Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skyggeredd

Valgerd, du er herved advart. Denne kommentaren kan du komme til å ta deg nær av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er

egentlig Thorbjørn Jaglands skyld. Hvis det ikke hadde vært for hans famøse 36,9 før stortingsvalget i 1997, ville ikke Kjell Magne Bondevik blitt statsminister. Dermed kunne Valgerd Svarstad Haugland ha tredd ut av Bondeviks skygge og endelig blitt nummer en. I stedet måtte hun slite med Bondevik i enda noen år.

-  En tilfeldighet ga oss en sjanse vi ellers ikke ville fått, sa Valgerd under lanseringen av biografien «Valgerd - et portrett».

Dernest er det pressens skyld. For eksempel kunne hun bli invitert til partilederdebatt. Dagen før ringte de og sa hun ikke trengte å komme, fordi Bondevik stilte i stedet. Her hadde hun forberedt seg og satt av hele kvelden. Det var ganske nedslående.

-  Når det skjer gang etter gang, blir det slitsomt, sa Valgerd.

Hva med

en rask telefon til Bondevik? Nei, det var ikke hans skyld at han stadig overskygget henne. Overhodet ikke. Hvis det framstår slik i boka, fikk det stå for forfatteren Olav Kobbeltveits regning. Dessuten var det pressen som stilte henne i skyggen - når den ikke stilte henne i søkelyset. Det likte hun heller ikke. Hun leste alt og tok seg nær av alt.

-  Jeg må jo være idiot som leser dere, utbrøt Valgerd slik bare Valgerd kan.

De som

stiller seg i offentlighetens lys, bør ikke undres over at offentlighetens lys faller på dem. Men Valgerd undres. Hun innrømmer at hun er altfor slepphendt og dermed gjør det lett for oss, men skjønner ikke hvorfor hun må tåle kritikk. Når den går så inn på henne. Enten den kommer fra en håndfull engasjerte kvinner på Kampen som kalte seg Kvinner Mot Valgerd, eller politiske motstandere som Trond Giske og Karita Bekkemellem Orheim. Sistnevnte brøt angivelig med søstersolidariteten på Stortinget da hun aktivt gikk ut mot henne i debatten om kontantstøtten.

Selv legger hun ikke fingrene mellom når hun kaller Øystein Djupedal «den idioten» og fortsatt ikke vil si at Jan Birger Medhaug er uskyldig. Men de tar seg kanskje ikke nær av det.

Valgerds

tidligere regjeringskollega Anne Enger Lahnstein ser at det har vært tøft, men ikke mer enn Valgerd må tåle når hun har frontet mange kontroversielle saker. Den sammenhengen vil ikke Valgerd erkjenne. Hun velger å framstille seg som et medieoffer i stedet for å tenke: Jammen har jeg vunnet mange slag, til tross for hard motstand. Karita får mene hva hun vil, men kontantstøtten er nå der. Det var hun som tapte, ikke jeg.

-  Det er kjekkere å være medienes yndling enn offer, sier Valgerd.

Klart det er. Så hvorfor velge offerrollen? Når hun nå tar skrittet ut av Bondeviks skygge, stiller hun seg selv i skyggen. Ingen vil mistenke at hun trives der. Snarere er Valgerd uvanlig skyggeredd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media