Intensivkapasiteten:

Skylder på hverandre

Intensivkapasiteten i Norge har stått på stedet hvil i årevis. Leder for akuttklinikken ved OUS, Jon Henrik Laake, mener samtlige regjeringer de siste 20 åra må dele på skylden. Politikerne selv peker imidlertid i alle retninger.

PÅ BRISTEPUNKTET: Den manglende intensivkapasiteten i norsk helsevesen strekker seg mange år tilbake. Men politikerne er ikke enig i hvem som har skylda for situasjonen vi nå står i. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ BRISTEPUNKTET: Den manglende intensivkapasiteten i norsk helsevesen strekker seg mange år tilbake. Men politikerne er ikke enig i hvem som har skylda for situasjonen vi nå står i. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg verken vil eller kan fordele skyld. Det er et politisk ansvar og et arbeid som tar tid. Alle er interessert i å forbedre situasjonen, men det er ikke gjort over natta, sier helsepolitisk talsperson i Høyre, Tone Trøen, til Dagbladet.

Men en galopperende smitteøkning har fokuset nok en gang havnet på den manglende kapasiteten i norsk helsevesen, spesielt innen intensiv.

Overlege ved Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus, avdeling Rikshospitalet, og leder i Norsk anestesiologisk forening, Jon Henrik Laake, mener den manglende kapasiteten er et politisk ansvar som deles av alle regjeringer de siste tjue åra.

De aktuelle maktpartiene selv fordeler imidlertid skyld i alle retninger, kort oppsummert slik:

  • Høyre vil ikke fordele skyld i det hele tatt.
  • SV skylder på Ap og Høyre.
  • Ap skylder på Erna Solbergs regjering.
  • Frp skylder på alle, men mest på Støre-regjeringen.
  • Sp skylder på Stoltenberg-regjeringen og Erna Solbergs regjering.
  • Venstre skylder på alle.
  • KrF ønsker ikke å svare på hvem som har skyld.
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva mange gjør feil når de benytter seg av selvtester. Video: Dagbladet TV Vis mer

Peker på Ap og Høyre

- Man har rigget et helsevesen som er akkurat stort nok til å håndtere et helt vanlig belegg. Kapasiteten på den mest ressurskrevende biten, intensivavdelingen, er veldig knapp. Det har den vært i mange år, sa Laake nylig til Dagbladet.

Han mener at ingen av de store stortingspartiene går fri fra ansvar her. Leder for norsk sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, mener også at en lang rekke regjeringer har sin del av skylda ved å ikke ha tatt tak i problemet helsevesenet har ropt høylytt om i årevis.

Mens Høyre ikke vil fordele skyld, er SV raske med å peke på Ap og Høyre.

- Vi mener alle politikere som har forsvart den sykehusstrukturen vi har idag, har et ansvar. Ap og Høyre har vært enige om helseforetaksmodellen og dette er et av mange systemproblemer vi har i helsevesenet, sier helsepolitisk talsperson i SV, Marian Hussein.

Samtidig understreker hun at tida politikere pekte på hverandre nå må være forbi.

- SV har jobbet i flere år for å gjøre noe med bemannings- og belastningskrisen i helsevesenet. De ansatte er tydelige på at noe må skje. SV, Ap og Sp la for et år siden frem sju forslag for å øke intensivkapasiteten. Nå må statsråden ta frem de forslagene og gjennomføre den politikken hun idag har flertall for, fortsetter Hussein.

VIL IKKE PEKE: Tone Trøen (H) vil ikke fordele politisk skyld for intensivkapasiteten. Foto: Terje Pedersen / NTB
VIL IKKE PEKE: Tone Trøen (H) vil ikke fordele politisk skyld for intensivkapasiteten. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Peker på forrige regjering

Også Sp peker på Ap - som var hovedarkitekten bak foretaksmodellen - i tillegg til Erna Solbergs regjering.

- Vi mener deler av forklaringen ligger i foretaksmodellen, som ikke gjør det lønnsomt med intensivberedskap. Denne var Sp mot, og vi er svært glad for at denne skal utredes i henhold til Hurdalsplattformen, sier helsepolitisk talsperson i Sp, Lisa Marie Ness Klungland, til Dagbladet.

- Et annet aspekt er at ikke Solberg-regjeringen i tilstrekkelig grad har tatt tak i den mangelen av personell som er blitt varsla om over flere år. Heller ikke da Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap kom med sin analyse av krisescenarioer, ble det gjort noe med den manglende intensivkapasiteten som ble avdekket. Dette ligger på den forrige regjeringen, fortsetter Ness Klungland.

