Skylder på «misforståelser» etter pengekritikk fra Stortinget

Kongefamilien lot hoffet dekke millioner i lønn til ansatte for vedlikehold av deres private eiendommer. 

SVARTE PÅ KRITIKK: Kongehuset sendte ut pressemelding i går om pengebruken på private eiendommer. Her ved kong Harald. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SVARTE PÅ KRITIKK: Kongehuset sendte ut pressemelding i går om pengebruken på private eiendommer. Her ved kong Harald. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I sommer avdekket Dagbladet at kongefamilien har brukt millioner av kroner fra hoffets budsjetter til forvaltning, drift og vedlikehold av sine sju private hus og feriesteder.

I etterkant har det kommet kritikk fra både Stortinget og fagfolk, krav om at Slottet må redegjøre for pengebruken og at Riksrevisjonen gransker pengestrømmene.

I en pressemelding publisert på kongehusets nettsider i går hevder Slottet at deler av kritikken er «basert på misforståelser» og at pengebruken har vært i orden.

«I den senere tid, og spesielt nå i forbindelse med at Statsbudsjettet for 2017 ble lagt fram, er det blitt fremsatt påstander om at Det kongelige hoffs økonomiforvaltning er i strid med Stortingets forutsetninger.

Dette er etter vår mening basert på misforståelser.»

Forsvarer praksisen

I 2002 ble finansieringen av kongehuset lagt om og bevilgningen delt i to: Apanasjen til de kongeliges private utgifter i én budsjettpost og driften av hoffet i en annen.

I år er apanasjen til de kongelige på 20.5 millioner kroner, skattefritt. Statsbudsjettene har i 15 år fastslått at det er den private apanasjen fra staten til kongeparet og kronprinsparet som skal dekke drift og vedlikehold av de private eiendommer.

HOFFET DRIFTER: Kongeparet bygget seg et fasjonabel feriested på Mågerø ved Tjøme på 90-tallet for egne penger. I dag dekker hoffet lønn for drift, vedlikehold og vaktmestertjenester her og på seks andre private eiendommer. Foto: Jon Eeg / NTB arkiv / SCANPIX
HOFFET DRIFTER: Kongeparet bygget seg et fasjonabel feriested på Mågerø ved Tjøme på 90-tallet for egne penger. I dag dekker hoffet lønn for drift, vedlikehold og vaktmestertjenester her og på seks andre private eiendommer. Foto: Jon Eeg / NTB arkiv / SCANPIX Vis mer

I pressemeldingen skriver kongehuset at det hele tiden har vært meningen at hoffet skal lønne ansatte for å forvalte, drifte og vedlikeholde de kongeliges sju private eiendommer.

«Fra 2002 er apanasjen kun dimensjonert for å omfatte Kongeparets og Kronprinsparets private utgifter, samt utgifter til forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling av deres private eiendommer. Alle lønns- og personalkostnader - uavhengig av hvor hoffets ansatte arbeider - finansieres av overføringen til Det kongelige hoff.»

- Ikke misforstått

Per Olaf Lundteigen har vært med å skrive flere av statsbudsjettene de siste årene og er nå saksordfører for bevilgningene til kongehuset.

I juni sa Lundteigen til Dagbladet om pengebruken at:

- Slottet har etablert en meget uheldig praksis. (...) Slottet har ikke brukt pengene i henhold til Stortingets forutsetninger.

- Slottet skriver i sin pressemelding at slike påstander er basert på misforståelser?

- Jeg har ikke misforstått, og det nytter ikke å argumentere slik. Alle kan slå opp i statsbudsjettene vi har vedtatt i Stortinget tidligere år og se på ordlyden for bevilgningene til hoffet der. Og så kan man sammenlikne det med hva det er avdekket at hoffet faktisk har gjort på de kongeliges private eiendommer i en årrekke, sier Lundteigen til Dagbladet, og legger til.

- Som jeg har sagt tidligere kan hoffet kan gjerne utføre vedlikeholdsarbeid for de kongelige privat, men da må det faktureres lønn som belastes apanasjen, slik at de private pengene og pengene bevilget til hoffet holdes adskilt. Slik vi har slått fast i statsbudsjettenee, sier Lundteigen.

Kan øke apanasjen

Han utelukker ikke endringer i budsjettet for å komme kongefamlien i møte:

- Det kan være at apanasjen må økes for å få dette i orden. Da kan vi senke bevilgningen til hoffet tilsvarende, sier Lundteigen.

