EØS-REFS: Ap-leder Jonas Gahr Støre møter økende EØS-skepsis i fagbevegelsen. Det mener han regjeringen har mye av skylda for. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EØS-REFS: Ap-leder Jonas Gahr Støre møter økende EØS-skepsis i fagbevegelsen. Det mener han regjeringen har mye av skylda for. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

LO kan si nei til EØS-avtalen

Skylder på Erna

Jonas Gahr Støre mener regjeringen er å klandre for at EØS-motstanden vokser i norsk fagbevegelse. Statsministeren svarer at Ap-lederen driver med ansvarsfraskrivelse.

- Handlingsrommet i EØS-avtalen kan brukes til høyre og til venstre. Regjeringen gjør bare det første, sier Støre til Dagbladet.

Fellesforbundets største avdeling gikk i høst inn for å si opp EØS-avtalen. Hele forbundet kan komme til å gjøre det samme på landsmøtet neste høst. Da er det reell mulighet for et flertall mot EØS under LO-kongressen i 2021.

- LO må ta sine avgjørelser i forbundene og på kongressen, men det endrer ikke Arbeiderpartiets syn, sier Støre.

- Å si opp EØS-avtalen er ikke svaret på utfordringene. Men uroen som norske arbeidsfolk opplever når de blir utkonkurrert på urimelig grunnlag av midlertidig innleie og lønninger som holdes kunstig lave, er en uro jeg forstår, fortsetter han.

Dyrere tjenester

En av forklaringene på EØS-motstanden i Fellesforbundet er en avgjørelse fra tariffnemnda, som sier at arbeidsgiver ikke skal måtte betale reise, kost og losji for utlendinger som reiser til Norge for å jobbe.

Dette er en sak fagbevegelsen har vunnet fram med i tre rettsinstanser i Norge, men som NHO valgte å klage inn for ESA, hvor de fikk medhold. Også EU-forslaget om et overnasjonal arbeidstilsyn, ELA, har skapt bølger.

En annen sak som seiler opp og skaper uro i fagbevegelsen, er anbefalingene fra det regjeringsoppnevnte Hjelmeng-utvalget. Rapporten har sett nærmere på konkurranseforholdet mellom offentlige og private virksomheter. Anbefalingene fra flertallet i utvalget vil ifølge KS gjøre en rekke kommunale tjenester mye dyrere.

- Svindyr SFO, tomme svømmebasseng og nedlagte kinoer kan bli resultatet, skriver kommuneorganisasjonen på sine nettsider.

- Arbeiderpartiet og Høyre er enige om EØS-avtalen, men vi uenige om oppførlgingsansvaret som avtalen gir Norge. Denne regjeringen vil ha mer midlertidighet i arbeidslivet og utnytter ikke handlingsrommet som avtalen gir. Det bidrar til å legitimere motstanden mot EØS-avtalen, sier Støre til Dagbladet.

Reagerer

I LO er El- og IT-forbundet, Fellesorganisasjonen og Transportarbeiderforbundet allerede motstandere av EØS-avtalen. Når Transportarbeiderforbundet neste år blir del av Fellesforbundet, øker presset i LOs største forbund i privat sektor.

Spørsmålet er hva det suverent største LO-forbundet gjør. Også i Fagforbundet er det nemlig sterke stemmer som mener EØS-avtalen bør sies opp eller reforhandles. I en tale til Fagforbundets landsstyre forleden kom forbundsleder Mette Nord med en klar advarsel til regjeringen og NHO - helt i tråd med budskapet fra Ap-leder Støre:

- Det er regjeringa og NHOs politikk som er årsaken til bekymringen som slår inn i LOs tillitsmannsapparat, sa LO-toppen.

Overfor Klassekampen la Nord til at hun har forståelse for at EØS-motstanden vokser og sa at hun ikke kan garantere at Fagforbundet fortsetter å hegne om avtalen.

- Jeg kan ikke garantere noe, men jeg må advare både regjeringen, Stortinget og NHO om at nok er nok. De må vise at de bryr seg om den norske modellen. De setter EØS-avtalen på spill, sa Nord.

- Uaktuelt

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen tydelig må avvise anbefalingene fra flertallet i Hjelmeng-utvalget. Rapporten har vært ute på høring, men regjeringen har ennå ikke konkludert.

