Ukraina-krigen

«Skyggehæren»:
- Veldig viktig

Sabotører og informanter spiller en vesentlig rolle i kampen om Kherson.

ANGREP: Ukrainske styrker angriper et russisk ammunisjonslager i Kherson 11. juli. Lokale informanter spiller ofte en sentral rolle i slike aksjoner på fiendens territorium. Foto: EyePress News / Shutterstock / NTB
ANGREP: Ukrainske styrker angriper et russisk ammunisjonslager i Kherson 11. juli. Lokale informanter spiller ofte en sentral rolle i slike aksjoner på fiendens territorium. Foto: EyePress News / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- De har operert i området over tid, og aktiviteten ser ut til å tilta, sier Tom Røseth, førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, til Dagbladet.

Røseth sikter til nettverket av sivile sabotører og informanter i den ukrainske Kherson-regionen. I det strategisk viktige området, som for en stor del er okkupert av russerne, pågår nå harde kamper ettersom den ukrainske hæren har iverksatt en stor motoffensiv.

- Nå har ukrainerne begynt å skyte med artilleri på ammunisjonslagre og bruer i området, i tillegg til at de angripes i bakre områder av sabotører og spesialstyrker. Det gjør at styrkene der blir utsatt, forklarte oberstløytnant Geir Hågen Karlsen, hovedlærer i strategisk kommunikasjon ved Forsvarets høgskole, til Dagbladet tidligere i uka.

Store problemer

Ifølge den den britiske militære etterretningen har invasjonsstyrkene store problemer rundt Kherson by, hvor ukrainerne blant annet har ødelagt den sentrale Antonivskyj-brua over elva Dnipro. Dette gjør russernes allerede langt strukkede forsyningslinjer enda vanskeligere å opprettholde.

«Hvis vi for eksempel ser et nytt mål, sender vi det til militæret, og i løpet av en dag eller to er det borte.» «Sasja», ukrainsk partisan

- Kherson by, det mest politisk betydningsfulle befolkningssenteret som er okkupert av Russland, er nå så godt som avskåret fra de andre okkuperte territoriene, skrev etterretningen torsdag.

I en omfattende reportasje publisert fredag skriver BBC at de ukrainske spesialstyrkene kort tid før invasjonen ble styrket, med siktemålet å bygge opp en motstandsbevegelse - som i artikkelen blir kalt «skyggehæren».

STERKE BILDER: Det som skal være russiske soldater, åpner ild for å spre ukrainske demonstranter i Kherson. Video: Reuters / Twitter / Reddit. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Blant annet ble det publisert et hefte som viser hvordan man blir en god partisan - med instruksjoner om hvordan man skjærer opp motstanderens dekk, heller sukker på bensintanken eller nekter å følge ordre på jobb.

Sporer opp mål

De sivile personene BBC følger i reportasjen, har en mer aktiv rolle; hovedoppgaven er å spore russiske troppeforflytninger i Kherson. Arbeidet får ofte dramatiske konsekvenser.

- Hvis vi for eksempel ser et nytt mål, sender vi det til militæret, og i løpet av en dag eller to er det borte, sier «Sasja» mens han viser fram en rekke videoer han har sendt til den ukrainske hæren. Typiske motiver er russiske Z-merkede militære kjøretøy.

FRONTLINJENE: Slik står frontlinjene i Ukraina-krigen torsdag, ifølge den britiske militære etterretningen. Kart: Defence Intelligence
FRONTLINJENE: Slik står frontlinjene i Ukraina-krigen torsdag, ifølge den britiske militære etterretningen. Kart: Defence Intelligence Vis mer

Motstandsbevegelsen omfatter også et lag som flyr droner inn over Kherson for å speide etter mål hæren kan angripe.

Andre oppgaver omfatter å lage en database over Kherson-innbyggere som har gått over til fienden. Disse personene kan bli skremt med plakater med vedkommendes ansikt plassert utenfor hjemmet deres, ledsaget av ei kiste, eller «etterlyst»-plakater med utlovet dusør for vedkommendes død.

Likvideringer

Det har blitt gjennomført attentat mot kollaboratører, med skytevåpen eller bilbomber. Blant ofrene er en blogger og en tjenestemann i den russiskinnsatte administrasjonen.