Ap peker i stor grad på Høyre-regjeringen som har hatt makta de siste åtte åra.

- Vi har kommet altfor kort, derfor har Arbeiderpartiet i opposisjon vært svært kritisk til manglende prioritering fra Solberg-regjeringen både før og under pandemien. Vi har fremma forslag i 2015, 2016 og seinest i fjor for å styrke kapasiteten og beholde, rekruttere og utdanne flere sykepleiere og annet helsepersonell, sier helsepolitisk talsperson Cecilie Myrseth til Dagbladet.

- Nå er ansvaret vårt, og målene er klare, kapasiteten må opp og vi skal bidra med tiltak for å sikre nødvendig helsepersonell framover, fortsetter hun.

- Handlingslammet

Helsepolitisk talsperson i KrF, Olaug Bollestad, ønsker ikke å kommentere hvem som har skylda, men sier følgende:

- Vi har styrket arbeidet med både grunn-, etter- og videreutdanning mens vi var i regjering. Blant annet har det blitt opprettet 100 ekstra utdanningsstillinger i intensivsykepleie. Men det tar tid å utdanne folk, og de langsiktige tiltakene for kapasiteten handler også om helseforetakenes arbeid for å beholde folk i tjenesten. Solberg-regjeringen ba helseforetakene styrke arbeidet med å rekruttere, utvikle og beholde intensivsykepleiere på både kort og lang sikt.

Frp, som selv har sittet med regjeringsmakta i seks av de siste åtte åra, mener alle partier må ta ansvar for situasjonen vi nå er i.

- Intensivkapasiteten har over lang tid vært lav i Norge, noe vi har fått merke kraftig under pandemien, og det må vi alle ta ansvar for. Derfor er det viktig at vi nå ser etter løsninger i stedet for problemer, og setter inn kraftige tiltak for å løse situasjonen på kort- og lang sikt, sier helsepolitisk talsperson i Frp, Bård Hoksrud, til Dagbladet.

SLIPPER KKE UNNA: Støre-regjeringen kommer heller ikke unna å få skyld for dagens situasjon, til tross for at de har sittet ved makten i åtte uker. Foto: Hanna Johre / NTB
SLIPPER KKE UNNA: Støre-regjeringen kommer heller ikke unna å få skyld for dagens situasjon, til tross for at de har sittet ved makten i åtte uker. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

Han benytter likevel anledningen til komme med kraftig skyts mot dagens regjering.

- Dagens regjering har møtt situasjonen med handlingslammelse. Det er ingen forslag til hvordan det skal sikres flere intensivplasser. Det trengs penger for å få tilbake de 700 intensivsykepleierne som har gått til andre yrker, og vi må sikre flere helsearbeidere og intensivplasser den kommende tiden, sier Hoksrud og legger til:

- Dagens regjering øremerker ikke en krone til intensivplasser, og setter bare av midler til 30 nye utdanningsstillinger for spesialsykepleiere.

- Vil bli prioritert

Sveinung Rotevatn (V) mener alle som har styrt Norge de siste 10-20 åra må dele på ansvaret for at vi der vi er, også Venstre.

- Vi vil prioritere det i våre budsjettforslag framover, og ber regjeringen legge fram en plan for Stortinget om hvordan vi skal håndtere framtidige smitteutbrudd på en måte som gjør at folk kan leve tilnærmet vanlig, sier han til Dagbladet.

Tone Trøen (H) understreker imidlertid at Høyre har iverksatt flere tiltak for å bedre situasjonen, selv om de skulle ønske de hadde kommet lenger.

- Det er ingen tvil om at situasjonen er krevende ved flere sykehus, og at den har vært det over lang tid nå. Høyre i regjering iverksatte flere viktige kortsiktige tiltak, blant annet ved å bevilge 5,5 mrd. mer til sykehusene for å håndtere koronautfordringene, det ble skaffet til veie 400 flere respiratorer og 3100 ansatte har fått internopplæring i intensivbehandling av covid-19 pasienter, sier Trøen og fortsetter:

- Så har vi samtidig satt i gang tiltak som har et lengre perspektiv, hvor det viktigste tiltaket er utdanning av flere intensivsykepleiere. Det har vært et varsel om framtidig mangel på intensivsykepleiere lenge, og selv om jeg skulle ønske det hadde kommet lenger, er jeg glad for det er satt i gang utdanning av 100 intensivsykepleiere nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer