Skylder på «en skygge»

Dommeren: - Prøvde du å sjekke Dereka?Tiltalte: - Nei, det har aldri vært slike følelser i bildet.Dommeren: - Det er slike følelser en gutt kan ha klokka tre om natta etter å ha drukket en del.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordvekslingen mellom sorenskriver Finn Kløvstad og den tiltalte 20-åringen under første dag av rettssaken etter drapet på 16 år gamle Dereka Maria Mikula i Son, var på mange måter typisk for det som skjedde i Ytre Follo tingrett.

Den kortvokste elektrikerlærlingen møtte i retten kledd i hvit skjorte og svarte bukser og valgte å avgi forklaring. Det gjorde han med et rikt, og på mange måter imponerende ordforråd, selv om han kjemper mot en serie håndfaste beviser.

Helt fra starten slo sorenskriver Kløvstad an en vennlig, faderlig tone da han orienterte tiltalte om hans rettigheter.

- Hvis det er slik at du nå husker mer, hvis det ligger til rette for at du erkjenner skyld, kan det få betydning for dommen. Det kan bety år. Det foreligger en rabattordning hvis man sier seg skyldig.

Tiltalte fastholdt at Dereka frivillig slapp ham inn i huset, at hun sa hei og ga ham en klem da han ringte på denne skjebnesvangre natta etter klokka halv tre om morgenen.

Aktoratet påstår at han på dette punktet, så vel som på mange andre, lyver. De hevder at han tok seg inn i leiligheten hennes ved å knuse et vindu til et toalett hvor det er funnet fotavtrykk man mener tilhører ham på toalettsetet.

I timene før han kom fram til Dereka, hadde han konsumert store mengder alkohol. På et vorspiel sammen med kamerater hadde han drukket om lag en halv flaske tequila, like mye av ei flaske kaffelikør, samt et par- tre drinker med vodka. Ved midnatt forflyttet selskapet seg til Kafé Oliven i Son sentrum, hvor han blant annet drakk Jägermeister blandet med Battery.

- Var dere gangbare da? spurte Kløvstad vennlig og fikk som svar at det var de.

De var på utestedet til stengetid, 02.30. Etterpå gikk han hjemover sammen med en kamerat. De skiltes i nærheten av Derekas hjem.

- Jeg så det var lys. Jeg tenkte jeg kunne jo ta meg en tur innom. Da hun åpnet, hadde hun et pledd over skuldrene og sa hun hadde sovnet foran tv-en. Hun sa hun snart skulle legge seg, og at jeg ikke kunne bli der lenge.

Tiltalte forklarte at han tok av seg skoene. De gikk inn på rommet hennes og hentet en pakke røyk før de satte seg i sofaen.

- Det neste jeg husker, er at jeg skulle på do eller hadde vært på do. Det neste jeg husker, er biter av hjemveien.

Men sorenskriveren trakk ham tilbake til Derekas stue og ville vite mer. I to tidligere politiforklaringer har han sagt at han var på do. Nå husket han ikke. Han sa han skulle på do, men kom aldri så langt. Han husket at han reiste seg fra sofaen og så en skygge i høyre øyekrok. Han lot det skinne gjennom at skyggen kan ha vært personen som slo ned både ham og Dereka. Det neste han husker, er at han våknet på gulvet med en kul på høyre tinning. På den andre siden av sofaen lå Dereka naken, bare iført sokker og med tv-en veltet halvveis over seg.

Eksaminert av statsadvokat Arild Holden innrømmet han at han fikk sjokk og panikk etter å ha tatt henne på håret og fått blod på hendene.

Han hevder at han først søndag fikk vite at Dereka var død. I to politiavhør benektet han at han hadde vært hjemme hos henne. I retten i går opplyste han at han ikke hadde lyst til å bli knyttet til drapet, men at han regnet med at politiet ville finne det ut.