Skylder 12 031 milliarder dollar

USAs statsgjeld nærmer seg lovfestet tak, Kongressen må heve gjeldsgrense for å hindre innstilling av statens virksomhet.

MANGE NULLER: Obama-administrasjonens stimuleringsprogrammer iverksatt for å redde landets økonomi har gått hardt utover USAs statsgjeld, som nå har  rundet 12 031 milliarder dollar.  Foto: REUTERS/Jason Reed
MANGE NULLER: Obama-administrasjonens stimuleringsprogrammer iverksatt for å redde landets økonomi har gått hardt utover USAs statsgjeld, som nå har rundet 12 031 milliarder dollar. Foto: REUTERS/Jason Reed Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): For første gang i historien har USAs statsgjeld rundet 12 000 milliarder dollar, nå nærmer gjelda seg det lovfestede taket på 12 104 milliarder dollar.   Passerer gjelda gjeldstaket skal i utgangspunktet statens virksomhet innstilles.  

Stimulerings-programmerKlamme hender i finansdepartementet annonserte tirsdag at statsgjelden til USA nå var oppe i 12 031 000 000 000 dollar.

Nå må Kongressen mest trolig jobbe på for å få hevet det lovfestede taket, siden tallene nå kan se ut til å trenge litt mer romslighet.   Senest i 2008 brøt gjelda det runde tall på 10 000 milliarder dollar, og den rakse veksten side da er et resultat av Obama-administrasjonens stimuleringsprogrammer for å redde landet fra økonomisk kollaps.  

Senatets republikanske leder, Mitch McConnell, tok ikke i mot nyhetene med et smil og sa til AFP at stimuleringspakken på 787 milliarder dollar ikke en gang gjorde det den skulle, nemlig å holde arbeidsledigheten under 10 prosent.  

- Dette burde fungere som en advarsel til regjeringen om at de ikke kan fortsette å bruke like mye penger som de har gjort, sa McConnell.   USAs statsgjeld utgjør nå rundt 83 prosent av landets bruttonasjonalprodukt, det estimeres at gjelden vil utgjøre 100 prosent av bruttonasjonalproduktet allerede i 2011. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer