KONKURS: SOS Rasismes heleide eiendomsselskap og pengebinge Aktivisteiendom AS er konkurs, med en omfattende gjeld, opplyser selskapet selv. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
KONKURS: SOS Rasismes heleide eiendomsselskap og pengebinge Aktivisteiendom AS er konkurs, med en omfattende gjeld, opplyser selskapet selv. Foto: Lars Myhren Holand / DagbladetVis mer

Skylder 27 000 000

SOS Rasismes eiendomsselskap sendt til skifteretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SOS Rasismes eiendomsselskap Aktivisteiendom har begjært oppbud og er konkurs. Det bekrefter Haugaland tingrett overfor Dagbladet.

Opplysninger selskapet har sendt Haugaland tingrett, viser at Aktivisteiendom har over 27 millioner kroner i gjeld og krav mot seg fra ulike kreditorer.

Lånte og kjøpte Aktivisteiendom AS ble bygget opp på siste halvdel av 2000-tallet. SOS Rasisme brukte selskapet til å kjøpe lokaler i Bergen, Oslo og Trondheim for rundt 11 millioner kroner. Pengene til eiendomskjøpene ble blant annet hentet inn fra SOS Rasisme som hadde midler til på konto.

Mellom 2006 og 2008 lånte både SOS Rasisme sentralt og en rekke lokal- og fylkeslag ut totalt 4,3 millioner kroner til Aktivisteiendom AS, viser aksjeselskapets årsrapport for 2008, levert til Brønnøysund.

Pengene stammet fra offentlig støtte bevilget til antirasistisk aktivitet blant unge. Istedet for å bruke pengene til å bekjempe rasisme, kanaliserte ledelsen i SOS Rasisme pengene inn i eiendom.

SOS Rasisme fikk utbetalt over 40 millioner kroner i statsstøtte på 90- og 2000-tallet. Deler av pengene er forsvunnet, etter at aktivister i SOS Rasisme tømte en rekke bankkontoer i fjor.

Fra medlemsjuks Store deler av midlene organisasjonen fikk utbetalt på slutten av 2000-tallet kommer fra medlemsjuks, slik Dagbladet avslørte i 2010. SOS Rasisme er i to uavhengige dommer dømt for medlemsjuks i 2007, 2008, 2009. Organisasjonen har opplyst at de fulgte samme praksis for medlemsregistrering i årene før.

SOS Rasisme er dømt til å betale tilbake 6,8 millioner kroner til staten og 9,7 millioner kroner til Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

Aktiviteiendom AS har ikke levert regnskap de siste to årene. Tingretten har oppnevnt advokat Jens Otto Haugland som bostyrer. Haugland har så langt ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Gjeld Eiendomskjøpene var også lånefinansierte. Aktivisteiendoms lokaler i Bergen og Trondheim er allerede solgt for å dekke gjelden.

I sin oppbudbegjæring opplyser Aktivisteiendom at selskapets gjeld er på 27 millioner kroner. Aktiva, som er SOS Rasismes hovedkontor i Pilestredet i Oslo, ligger ute til salgs for 11,5 millioner kroner. Lokalene er på over 400 kvadratmeter.

Tjen Folket styrte Styret i Aktivisteiendom har bestått av sentrale personer i SOS Rasisme ledelse. Siden selskapet ble opprettet i 2006, har et flertall av styremedlemmene i Aktivisteiendom AS, i likhet med SOS Rasismes ledelse, hatt bakgrunn fra kommunistpartiet Tjen Folket.

STYRET I 2010: Da Dagbladet omtalte eiendomskjøpene i 2010, satt dette styret i Aktivisteiendom. Ola Melbye Pettersen fratrådte i 2011, og ble erstattet av nåværende nestleder i SOS Rasisme Kenneth Fuglemsmo. Fuglemsmo fratrådte i oktober i år. Forøvrig er styret det samme i dag. "Lønn" i grafikken er lønnstrinnet i 2008, ikke utbetalt lønn. Utbetalt lønn avhenger av stillingsprosenten.  Grafiikk: Nyhetsgrafikk
STYRET I 2010: Da Dagbladet omtalte eiendomskjøpene i 2010, satt dette styret i Aktivisteiendom. Ola Melbye Pettersen fratrådte i 2011, og ble erstattet av nåværende nestleder i SOS Rasisme Kenneth Fuglemsmo. Fuglemsmo fratrådte i oktober i år. Forøvrig er styret det samme i dag. "Lønn" i grafikken er lønnstrinnet i 2008, ikke utbetalt lønn. Utbetalt lønn avhenger av stillingsprosenten. Grafiikk: Nyhetsgrafikk Vis mer

En rekke kilder har gjentatte ganger opplyst til Dagbladet at Tjen Folket har benyttet lokalene gratis til sine egne medlemsmøter og arrangementer.

SOS Rasismes ledelse har gjentatte ganger avvist at Tjen Folket har noen spesielle fortrinn i organisasjonen eller at økonomien i de to organisasjonene har vært blandet sammen.

SOS Rasismes hovedkasserer og daglig leder i Aktivisteiendom Kjell Gunnar Larsen har avslått å kommentere saken overfor Dagbladet.