Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skylder på huskollaps etter barnedrap

Amerikanske soldater skal ha henrettet 11 sivile irakere, deriblant fem barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Se den redigerte videofilmen på BBCs nett-tv

(Dagbladet.no): Det er ikke lenge siden verdenssamfunnet ble rystet av nyheten om massakren i Haditha, som kan koste de amerikanske soldatene livet dersom de blir funnet skyldige. Nå har BBC fått tak i bevis på en ny amerikanske massakre av sivile irakere.

Skyldte på bygningskollaps

Massakren skal ha funnet sted i et hus i byen Ishaqi hundre kilometer nord for Bagdad i mars i år. Amerikanske myndigheter har tidligere oppgitt at fire mennesker mistet livet under en militæroperasjon rettet mot huset.

De amerikanske soldatene hadde fått et tips om at en mann med tilknytning til al-Quaida skulle komme på besøk.

Under ildgivningen som oppsto ble bygningen skadet, og de fire som oppholdt seg i huset - den mistenkte mannen, to kvinner og et barn - døde da huset raste sammen.

Dette ble imidlertid tilbakevist av det irakiske politiet. Det skal ha vært fem barn, fire kvinner og to menn - alle sivile - inne i huset da amerikanerne slo til.

I politirapporten hevder irakerne at soldatene med fullt overlegg skjøt og drepte de elleve menneskene, før de sprengte huset.
 

Ekte video 

BER FOR DE DØDE: Familie, venner og naboer ber under begravelsen til de elleve drepte irakerne. Foto: Scanpix
BER FOR DE DØDE: Familie, venner og naboer ber under begravelsen til de elleve drepte irakerne. Foto: Scanpix Vis mer

En sunnimuslimsk gruppe sendte BBC et videoopptak av hendelsen. Opptaket støtter politiets versjon av hendelsen.

- Vi har kryss-sjekket videoen med andre bilder fra samme hendelse, og vi er overbevist om at den er ekte, sier Ian Pannell, BBCs reporter i Irak.

Kameramannen ankom stedet rett etter massakren fant sted - flammene var ennå ikke slukket. I motsetning til det amerikanerne hevdet, sto fremdeles deler av huset oppreist, og det var kulehull overalt. 

- Dersom man ser på likene av småbarna, er det åpenbart at det var kuler og ikke bygningskollaps som tok livet av dem, slik den amerikanske versjonen forteller, sier Pannell.

Dette bekreftes av en lokal politimann som hadde sett likene.

- Alle, fra den 75 år gamle bestemoren til den seks måneder gamle babyen, hadde kulehull i hode og kropp. De ble drept og deretter bombet, sier politimannen.

Det finnes imidlertid ingen bevis for at de ble skutt på kloss hold.

Etterforskes

- Skylder på huskollaps etter barnedrap

Det amerikanske forsvaret sier at dette er en av tre eller fire saker de nå etterforsker.
 

- Koalisjonsstyrkene tolerer ikke uetisk og kriminell oppførsel. Alle anklager om slik oppførsel vil bli etterforsket, og alle som bli funnet skyldige i slik oppførsel vil bli holdt ansvarlige for handlingene sine, opplyser generalmajor William Caldwell, talsmann for koalisjonsstyrkene i Irak.

FEM BARN BLE DREPT: Nå etterforsker amerikanerne hendelsen.
HUSET ER DELVIS ØDELAGT: Koalisjonsstyrkene hevdet først at det var grunnen til dødsfallene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media