- MYTER: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener Ap-lederen sprer myter. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
- MYTER: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener Ap-lederen sprer myter. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Vi har ingen interesse av å innføre nye kompliserte og byråkratiske regler for vanlige velferdsordninger, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

- Vi må klare å skille mellom etablerte velferdsordninger som SFO, kulturskole og bibliotek og tjenester der kommunen driver butikk i konkurranse med private, sier Røe Isaksen.

- ESA mener det kan være brudd på EØS-avtalen dersom kommunen driver butikk i konkurranse med private, uten å etablere egne regnskapsenheter for dette og uten å betale skatt. Men det er en veldig dårlig ide å late som at SFO, kulturskole og bibliotek er kommersielle tilbud, sier han.

Kan ta tid

Næringsministeren sier det vil ta tid før regjeringen har konkludert i spørsmålet og at dette neppe vil skje i 2019.

- Vi vil ta tiden til hjelp og gå de nødvendige rundene med ESA, sier Røe Isaksen, som erkjenner at det kan være en krevende grenseoppgang.

- Dersom en kommune selger vaktmestertjenester, konsulenttjenester eller driver cateringvirksomhet i konkurranse med private, sier EØS-reglene at det ikke skal være ulike konkurransevilkår. Men det blir helt meningsløst å argumentere på samme måte overfor helt vanlige velferdsordninger. Vi skal gjøre vårt for å skjerme kulturskolen, SFO og bibliotekene og utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen, sier han.

Røe Isaksen blir oppgitt når han hører kritikken fra Støre, som mener regjeringen undergraver EØS-avtalen.

- Jonas Gahr Støre sprer en myte. Regjeringen utnytter handlingsrommet i EØS-avtalen. Vi bruker handlingsrommet fordi vi kan og fordi det er riktig for Norge. Det er denne saken et godt eksempel på.

Nye runder

Aps foretrukne regjeringspartnere SV og Senterpartiet vil begge reforhandle eller si opp EØS-avtalen. Også dagens regjeringskonstellasjon har EØS-motstand i sin midte.

I et intervju med VG slo Frp-nestleder Sylvi Listhaug nylig fast at det er nødvendig å reforhandle avtalen.

- Vi vil reforhandle for å fjerne de store ulempene fri arbeidsinnvandring gir, spesielt fra Øst-Europa. Vi bør reforhandle at man fritt kan reise rundt å jobbe og motta mange av ytelsene i landet du reiser til, sa hun til avisen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre erkjenner at det er uro rundt Norges forhold til Europa om dagen.

- Jeg forstår uroen i deler av norsk arbeidsliv. Framover vil jeg bruke mye tid på å reise rundt og lytte til denne uroen og diskutere hvordan vi kan komme den i møte. Slik jeg ser det, er svaret mer tilsyn, allmenngjøring av flere tariffavtaler og større vektlegging av sentrale avtaler. Det er dette som må til, sier han.

SLÅR RING: Statsminister Erna Solberg avfeier Aps kritikk som ansvarsfraskrivelse og sier regjeringen er en garantist for EØS-avtalen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
SLÅR RING: Statsminister Erna Solberg avfeier Aps kritikk som ansvarsfraskrivelse og sier regjeringen er en garantist for EØS-avtalen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

- Ansvarsfraskrivelse

Statsminister Erna Solberg (H) avviser kategorisk at EØS-avtalen er satt i spill, selv om Frp ønsker å reforhandle den.

- Vår regjering vil ikke gå inn for å reforhandle EØS. Alle partiene i dette regjeringssamarbeidet er for en EØS-avtale, i motsetning til de rødgrønne, sier hun.

Konfrontert med påstandene fra Støre, som han sammen LO-leder Hans-Christian Gabrielsen også framførte under den årvisse kartellkonferansen på Gol i november, svarer statsministeren som følger:

- Jeg opplever dette som et forsøk på ansvarsfraskrivelse. Vi har politiske uenigheter, men de er ikke knyttet til handlingsrommet i EØS-avtalen. Midlertidige ansettelser har for eksempel ikke noe med EØS-avtalen å gjøre.

- Er det noen direktiver som du i etterkant mener Norge burde ha reservert seg imot?

- Nei, og det er i realiteten bare ett direktiv som Arbeiderpartiet gikk inn for å reservere seg mot, nemlig postdirektivet. Og det skjedde mot Ap-ledelsens ønsker. Jernbanedirektivet gjør ikke at vi må ha konkurranseutsetting, det er norsk politikks ønske å ha konkurranseutsetting og reformer. Ingenting av dette er EØS-begrunnet, sier hun.