Skylder på asylforeldrene

Bjarne Håkon Hanssen (Ap) er bekymret for asylbarna, men mener foreldrene sjøl har ansvaret for at barna bli boende i årevis på mottak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det å ta med seg sine barn til et fremmed land, søke om asyl og forbli der selv om de får et klart signal om at de ikke vil få opphold - det er også et foreldreansvar, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

Bekymret

I helga omtalte Dagbladet kritikken fra seniorrådgiver Trygve Hildebrand som mener forholdene på norske asylmottak er direkte helseskadelige for barn.

Hanssen er bekymret for asylbarna, og vil nå nedsette ei arbeidsgruppe for å finne ut hvordan barna på asylmottakene egentlig har det.

-  Jeg vil understreke at når mor, far og barn kommer til et asylmottak, så er barna foreldrenes ansvar. Det er et grunnleggende, viktig prinsipp. Vi kan ikke ta foreldreansvaret fra folk. Spørsmålet er hvor mange foreldre som sjøl er i en så presset situasjon at de trenger hjelp til å få ivareta foreldreoppgaven, sier Hanssen.

Barnevernet venter

Han vil likevel få undersøkt hvilken rolle barnevernet kan spille dersom foreldrene har vært utsatt for traumatiske opplevelser.

-  Jeg vil stille spørsmål ved om barnevernet bør spille en mer aktiv rolle. At det ikke er som i dag, der mitt inntrykk er at barnevernet sitter og venter på bekymringsmeldinger fra asylmottakene, sier Hanssen.

-  Men er ikke noe av problemet at barnefamilier blir boende i årevis på asylmottak, under kummerlige forhold?

-  Dette er noe av det vanskeligste ved saken. Foreldrene selv bidrar til at oppholdet blir så langvarig, for de bruker alle muligheter til å anke og begjære omgjøring av avslag. Mange vil hevde at foreldrene i sånne situasjoner opptrer på en måte som ikke er til barnets beste, sier arbeids- og inkluderingsministeren.

-  Så foreldrene har litt av skylda sjøl?

-  Ja, de har en del av ansvaret. De har en demokratisk rett til å anke, men det gjør at de blir boende under forhold som ikke er ment for så lange opphold. Men vi må se hvordan det blir best mulig for barna, sier Hanssen.

Annerledes for enslige

Han skiller mellom barn som kommer sammen med foreldrene sine, og enslige, mindreårige asylsøkere som kommer alene til landet.

-  I Soria Moria-erklæringen har vi allerede sagt at barnevernet skal få ansvar for enslige, mindreårige asylsøkere, og ikke Utlendingsdirektoratet som i dag.

TAR TAK: Bjarne Håkon Hanssen.