Skygger fra en kald krig

For førstestatsadvokat Lasse Qvigstad og Politiets overvåkingstjeneste er Stein Viksveen (60) neppe noen stor, men likevel en klassisk spion som ble opplært i fagets yrkeshemmeligheter. Viksveen avviser alle påstander om at han skal ha spionert for østtyske Stasi, som fantasi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

11 år etter Berlinmurens fall kaster den kalde krigen fortsatt skygger i sal 207 og i korridorene i Oslo tinghus. Gårsdagens innledning av de rettslige avhørene av Stavanger Aftenblads Brussel-korrespondent ble et møte mellom to ulike planeter.

«Lanze»

Ifølge Qvigstad har sju tidligere medarbeidere i den gigantiske østtyske spionasjeorganisasjonen under avhør direkte eller indirekte utpekt Viksveen som identisk med den norske spionen «Lanze».

Fem av dem var Viksveens føringsoffiserer, to andre instruktører - blant dem en nå 54 år gammel kvinne som ble navngitt som «Monika».

Viksveen ristet avvisende på hodet da han ble forelagt bilder av Monika og sine to påståtte føringsoffiserer. Like uforstående stilte Viksveen seg til utdragene av forklaringene som Stasi-offiserene har gitt.

«Tull»

- Din første føringsoffiser har forklart at han ga deg opplæring i bruk av mikrofilm, chiffrering og radiokommunikasjon. Er dette tull?

- Ja, det er tull, svarte Viksveen på førstestatsadvokat Qvigstads spørsmål.

- Vedkommende har også forklart at han ga deg opplæring i sikkerhetstiltak for å hindre eller avsløre om du ble overvåket. Er det du eller vedkommende som lyver? fortsatte Qvistad.

- Ja, om noen lyver, er det vedkommende, svarte Viksveen.

Like blank var hans avvisning av et spørsmål fra Qvigstad om han en gang på midten av 1960-tallet skal ha avbrutt et møte i Ruhr-område med følgende beskjed til sin føringsoffiser: «Stikk, jeg blir overvåket!»

Statsadvokaten ville ikke oppgi navnet på denne føringsoffiseren for ikke å sette journalistene på sporet av vitnet.

Etter det som tidligere er kommet fram i mediene, må mannen være Manfred Elisath (64), som skal ha rekruttert Viksveen i begynnelsen av 1960-årene. Elisath ble seinere leder for avdelingen for operative spionasjemetodikk ved Stasi-skolen i Belzig utenfor Berlin.

«Tøv»

Viksveen ble deretter konfrontert med uttalelser fra sin angivelige føringsoffiser fra årene 1969- 79. Han skal blitt vist et kapittel fra en bok om DDR som Viksveen ga ut da han flyttet tilbake til Norge i 1973. Viksveen og føringsoffiseren skal ha moret seg over at siktede skrev at Stasi hadde 10000 agenter i Vesten.

- Tøv. Jeg diskuterte boka med min norske forlegger og med venner. Boka var forresten et dårlig hastverksarbeid.

- Fantasi, var hans svar til vitneutsagnet om at han skulle ha operert med en dekkadresse hos en viss Martha i Leninallee (nå Landsbergerallee) i Øst-Berlin, der han med postkort med uskyldig tekst kunne avlyse planlagte møter.

Mystiske Monika, som trolig var et dekknavn, var like ukjent for Stein Viksveen. Hun har forklart at hun hadde konspirative møter med en agent hun i avhørene konsekvent omtalte som «Sten», i en leilighet Øst-Berlin, Roma, Paris, Amsterdam, London, København, Oslo og muligens Stockholm.

- Ut fra ditt kjennskap til Stasi, har du noen forklaring på hvordan sju vitner peker deg ut som Lanze, direkte eller indirekte? ville førstestatsadvokat Lasse Qvigstad vite.

- De hadde vel en mappe på meg, ville bygge meg opp som en legende. Stasi visste trolig alt om meg, svarte Stein Viksveen - som likevel trakk seg på en uttalelse om at de sju vitnene var deler av et komplott.

KLAR TIL KAMP: Spionmistenkte Stein Viksveen da han ankom Oslo tinhghus i går.