Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skylder på Arbeiderpartiet

Senterpartiets parlamentariske leder Johan J. Jakobsen innrømmer nå at Sp har lidd nederlag i regjeringen på utformingen av kontantstøtten. Men Jakobsen legger skylda på Arbeiderpartiet: Dersom Ap hadde vist samarbeidsvilje, ville modellen trolig sett annerledes ut, mener han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sp ville at kontantstøtte bare skal gis til foreldre som selv er hjemme med barna.

- Senterpartiet hadde gjerne sett en annen modell, men har ikke så sterke innvendinger mot den som er valgt. Når Ap meldte seg ut av ethvert samarbeid, måtte vi satse på en modell som kan få subsidiær støtte fra Frp og Høyre.

- En viss pragmatisme må til hvis en mindretallsregjering skal få gjennom saker. I den grad noe var uavklart, er det avklart etter at Ap stengte døra for samarbeid og kastet nøkkelen, sier Jakobsen.

Nye runder

Da Valgerd Svarstad Haugland la fram kontantstøttemodellen, reagerte flere framtredende Sp-folk med sterk misnøye.

Etter det Dagbladet vet har det vært forsøk på omkamp, uten at det førte fram.

Nå viser Johan J. Jakobsen kontant til Voksenåsen-erklæringen:

- Vi har en forpliktende avtale med de to andre partiene, og Sp står ved avtalen. Mulighetene til å endre på noe lå i at alle tre partiene var enige. Slik konsensus er det ikke, sier Jakobsen.
Etter Voksenåsen-erklæringen var det imidlertid en rekke uavklarte spørsmål om utformingen av kontantstøtten, noe som blant annet førte til spørsmålstorm fra Ap i Stortingets spørretime.

Barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland gikk da ikke lenger enn til å si at «dersom en oppdager at folk bruker «svarte» dagmammaer for kontantstøtten, kan vi ta den fra dem. Alle disse praktiske tingene kommer vi tilbake til i Stortinget».

Ikke til dagmammaer

I november sa Sp-leder og kulturminister Anne Enger Lahnstein følgende til Dagbladet:

«Utgangspunktet er at kontantstøtten skal gå til foreldrene for at de skal få mer tid og valgfrihet. Det er ikke intensjonen at støtten skal gå til å hyre dagmammaer».
Da Svarstad Haugland regjeringens høringsnotat var det eneste kriteriet for kontantstøtte at foreldrene ikke har eller ønsker barnehageplass. Det støtter FrP og Høyre.

Sps parlamentariske Johan J. Jakobsen fnyser av Jaglands invitt til Senterpartiet om å hoppe over på Ap's modell.

SP TAPTE KAMPEN: Johan J. Jakobsen innrømmer at Sp taper striden om kontantstøtten innad i regjeringen. Her sammen med energiminister Marit Arnstad under helgas årsmøte i Nord-Trøndelag Sp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!