Skygger egne ansatte

Securitas-ledelsen frykter nye ran av pengetransporter. For å motvirke nye ran skal sivile Securitas-vektere nå spane på pengetransportene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MER FORSIKTIG: - Vi er mer forsiktige enn før, sier Jan Granquist, som har kjørt pengetransporter for Securitas i tre år.

Omsetningen på kjøpesentrene dobles i desember. Ingen annen måned i året fraktes det så mye penger som i julemåneden.

- Vi er engstelige for smitteeffekten, sier direktør Per-Arne Gulbrandsen i Securitas til Dagbladet.

For første gang skal Securitas drive vakthold på egne pengetransporter. Både sivile og uniformerte Securitas-biler skal følge med pengetransportene, og rekognosere på steder der det skal leveres eller hentes penger.

Følgebiler

- Bilene skal delvis rekognosere, og delvis være følgebiler. Disse bilene skal være et uromoment for eventuelle ranere. Alt som er mistenkelig skal rapporteres. Vi vil ha et nært samarbeid med de enkelte politidistriktene, sier direktør Per-Arne Gulbrandsen i Securitas.

Direktør Gulbrandsen sier at tiltakene blir innført blant annet for å gi de hundre vekterne som driver med pengetransporter økt trygghet på jobben.

Dagbladet snakket med Jan Granqvist da han kom på vakt på Securitas-hovedkvarteret i Oslo i går ettermiddag. Granqvist har kjørt pengetransport i tre år, og kjenner flere av dem som har blitt ranet.

- Det er ikke til å unngå at vi tenker på ranene som har skjedd. Men jeg føler ikke noe ekstra redsel når jeg er på jobb.

- Er dere enda mer skjerpet etter at det har skjedd to ran på en måned?
- Jeg vil ikke si at vi er enda mer skjerpet. Vi er alltid skjerpet når vi er ute på jobb. Men vi har kanskje blitt enda mer forsiktige, sier Granqvist.

Størst på penger

Securitas er størst på verditransport i Norge. 100 av selskapets ansatte er spesialutdannet for pengetransporter og jobber bare med dette. Selskapet har 35 pansrede, spesialutstyrte kjøretøy som brukes til verditransportene. Bare på Østlandet ruller det 20 slike biler hver dag.

Hovedoppgaven er å tømme nattsafer, hente dagsomsetningen hos forretninger og senter, og tømme og fylle opp minibanker.

Securitas overtar ansvaret for pengene når de blir hentet. To ran og ett tyveri tidligere i år fra pengetransporter har påført Securitas sitt eget forsikringsselskap et tap på minst 18 millioner kroner.

Under det brutale ranet i Ytre Enebakk ble den spesialbygde bilen så å si tømt for verdier, selv om det egentlig ikke skal la seg gjøre. Ranerne fikk med seg nesten 15 millioner kroner. Securitas går nå nøye gjennom ranet i Enebakk for å se hvordan sikkerheten kan skjerpes.