«Skyggen» (22) dømt til 16 års fengsel etter drapet på Nancy (18)

Beskrives som en uhelbredelig vanekriminell. Var iskald under hele rettssaken.

DREPT PÅ VEI HJEM FRA FEST: Nancy Tavsan (18) var på vei hjem fra bursdagsfest da hun ble overfalt og drept natt til 30. desember i fjor. På bildet gransker politiet drapsvåpenet, ei brusflaske. Foto: PRIVAT/PETER HOLLÄNDARE/EXPRESSEN
DREPT PÅ VEI HJEM FRA FEST: Nancy Tavsan (18) var på vei hjem fra bursdagsfest da hun ble overfalt og drept natt til 30. desember i fjor. På bildet gransker politiet drapsvåpenet, ei brusflaske. Foto: PRIVAT/PETER HOLLÄNDARE/EXPRESSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Abdulaziz Hussein, 22-åringen som er mest kjent som «Skyggen», er dømt til 16 års fengsel for å ha drept og forsøkt å voldta Nancy Tavsan (18) utenfor Göteborg like før nyttår, skriver Expressen.se.

I fengselsdommen inngår også et voldtektsforsøk mot en 30-årig kvinne.

Fra fest Den tidligere Idol-deltakeren Nancy var på vei hjem fra bursdagsfest natt til 30. desember i fjor da hun ble overfalt på en gangvei. Hun ble funnet i live, men døde av massive hodeskader etter tre timer.

Drapet utløste en storstilt politijakt på den ukjente gjerningsmannen. 70 tjenestefolk deltok, og et stort antall personer ble avhørt.

Voldtektsforsøket mot den 30-årige kvinnen skjedde i Göteborg sentrum, bare ti dager etter drapet.

«Skyggen» har hele tida nektet skyld for forbrytelsene. Han forklarte opprinnelig at han så Nancy ligge blødende på gata, men at han stakk fra stedet for ikke å bli mistenkt for å ha skadet henne. Han har imidlertid endret forklaring flere ganger, dessuten fant politiet blod på klærne hans.

- Uten medfølelse Svenske medier er i dag opptatt av hvordan 22-åringen, som opprinnelig er krigsflyktning fra Somalia, kunne drepe en kvinne på brutalt vis, med kaldt blod.

En politimann som har deltatt under hele utredningen av saken, tegner bildet av en iskald ung mann blottet for medfølelse, som aldri har trengt å ta konsekvensen av sine handlinger - dette til tross for at et stort hjelpeapparat har prøvd å hjelpe ham under en problematisk oppvekst.

Familien kom til Sverige via Syria og Nederland, og da de slo seg ned i Göteborg, hadde Abdulaziz allerede begynt sin kriminelle løpebane; han ble en gjenganger på ungdomsinstitusjoner og kom inn under flere forebyggingsprogram, innimellom et økende antall dommer.

Ingenting av dette fungerte. Han misligholdt kontakten med vergen, og etter hvert ga systemet opp. Siden 2007 har han levd stort sett på foreldrenes penger, siden han aldri har hatt noen ordentlig jobb.

Under hele rettssaken var familien til stede i salen - men 22-åringen fortrakk aldri en mine.

Vennene hans, derimot, kjenner ham ikke igjen i beskrivelsene; de har fortalt at han alltid var glad, vennlig og hjelpsom. Dessuten skal han verken ha hatt alkohol- eller narkotikaproblemer. Han har imidlertid aldri hatt noen kjæreste.

Ikke syk «Skyggen» gjennomgikk en svært omfattende psykiatrisk undersøkelse for at retten skulle få på det rene hvorvidt han er strafferettslig tilregnelig eller ikke. Konklusjonen er at han ikke lider av noen psykisk lidelse, verken nå eller da drapet fant sted.

Aktor nedla påstand om livstid, men tingsrätten kom altså til en annen slutning. Forsvarerne hadde håpet på 7-8 års fengsel; de hevdet at han ikke hadde hatt til hensikt å drepe - men ble altså ikke hørt.

I tillegg til fengselsstraffen er «Skyggen» dømt til å betale til sammen 338 000 svenske kroner i oppreisning til Nancys pårørende og den 30-årige kvinnen han prøvde å voldta.

I henhold til svensk rettssedvane må han sone iallfall to tredjedeler av dommen - i dette tilfellet ca. ti år.

I sakens tidlige fase ble to 16-åringer pågrepet, men de ble etter kort tid sjekket ut av saken.

DØMT FOR DRAP OG FORSØK PÅ VOLDTEKT: 22-årige Abdulaziz Hussein, Mandela blant venner, men i svenske medier mest kjent som «Skyggen», beskrives som en uhelbredelig vanekriminell. Foto: SVENSK POLITI
DØMT FOR DRAP OG FORSØK PÅ VOLDTEKT: 22-årige Abdulaziz Hussein, Mandela blant venner, men i svenske medier mest kjent som «Skyggen», beskrives som en uhelbredelig vanekriminell. Foto: SVENSK POLITI Vis mer