Skyhøy rente er Bondeviks skyld

- Statsminister Kjell Magne Bondevik og finansminister Gudmund Restad fører en politikk som resulterer i at det norske rentenivået er dobbelt så høyt som i Europa for øvrig, sier Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-nestleder og tidligere finansminister Jens Stoltenberg tar et generaloppgjør med Bondevik-regjeringens økonomiske politikk.

- Den norske krona ligger på rekordsterke 8,13 kroner mot euro. Det er en dårlig nyhet for norsk eksportindustri, sier Stoltenberg, og undrer seg over at Bondevik skryter av kronekursen.

Dyr eksport

Under debatten om revidert nasjonalbudsjett sist fredag uttalte statsministeren at kronekursen var sterk som aldri før og at det tegnet godt for norsk økonomi.

- Man kan ikke skryte av en rekordsterk krone. Når krona står så sterkt som i dag, er det en dårlig nyhet. Det er omtrent like ille å ha en for sterk krone som å ha en for svak krone, foreleser sosialøkonomen Jens Stoltenberg.

- Det virker som om Kjell Magne Bondevik ikke ser problemene ved at krona står for sterkt. Verdien av krona har økt med om lag 10 prosent de siste månedene. Det betyr at norske varer prises 10 prosent dyrere i utlandet. En slik utvikling er bekymringsfull for eksportindustrien, sier Stoltenberg.

Dersom denne situasjonen vedvarer, kan denne industrien få problemer. Det bety økende arbeidsledighet, mener han.

Rentenedgang

Han mener kronekursen er så sterk at rentene under normale omstendigheter burde vært satt langt lavere. At Norges Bank ikke har satt renta mye lavere, skyldes Bondeviks budsjettpolitikk.

- Innstrammingene på ni milliarder som ble vedtatt i fjor høst, er langt på vei smuldret bort. Før året er omme kan hele innstrammingseffekten være borte. Dette setter Norges Bank i en vanskelig situasjon. Hensynet til kronekursen tilsier at renta skal settes ned. Men for å motvirke overoppheting og inflasjon i vår innenlandsøkonomi, må sentralbanksjefen holde renta på et nivå som er dobbelt så høyt som rentegjennomsnittet i Europa. Og med så høye renter blir fort krona styrket ytterligere, sier Stoltenberg.

Den høye oljeprisen bidrar også sterkt til å styrke krona. At euroen har svekket seg mot dollaren, har også gitt den norske krona drahjelp den siste tida. Vi måler krona mot euro, men er sterkt dollaravhengige på grunn av oljen.