Intensivkapasiteten:

Skylder på hverandre

Intensivkapasiteten i Norge har stått på stedet hvil i årevis. Leder for akuttklinikken ved OUS, Jon Henrik Laake, mener samtlige regjeringer de siste 20 åra må dele på skylden. Politikerne selv peker imidlertid i alle retninger.

PÅ BRISTEPUNKTET: Den manglende intensivkapasiteten i norsk helsevesen strekker seg mange år tilbake. Men politikerne er ikke enig i hvem som har skylda for situasjonen vi nå står i. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ BRISTEPUNKTET: Den manglende intensivkapasiteten i norsk helsevesen strekker seg mange år tilbake. Men politikerne er ikke enig i hvem som har skylda for situasjonen vi nå står i. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg verken vil eller kan fordele skyld. Det er et politisk ansvar og et arbeid som tar tid. Alle er interessert i å forbedre situasjonen, men det er ikke gjort over natta, sier helsepolitisk talsperson i Høyre, Tone Trøen, til Dagbladet.

Men en galopperende smitteøkning har fokuset nok en gang havnet på den manglende kapasiteten i norsk helsevesen, spesielt innen intensiv.

Overlege ved Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus, avdeling Rikshospitalet, og leder i Norsk anestesiologisk forening, Jon Henrik Laake, mener den manglende kapasiteten er et politisk ansvar som deles av alle regjeringer de siste tjue åra.

De aktuelle maktpartiene selv fordeler imidlertid skyld i alle retninger, kort oppsummert slik:

  • Høyre vil ikke fordele skyld i det hele tatt.
  • SV skylder på Ap og Høyre.
  • Ap skylder på Erna Solbergs regjering.
  • Frp skylder på alle, men mest på Støre-regjeringen.
  • Sp skylder på Stoltenberg-regjeringen og Erna Solbergs regjering.
  • Venstre skylder på alle.
  • KrF ønsker ikke å svare på hvem som har skyld.

Peker på Ap og Høyre

- Man har rigget et helsevesen som er akkurat stort nok til å håndtere et helt vanlig belegg. Kapasiteten på den mest ressurskrevende biten, intensivavdelingen, er veldig knapp. Det har den vært i mange år, sa Laake nylig til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer