Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skyhøy dopbruk i Utah

Mormonerne i Utah drikker hverken alkohol eller kaffe. Men bruken av nervemedisin og smertestillende i delstaten er over dobbelt så stort som i resten av USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

70 prosent av innbyggerne i delstaten Utah er mormonere. En gjennomgang av utskrevne respeter viser at folk i OL-staten bruker nesten dobbelt så mye antidepressiva som resten av landet. Delstaten har også høyest forbruk per innbygger av sterke smertestillende stoffer som kodein og morfin. Når en ser på den totale bruken av reseptbelagte midler ligger delstaten på en syvende plass i USA.

Mange spør seg hvorfor.

- Sannheten er at vi ikke vet det, sier Curtis Canning, president i Utahs Psychiatric Association, til avisen LA Times. Men han har noen teorier. - I mormonerkirken så forventes det, særlig blant kvinnene, at en holder maska, at en sier ja til alt og at en gjemmer bort elendighet og smerte.

Undersøkelsen viser ikke medisinbruk fordelt på kjønn, eller om forbruket er høyest blant mormonerne eller de resterende 30% prosent av innbyggerne. Men Canning er ikke alene om å tro at mormoner-kulturen har sine baksider.

- De fleste mennene her vil heller at kvinnene går på piller enn å måtte bry seg om problemene deres, sier Helen Wright (71), en trebarnsmor som har gått på forskjellige lykkepiller i over 20 år. Alle barna bruker også nervemedisin.

- Det er som i «Solskinnsdalen» her. Av og til er det skremmende. Folk snakker ikke om problemene sine, alt er rosenrødt, sier Cindy Mann, som i sommer sluttet etter 15 år på lykkepillen.

- Ikke deppa

Talsmenn for delstatsmyndighetene sier at undersøkelsen ikke nødvendigvis viser at det er større psykiske problemer i Utah enn andre steder. Medisinbruken kan også skyldes at befolkningen har et høyere kunnskapsnivå og færre fordommer knyttet til slike lidelser. Det kan gjøre at folk i større grad villlige til å søke hjelp og da eventuelt få skrevet ut resept på lykkepiller, hevder de.

- Det er helt klart en mulig forklaring. Vi kan ikke si at det er større sjanse for depresjon eller depressive reaksjoner. Det kan skyldes en befolkning som søker behandling for mindre alvorlige tilfeler, eller leger som er mer villig til å skrive ut slike medisiner, sier Emily Cox, en av de fem forskerne bak undersøkelsen.

PILLETRILLER: I Utah er bruken av lykkepiller og smertestillende mye høyere enn i resten av USA. Da kommer pille-roboten «Phillip Cartright» til nytte. Her ser vi den i aksjon på sykehuset LDS (Siste dagers hellige) i Salt Lake City. «Phillip» kan fylle opp 2700 forskjellige pillebokser på fire timer.
Hele Norges coronakart