Intensivkapasiteten:

Skylder på hverandre

Intensivkapasiteten i Norge har stått på stedet hvil i årevis. Leder for akuttklinikken ved OUS, Jon Henrik Laake, mener samtlige regjeringer de siste 20 åra må dele på skylden. Politikerne selv peker imidlertid i alle retninger.

PÅ BRISTEPUNKTET: Den manglende intensivkapasiteten i norsk helsevesen strekker seg mange år tilbake. Men politikerne er ikke enig i hvem som har skylda for situasjonen vi nå står i. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ BRISTEPUNKTET: Den manglende intensivkapasiteten i norsk helsevesen strekker seg mange år tilbake. Men politikerne er ikke enig i hvem som har skylda for situasjonen vi nå står i. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg verken vil eller kan fordele skyld. Det er et politisk ansvar og et arbeid som tar tid. Alle er interessert i å forbedre situasjonen, men det er ikke gjort over natta, sier helsepolitisk talsperson i Høyre, Tone Trøen, til Dagbladet.

Men en galopperende smitteøkning har fokuset nok en gang havnet på den manglende kapasiteten i norsk helsevesen, spesielt innen intensiv.

Overlege ved Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus, avdeling Rikshospitalet, og leder i Norsk anestesiologisk forening, Jon Henrik Laake, mener den manglende kapasiteten er et politisk ansvar som deles av alle regjeringer de siste tjue åra.

De aktuelle maktpartiene selv fordeler imidlertid skyld i alle retninger, kort oppsummert slik:

  • Høyre vil ikke fordele skyld i det hele tatt.
  • SV skylder på Ap og Høyre.
  • Ap skylder på Erna Solbergs regjering.
  • Frp skylder på alle, men mest på Støre-regjeringen.
  • Sp skylder på Stoltenberg-regjeringen og Erna Solbergs regjering.
  • Venstre skylder på alle.
  • KrF ønsker ikke å svare på hvem som har skyld.

Peker på Ap og Høyre

- Man har rigget et helsevesen som er akkurat stort nok til å håndtere et helt vanlig belegg. Kapasiteten på den mest ressurskrevende biten, intensivavdelingen, er veldig knapp. Det har den vært i mange år, sa Laake nylig til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.