte i mediene og bøker som forsøker å forklare klimaendringene. Det kan oppfattes som den største driveren for global oppvarming fordi den nevnes så ofte. Derfor ville jeg undersøke om SIAF-effekten virkelig er så viktig for klimaet, eller om den bare er så lett å forklare, sier Stephen Hudson til NTB.

SIAF er den eneste tilbakekoblingsmekanismen tidligere visepresident Al Gore nevnte i sin berømte klimabok og film «An Unconvenient Truth» i 2006.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer