- Skyld ikke på byråkratene!

- Dersom offentlige tjenester er for dårlige, er det politikernes skyld, slår Jan Tore Sanner fast.

STATENS MANN: Komunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har ansvar for to av regjeringens store prosjekter: Bedre og enklere forvaltning og kommunereform. Høyre-politikeren snakker ikke lenger om slankere stat, men bedre stat. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STATENS MANN: Komunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har ansvar for to av regjeringens store prosjekter: Bedre og enklere forvaltning og kommunereform. Høyre-politikeren snakker ikke lenger om slankere stat, men bedre stat. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere ville høyresiden krympe staten. Nå lager Jan Tore Sanner (H) et nytt superdepartement. De blåblå vil lage en bedre stat enn de rødgrønne.

«Statens supermann» lover resultater i løpet av 2014, men sier forenkling og forbedring er en pågående prosess som vil ta tid.

- De rødgrønne var mer opptatt av å administrere enn å regjere. De var lite endringsorienterte, og ville beholde tingene som de har vært. Vi er opptatt av kontinuerlig forbedring, sier Jan Tore Sanner til Dagbladet.

Slår sammen Fra årsskiftet leder han et nytt superdepartement idet kommunaldepartementet, fornyingsdepartementet og planavdelingen i miljøverndepartementet går opp i en høyere enhet.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet skal feie vekk unødig regelverk, og statsråden skal være spydspiss i jakten på tidstyver og ineffektive arbeidsmåter.

Han har sendt rundskriv til alle offentlige virksomheter og bedt om at de fjerner tidstyver og leter etter forbedringsmuligheter.

Sanner ser sammenslåingen som et nødvendig grep for å realisere regjeringens ambisjoner om en offentlig sektor som fungerer bedre og gir innbyggerne raskere, og bedre hjelp.

Byråkratenes venn I Dagbladet i går varslet finansminister og Frp-leder Siv Jensen kamp mot byråkratiet. Sanner skryter uhemmet av byråkratene, og varsler ikke kutt.

- Men byråkratiet skal bli mindre byråkratisk. Det er byråkratiseringen, at ting stopper opp i byråkratiet, som er problemet.

Så hvis vi kan frigjøre personer som heller kan løse oppgaver og gi gode tjenester, er det positivt, sier Sanner, som etter å ha sittet i regjering et par måneder har gjort seg følgende refleksjon:

- En regjering har større påvirkningskraft enn man av og til får inntrykk av. Så skyld ikke på byråkratene, hold politikerne ansvarlige! De er dyktige og endringsorienterte fagfolk. Politikerne har stort handlingsrom til å gj ennomføre politikk.

De som sier at offentlig sektor ikke er omstillingsdyktig, tar grunnleggende feil. Så politikere som skylder på byråkratiet får ikke mye gehør hos meg lenger, sier Sanner.

- Er det Frp du tenker på?

- Noen hver har vel sagt at det som ikke fungerer, er byråkratenes skyld, svarer Sanner diplomatisk.

Dette er stikkord for Høyre/Frp-staten: Ansvarsplassering, ikke ansvarspulverisering. Lederne i staten skal få mer frihet og rom til å lede. — Vi skal ha mer tillit til ledere og medarbeidere i staten.

Hvis man ønsker en mer innovativ offentlig sektor, må man detaljstyre mindre og gi ledere og medarbeidere rom til å finne de gode løsningene. Samtidig skal vi stille tøffe krav om resultater, sier Sanner.

Bedre og tidligere samordning. - En av erfaringene jeg gjorde tidlig i departementsstolen, var at så lenge sakene behandles i eget departement, går det raskt og effektivt.

Men med en gang sakene går mellom flere departementer, endrer spørsmålene seg fra hva man skal gjøre til hvem som skal gjøre det. Et av funnene i Gjørv-kommisjonen, var at vi tenker for mye i sektor. Bedre samordning gir mer gjennomføringskraft, sier Sanner.

•Statsansatte skal bruke mer tid på å løse oppgaver og sikre gode tjenester for innbyggerne, og gå mindre på møter. Antall mål, delmål og krav skal reduseres.
- Som Jan Petersen pleide å si, «proppen sitter på toppen». Når NAV-ansatte, sykepleiere, leger og lærere opplever mange krav og mye rapportering, er det fordi man fra toppen har økt antall mål og rapporteringskrav.

Man blir ikke dobbelt så god av å ha dobbelt så mange mål. Vi kan ikke hele tiden bare legge nye krav på toppen av gamle. Hvis vi sørger for tydeligere mål og færre rapporteringskrav, vil det bidra til at mange av tidstyvene fjernes, forklarer Sanner.

Enklere språk •Tildelingsbrev - brev med krav og forventninger til underliggende etater og statsforetak - skal slankes og forenkles.
- Vi skal lage tildelingsbrev, ikke tildelingsromaner, sier Sanner.
•Digitalisering og enklere språk.
- Enklere språk har kjempeeffekt: Etter at Statens veivesen endret formuleringene om EØS-kontroll av biler, er antall telefonhenvendelser redusert med 40 prosent, sier Sanner.

På nyåret vil Sanner legge fram forslag til kommunereform. Han har allerede lagt bort tanken om tvangssammenslåing.

- Tvang står ikke på dagsorden. Reformene må baseres på gode, lokale prosesser. Hvis ikke, kan det oppstå varige sår. Men samtidig har Ap's Helga Pedersen et poeng når hun mener tvang kan være nødvendig der tre av fire kommuner sier ja til sammenslåing. Dette er blant problemstillingene vi vil drøfte med Stortinget.

Vi ønsker å gi mer makt og ansvar til kommunene, men hvis vi ikke får gjennomført kommunereformen, kan statlig styring og sentralisering øke, sier Sanner.