Skylder på gamle fangevenner

Nokas-tiltalt fiskebåteier i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under soning av dom for spritsmugling på Bastøy, utviklet den Nokas-tiltalte fiskebåteieren (56) et nært vennskap med en tidligere drapsmann. 56-åringen mener at denne personen har lurt ham og misbrukt hans tillit, slik at han uvitende ble trukket inn i Nokas-saken.

Men også 56-åringen vikler seg inn i motsetninger når det gjelder den forklaring han har gitt til politiet, og den forklaringen han nå gir i Stavanger tingrett. Han går tilbake på forklaringer, og gir til dels nye versjoner når det gjelder hvordan han har fått tilgang til store pengebeløp.

Påtalemyndigheten mener også at det er for mange pussige sammentreff knyttet til tiltaltes forklaringer. Ranerne skal uten tiltaltes viten ha gjemt ransutstyr i hans båt Gamle Henningsvær, som han forøvrig skal ha kjøpt for 150.000 kroner, men forsikret for 2,5 millioner.

Truet på livet

Tiltalte skal ifølge sin egen forklaring ha blitt truet på livet av ukjente personer og presset til å lagre en mengde våpen i en bod. Under Gamle Henningsvær ble også ransutstyr funnet. Og i hans egen ryggsekk inne i boligen hans ble det funnet pistoler som kan knyttes til Nokas-ranet.

Ifølge politiet skal ikke 56-åringen ha fortalt noe om våpenlagringen før han ble presset av etterforskerne. Også denne tiltalte er redd for å identifisere personer han har hatt kontakt med.

-Jeg tør ikke si navn. Sier jeg det, kan dere bare hente meg i kiste, sa 56-åringen til politiet under et avhør.

I sin forklaring for retten våger tiltalte heller ikke å si navnet på en person som skal ha registrert en mobiltelefon i navnet til hans kommedne svigersønn. 56-åringen skulle gifte seg i fjor høst, og oppbevarte opplysninger rundt sin kommende svigersønn i en stresskoffert. Denne kofferten ble plutselig funnet utenfor Ila landsfengsel og levert til politiet.

-Jeg føler meg utrygg, og vil ikke si navn, gjentok 56-åringen i retten.

-Ble helt skjelven

Han benekter for at han har hatt kjennskap til at noen gjemte ransutstyr og våpen i og under båten hans. Vitner mener de har sett 56-åringen være med på å bære utstyr fra bilen hans og over i båten.

Tiltalte benekter at han har vært med på det. Men han innrømmer at det var i tankene hans at våpnene kunne stamme fra Nokas-ranet da han hentet to søppelsekker i veikanten med en konvolutt med 10.000 kroner tapet til en av sekkene.

-Jeg ble skjelven og måtte stoppe for å ta meg en røyk, sa 56-åringen i et politiforhør.

I retten sliter han tungt når han blir konfrontert med tidligere politiforklaringer, der han holdt tilbake opplysninger og aldri erkjente noe før politiets informasjon kom på bordet.

-Jeg satt i isolasjon og var totalt nedkjørt, jeg ga ikke feile opplysninger for å holde noe skjult, sa fiskebåteieren.