Skyld på storebror

Er du mann og har en skjev og lite symmetrisk kropp? Ifølge kanadiske forskere kan du legge skylda på storebror - hvis du har noen, da. Årsaken til at eldre brødre angivelig ser best ut, ligger - ifølge forskerne - i livmora...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke nok med at storebror ser bedre ut. I følge de samme forskerne øker sjansen for å få en asymmetrisk, skjev og skakk kropp desto flere eldre brødre du har.

Årsaken til dette må gudene vite, men en teori skal, nok en gang ifølge forskerne, være at mors livmor gir guttefostre en ekstra røff behandling under svangerskapet. Og skavankene du måtte ha blitt påført i livmoren, vil følge deg livet ut.

Større drag

Flere studier viser at symmetri er helt sentralt når vi velger partner. Ørene bør helst være like store og stå like mye ut eller inn, beina like lange og øynene plassert sånn cirka like høyt eller lavt.

Så er da spørsmålet: Har den, i teorien mer symmetriske, storebroren din dermed lettere for å få seg kjæreste, har han dermed mer sex og kanskje til og med flere barn? Se det svarer ikke forskerne på.

Forskningsleder Martin Lalumihre ved Center for Addiction and Mental Health i Toronto i Canada har sammen med kollegene undersøkt og intervjuet 71 voksne menn om hvor mange eldre og yngre søsken de har, og hva slags kjønn de har. Deretter har de målt kroppsdeler som ører og hender. Forskerne kom faktisk fram til at yngre brødre har en mer asymmetrisk kropp enn sine storebrødre. Og jo flere brødre du har, jo mer assymetrisk er du, altså.

Livmorkrøll

Men hvorfor i alle dager må det være slik?

Ifølge fagbladet «New Scientist» mener forskerne at denne forskjellsbehandlingen kan ha med livmora å gjøre. Guttefostre har vitterlig y-kromosomer som er fremmede for kvinnekroppen. Når fosteret produserer antigenet HY, begynner alarmklokkene hos moren å ringe. Immunforsvaret trer i kraft, og livmora trekker seg av en eller annen grunn sammen og trykker på fosteret. Så kan man lure på om det er disse sammentrekningene som skaper ett utstående øre på den ene siden, og et sammentrykket øre på den andre.

«New Scientist» refererer til en annen undersøkelse som skal vise at morkaka, som «beskytter» fosteret fra morens immunsystem, øker i størrelse for hvert guttebarn hun bærer på.

- Pikefoster setter også i gang den gravide kvinnens immunforsvar, men ikke på samme måte som guttefoster gjør, forklarer forskningsleder, doktor Martin Lalumihre til «New Scientist».

- Ikke skyld på livmora

Når Dagbladet presenterer teorien for professor og overlege Pål Øian ved Kvinneklinikken ved Regionsykehuset i Tromsø, rister han på hodet.

- For meg er dette helt ukjent. Det kan jo være jeg som er uopplyst, men dette virker veldig spekulativt. Det er også vanskelig å forstå, sier Øian.

Å legge skylda på livmora, synes han er dårlig gjort.

- Det unike ved graviditeter er at kvinnen har et fremmed menneske i sin egen kropp, med andre gener enn seg selv. Det er egentliget under at hun ikke frastøter alle fostre, og det skjer mange interessante ting i immunforsvaret som gjør at det går bra. Det stemmer at det er i morkaka at kontakten mellom de forskjellige genmaterialene skjer, men fosteret ligger jo inni fosterhinnen med masse fostervann rundt. Jeg kan aldri tenke meg at morkaka kan vokse så mye at den vil trykke på fosteret, sier Øian til Dagbladet.

BRØDRE: Skuespillerne Eindride (38) og Gard (33) Eidsvold.
BRØDRE: Jostein (35) og Tore André (26) Flo.