«Skyggen» saksøker fengselet

Ranssiktede Kjell Alrich Schumann og fire andre innsatte mener de har blitt isolert i fengselet uten tilstrekkelig grunnlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ledelsen ved Ringerike fengsel avslørte i september i fjor det de mener var planer om en væpnet flukt fra fengselet. Hele anstalten ble endevendt, og mistanken førte til et langt strengere regime for de innsatte som angivelig sto bak planene. Ledelsen ved fengselet har senere brukt mistanken som grunnlag for isolasjon av de innsatte.

- Tynt grunnlag

Søksmålet fra de fem er formelt tatt ut mot staten ved justisdepartementet. En av de innsatte er Kjell Alrich Schumann, som har sittet i isolasjon siden han ble pågrepet for Stavanger-ranet i mai i fjor. Tre av de fem soner lengre narkotikadommer, mens den siste foreløpig er varetektsfengslet i en narkotikasak. De mener alle at de sitter eller har sittet på unødvendig strenge vilkår som følge av de angivelige fluktplanene.

Advokat Morten Furuholmen forsvarer tre av de innsatte, blant dem «Skyggen».- Vi har sett oss nødt til å gå til søksmål for å få innsyn i saken. En av anførslene mot Schumann er at han har sittet på en PC og tegnet i et tegneprogram med betjenter til stede. Han tegnet da en mur og noen busker, og hvordan det ser ut inne i og utenfor fengselet. Dette er et tynt grunnlag for en mistanke om rømning, sier Furuholmen til dagbladet.no.

Ugyldig

Advokatene Ole Petter Drevland og John Christian Elden forsvarer de to siste innsatte. Advokatene mener inngrepet fra fengselet ikke er hjemlet, og at anførselen om rømningsfare er ugyldig fordi den ikke er begrunnet. Dessuten mener de at isolasjonen er et brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK).

- Vedtaket fra fengselsledelsen om å holde min klient isolert er ikke begrunnet. Man kan ikke frihetsberøve en person i et år uten begrunnelse, det er i strid med menneskerettighetene, sier John Christian Elden til dagbladet.no. Han forsvarer en 44-åring som sitter i varetekt på Ringerike.

Furuholmen sendte fredag et felles søksmål på vegne av de tre forsvarerne og de fem innsatte.

- Dette blir hengende ved min klient resten av soningstiden. Han skulle nå kunne søke permisjon, men blir bare ledd av når han tar opp dette spørsmålet, sier Drevland.

Justisminister Odd Einar Dørum vil ikke kommentere søksmålet overfor dagbladet.no.

TEGNET:</B> En av hovedanklagene mot Skyggen er at han har sittet på en PC og tegnet med betjenter til stede. - Han tegnet da en mur og noen busker, og hvordan det ser ut inne i og utenfor fengselet, sier advokat Morten Furuholmen.