Skylder på kompisen

Dan Pettersen strødde om seg med penger etter NOKAS-ranet. Og skylder på kompisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): De to rogalendingene som er tiltalt i Nokas-saken var nære venner før ranet. Nå ligger de i bitter strid rundt den enes vanvittige pengebruk i ukene og månedene etter ranet i Stavanger.

Tiltalte Dan Pettersen strødde om seg med 200-sedler, han handlet bil, båt og hund og satte inn store kontantbeløp. Over 440.000 kroner hadde han i lommer og vesker, og pengene fikk bein å gå på.

Er pengene Pettersens andel av ransutbyttet? Ja. mener aktoratet. Ikke bevist, svarer Pettersens forsvarer, advokat Erling Kjærmann.

Pettersen sjøl sier han fikk pengene av sin medtiltalte, 26-åringen fra Sandnes. 26-åringen sier det er løgn.

- Ord står mot ord. Dette er to småkriminelle som skylder på hverandre, sa advokat Kjærmann i sin prosedyre i dag.

Han ba retten vurdere hvem som er mest troverdig. -Jeg innrømmer at det er sterkt indisium om at det er Nokas-penger, og at det er naturlig å tenke i de baner. Men om det er Nokas-penger, så sier det ingen ting om Pettersens rolle under ranet. Pengene er heller ikke undersøkt for glasstøv, påpekte Pettersens forsvarer

Mus i lasten

Advokaten åpent også for \'mus i lasten\'-teorien. David Toska sa i sin forklaring at det forsvant penger fra ransutbyttet mens bagene med penger ble oppbevart i Dan Pettersens leilighet i Stavanger.

FIKK MED SEG 57 MILLIONER KRONER:  Aktoratet mener at Dan Pettersens store pengeforbruk skyldes at han deltok i NOKAS-ranet i Stavanger. Foto: SCANPIX
FIKK MED SEG 57 MILLIONER KRONER: Aktoratet mener at Dan Pettersens store pengeforbruk skyldes at han deltok i NOKAS-ranet i Stavanger. Foto: SCANPIX Vis mer

Leiligheten var ranslagets gjemmested noen dager etter ranet. Hvem var det som stjal fra ransutbyttet?

Advokat Kjærmann ga ingen svar. Han mente videre at Pettersens uforsiktige omgang med penger etter ranet, harmonerte dårlig med moralen i ranslaget.

Kjærmann antok at David Toska hadde formant ranerne om å dempe pengebruken for ikke å vekke oppsikt. Dan Pettersen viftet med sedlene og bankfunsjonærer alarmerte Økokrims hvitvaskingsgruppe.

Fersking

Pettersen hevder at han var hjemme i sin bolig, den seinere dekkleiligheten, den morgenen Nokas ble ranet. Omtrent da ranerne slo til, ruslet han ned i byen for å finne et frokoststed. I sentrum var det kaos, politi og sperringer.

Dan Pettersen heiv seg i bilen og kjørte til Sandnes der han tok inn på hotell under falskt navn. Advokat Kjærmann mener at hans forklaring er troverdig, og belegger det blant annet med hans bruk av mobiltelefonen ransmorgenen.

Forsvareren viser til at Pettersen hadde møtt David Toska første gang i romjula, drøye tre måneder før Nokas-ranet. Han mener at en dreven kriminell som Toska ikke hadde våget å innvie en fersking om Pettersen i så dramatiske ransplaner.

Aktoratet har bedt retten dømme Pettersen til 18 års fengsel. Advokat Erling Kjærmann mener at Pettersen verken kan dømmes for grovt ran med døden til følge eller for medvirkning til ranet.

<B>TILTALT: Dan Pettersen.