Motstandsbevegelsen står også bak graffiti med slagord mot den planlagte «folkeavstemningen» for å gjøre Kherson til en «folkerepublikk» à la Donetsk og Luhansk. «Stikk folkeavstemningen opp i ræva» er en typisk ordlyd.

- Dett viser hvor mange som ikke er redde: I en en by med militære patruljer overalt klarer de å trykke løpesedler og så gå rundt med lim, selv om de hvert øyeblikk kan bli stoppet og det vil ende ille, sier «Sasja».

- Forkludrer

Beskrivelsene av den ukrainske motstandsbevegelsens aktiviteter og metoder gir gjenklang hos etterretningsekspert Røseth.

- De frusterer okkupasjonsmakten og gjør det vanskeligere å etablere og opprettholde defensive posisjoner. De vil også forkludre eller vanskeliggjøre muligheten til å utføre operasjoner dersom disse motstandshandlingene eller geriljaaktivitetene er vellykket, forklarer han, og legger til:

- De bidrar også til at okkupasjonsmakten føler de ikke har befolkningens støtte - tvert imot opererer motstandsbevegelsen med støtte fra sivilbefolkningen.

UNDERVISER I ETTERRETNING: Tom Røseth, førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole. Foto: Forsvaret
UNDERVISER I ETTERRETNING: Tom Røseth, førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole. Foto: Forsvaret Vis mer

- Betydelig andel

Røseth understreker at det er vanskelig å anslå nøyaktig hvilke resultater som kan tilskrives «skyggehæren» i krigen.

- Det er ikke helt kjent - men i kombinasjon med langtrekkende artilleri og påfølgende ødeleggelser har nok dette en effekt på russiske styrker, sier han.

- Hvor mange kan det være snakk om?

- Jeg vil si det er en betydelig andel i Kherson-området, for det har vært slike aktører der over tid.

Som den norske motstanden

Kherson ble tidlig okkupert av russiske styrker. Okkupasjonsmyndighetene startet raskt arbeidet med å «russifisere» samfunnet - innføre rubler, skifte til russisk mobiloperatør, gjøre russisk til undervisningsspråk, i tillegg til nevnte planlagte «folkeavstemning».

UPOPULÆRE: Lokalbefolkningen i Kherson har gjentatte ganger demonstrert mot de russiske okkupantene. Her fra tidlig i mars. Foto: Oleksandr Tsjornyj / AP / NTB
UPOPULÆRE: Lokalbefolkningen i Kherson har gjentatte ganger demonstrert mot de russiske okkupantene. Her fra tidlig i mars. Foto: Oleksandr Tsjornyj / AP / NTB Vis mer

Russerne har imidlertid hatt en stri oppgave med å omdanne samfunnet: Det har stadig vært store demonstrasjoner og sivil ulydighet mot okkupantene.

- Denne typen motstand minner om den norske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig.

- Det er absolutt sammenliknbart. Det er en aktivitet med høy risiko, med trolig dødsstraff dersom man blir tatt. Sånn var det under tyskerne også - okkupasjonsmakten tar slik virksomhet svært alvorlig, og slår hardt ned på folk som samarbeider med motstanderen.

Nedprioritert

Røseth peker imidlertid på en viktig forskjell.

- Her [i Kherson] har ikke okkupantene like godt utgangspunkt som tyskerne. Det er snakk om måneder hvor okkupasjonsmakten ikke har hatt ressurser til å få full kontroll over sivilbefolkningen og motstanden - sett bort fra betalt lokal støtte, sier han og fortsetter:

- På den annen side er det prioritert fra Ukrainas side å ta dette området tilbake. Og da er motstandsgrupper innenfor russiske linjer en veldig viktig strategi, i tillegg til konvensjonelle militære operasjoner.

Førsteamanuensisen framholder også at russernes krigsinnsats i Kherson-regionen ikke er like prioritert som i Donbas. Sistnevnte har en større symbolsk betydning i og med Kremls forpliktelse til å forsvare «folkerepublikkene».

- De russiske styrkene i Kherson har fått tilført mye gammelt materiell, som T-62-stridsvogner. Men det er klart: dersom ukrainerne rykker nærmere Krim, vil russerne måtte prioritere dette området sterkere. Og nå har de sendt flere styrker til Kherson - for en stor del nye, uerfarne soldater som komplementerer mer erfarne styrker.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer