Skyggen som kan velte Telenor

En skral fotokopi av et pass er alt som finnes om mannen som kan gi Telenor deres banesår i Russland.

HVEM ER HAN? Mange i både Russland og Norge spør seg nå: Hvem er Dmitrij Fridman, som etter at han får en håndfull aksjer er nære på å avslutte Russlands «Fairytale».
HVEM ER HAN? Mange i både Russland og Norge spør seg nå: Hvem er Dmitrij Fridman, som etter at han får en håndfull aksjer er nære på å avslutte Russlands «Fairytale».Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||MOSKVA (Dagbladet): Under selskapet Farimax, registrert under navnet Dmitrij Fridman på De britiske Jomfruøyene, har han vunnet mot Telenor i flere sibirske rettssaler og truer med å sende selskapet hodestups ut av Russland.

- Jeg har aldri møtt Dmitrij Fridman selv, erkjenner hans mangeårige advokat, Dmitrij Cherny, overfor Dagbladet.

Alt han vil si om Fridman er at mannen, som skal være 43 år gammel, er bosatt i Moskva og eneste ansatt i Farmex. Han skal holde flere aksjeposter, blant annet i russisk olje og gassektor.

Ifølge kopien av passet, utstedt ved en politistasjon i Moskva, er forretningsmannen født i Kasakhstan.

- Ingenting mer i Russland
I mars slo en dommer i Omsk fast at det norske teleselskapet må ut med 11,6 milliarder kroner i erstatning og tok arrest i aksjene med den hensikt å selge dem, dersom ikke Telenor betaler.

- Dersom de selges har vi ingenting mer å gjøre i Russland. Å få dem igjen etter et salg ser vi som lite sannsynlig, sier pressetalsmann Dag Melgaard til Dagbladet.

Bakgrunnen for søksmålet er at Telenor i 2004, som medeier i russiske VimpelCom, motsatte seg oppkjøpet av den ukrainske mobiloperatøren URS.

- Vi fryktet at deler av betalingen ville tilfalle vår medeier i VimpelCom, finansmannen Mikhail Fridman og Alfagruppen, sier Melgaard.

Så langt har bare advokater representert Farimex, både i media og i rettssalene. Det eneste beviset som foreligger for at Dmitrij Fridman eksisterer, er en kopi av passet.

SJEF I RUSSLAND: - Vi vet ikke hvem han er eller om han eksisterer. Vi mener uansett at Farimex jobber slik Alfagruppen ønsker og at de representerer deres interesser, sier sjef for Telenors russiske avdeling, Ole Bjørn Sjulstad. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
SJEF I RUSSLAND: - Vi vet ikke hvem han er eller om han eksisterer. Vi mener uansett at Farimex jobber slik Alfagruppen ønsker og at de representerer deres interesser, sier sjef for Telenors russiske avdeling, Ole Bjørn Sjulstad. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

Mikhail Fridman, som deler etternavn med eier av Farimex, er en av Russlands rikeste menn og i sirkelen av oligarker som ikke har kommet på kant med statsminister Vladimir Putin.

Ingen spor
- Mikhail Fridman i Alfagruppen vokste opp i Vest-Ukraina på 90-tallet i byen Lviv. Vi mener Dmitrij Fridman kan være hans fetter. Men alle spor av Dmitrij slutter med denne passkopien. Vi finner ingenting i Kasakhstan eller Ukraina, sier Melgaard.

Telenor hevder dåpsattestene hans kan ha blitt fjernet.

Dette avviser Farimex' advokat.
- Det er ingenting mystisk med min klient, sier Cherny, som mener Telenor forsøker å mistenkeliggjøre hans klient.

- Vil han stille til Dagbladet for et intervju?

- Det skal jeg spørre om, sier Cherny.

I Telenor er de fremdeles ikke overbevist.

- Vi vet ikke hvem han er eller om han eksisterer. Vi mener uansett at Farimex jobber slik Alfagruppen ønsker og at de representerer deres interesser, sier sjef for Telenors russiske avdeling, Ole Bjørn Sjulstad.