Skylder på advokater og Kredittilsynet

- Kommunene greier seg godt likevel, sier Terra-sjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Det er ingen som bevisst har forsøkt å lure noen, men slurv, unøyaktighet og en undervurdering av andre, bidro til at alt endte med konkurs, sier Svein Erik Nordang, sjefen for det konkursrammede Terra Securities.

Fredag var han gjest hos Anne Grosvold på NRK. På spørsmål om han følte skam over det som har skjedd, svarte Nordang et bestemt nei. Han begrunnet det med at han de siste tre ukene  hadde jobbet ekstremt målrettet for å finne en løsning.

- For to uker siden var jeg på besøk i nordlandskommunene. Da hadde vi et godt møte. Da var vi ennå løsningsorienterte, men så kom advokatene inn i bildet, og da hardnet frontene. Likevel kunne det blitt en løsning dersom kommunene hadde tatt imot vårt tilbud, sa Nordang.
Kredittilsynet avgjorde
På spørsmål om konkursen da kunne vært unngått, sa Nordang at det helt avhang av Kredittilsynet. Det ville ikke hjulpet noe om kommunene hadde godtatt løsningen hvis vi likevel mistet konsesjonen, sa Terra-sjefen.

Han mente Terra var et traust, forsiktig og ryddig meglerhus som hadde hatt kontakt i mange år med kvalifiserte rådmenn og økonomisjefer i kommunene.- Nye politikere hadde ikke peiling
- Når så denne saken oppsto, kom det helt nye folk på banen som ikke ante noe om hva som har vært gjort. Det var til dels nyvalgte politikere, og våre faste samarbeidspartnere ble bare borte.

Nordang forklarte på nytt at den opprinnelige avtalen fra 2006 som alle kraftkommunene hadde, etter hans mening var grei nok, og at den på sikt i hvert fall kunne hindret tap.Nedtur i juli
Det som var helt feil, var å forsøke å kompensere et påløpt tap i juni 2007 med en ny avtale som Terra ved egen gransking fant ut var selskapets feil og ansvar.

- Det var den feilen vi ville betale oss ut av, men da avslaget kom og deretter inndragningen av konsesjonen, fantes det ikke redning for selskapet, mente Nordang.


- De vil greie seg bra
På direkte spørsmål fra programlederen sa Terra-sjefen at han trodde kommunene ville klare seg godt selv med tapene de nå får.

- Vi skal huske at det ikke er innbyggernes skatter og avgifter som er satset, men spesielle inntekter som de har som kraftkommuner. Det gjør dem til de rikeste kommuner i Norge. Derfor tror jeg ikke det vil gjøre forholdene i nordlandskommunene verre enn de er andre steder, sa Nordang. (NTB).

 I SENTRUM:  Terra Securities-sjef Svein Erik Nordang i fokus hele uka - både før og etter han overlot selskapet til skifteretten. - Kredittilsynet og bankenes er blant flere som har ansvaret for denne situasjonen, hevdet han hos Anne Grosvold på NRK1 i kveld. Foto: Knut Falch, Scanpix.
I SENTRUM: Terra Securities-sjef Svein Erik Nordang i fokus hele uka - både før og etter han overlot selskapet til skifteretten. - Kredittilsynet og bankenes er blant flere som har ansvaret for denne situasjonen, hevdet han hos Anne Grosvold på NRK1 i kveld. Foto: Knut Falch, Scanpix. Vis mer