- IKKE MISFORSTÅTT: Per Olaf Lundteigen (Sp).
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
- IKKE MISFORSTÅTT: Per Olaf Lundteigen (Sp). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

En annen stortingspolitiker som har kritisert pengebruken er komitekollega Erik Skutle (H).

- Har du misforstått?

- Stortinget har i flere statsbudsjett fastslått at det er et tydelig skille mellom bevilgningene til hoffet og de private apanasjene til de kongelige. Da må det følges i praksis, sier Skutle til Dagbladet.

Vil endre budsjettet

I går rykket ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner (H) ut i Dagsavisen og forsvarte kongehuset:

DE KONGELIGES EIENDOMMER:

Kronprinsparet eier fire eiendommer privat:

 • Hytteeiendommen på Flatholmen utenfor Risør (utleid).
 • To hytter i Nore og Uvdal kommune ved Hardangervidda (registrert på Kronprinsparets stab).
 • Boligen Skaugum på 1200 mål i Asker.

I tillegg har kronprinsparet siden 2009 leid stor villa med 22 mål tomt på Dvergsøya utenfor Kristiansand. Prislappen er nå 180 000 i året, ifølge leiekontrakten med kommunen som Dagbladet har fått innsyn i. Også her bidrar hoffet.

Kongeparet eier tre eiendommer privat:

 • Sommerstedet Mågerø utenfor Tjøme.
 • Prinsehytta i Sikkilsdalen.
 • Kongsseteren i Holmenkollen i Oslo (to tomter).

Totalt har byggene på de kongeliges private eiendommer flere tusen kvadratmeter gulvareal fordelt på over 30 bygninger, viser dokumenter om eiendommene Dagbladet har innhentet fra Kartverket.

- Det har alltid vært slik. Og det har aldri vært ment at hoffets midler kun skal gå til statlige eiendommer, sier Sanner til Dagsavisen.

I statsbudsjettet som ble lagt fram torsdag foreslo han å endre bevilgningsposten for hoffet:

- Derfor har vi tydeliggjort i budsjetteksten at ved mindre vedlikehold og driftsoppgaver kan hoffet benyttes, sier Sanner.

Det er ikke angitt noen grense for vedlikeholdsoppgavene i statsbudsjettet.

– Der har vi tillitt til kongens nøkterne vurderinger, sier statsråden til avisa.

Lundteigen sier Sanners forslag viser at pengene er brukt feil i en årrekke:

- Sanners forslag er å endre arbeidsbeskrivelsen til hoffet slik at den feilaktige praksisen nå skal forankres i statsbudsjettet og bli den nye løsningen. Det ville jo ikke vært nødvendig å endre ordlyden i statsbudsjettet, dersom alt er i orden. Vi på Stortinget har i flere år vedtatt et klart skille mellom hoffets økonomi og de kongeliges private økonomi og eiendommer og forventer at det blir fulgt. Ordningen Sanner foreslår vil bli mindre ryddig enn det som gjelder i dag og en belastning for kongehuset, sier Lundteigen til Dagbladet.

 • Les alle saker i Dagbladets serie «Kongemakta»

Motstand i Venstre

Forslaget fra Sanner møtte også motstand i Venstres stortingsgruppe, som er budsjettpartner for regjeringen:

- Vi vil selvfølgelig gå for å opprettholde skillene mellom de kongeliges privatøkonomi og kongehusets øvrige økonomi, og støtter ikke dette forslaget fra regjeringen. Venstre ønsker også mer detaljerte redegjørelser for hoffets pengebruk, enn det de gir i dag gjennom de offentlige regnskapene sine, sa Venstres nestleder og stortingsrepresentant Ola Elvestuen til Dagbladet.

- Det nye forslaget gjør at Stortinget ikke lenger kan ta stilling til hvor mye penger som i praksis bevilges til kongefamilien privat. Regjeringens forslag skjuler de kongeliges reelle inntekter fra staten, sa stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) til Dagbladet.

Omfattende arbeider

Tre av de sju private eiendommene har kongeparet og kronprinsparet selv valgt å kjøpe og investere sine private penger i. Tilsammen er eiendommene nå verdt flere titalls millioner kroner.

Slottet har nektet å gi ut en oversikt over hva som er gjort og hvor mye det har kostet hoffet i lønnsutgifter og utstyr som verktøy.

Dagbladet har likevel avdekket at hoffet over flere år blant annet betalte lønn for:

Arbeidene er mer omfattende enn det som har vært redegjort for i hoffets årsberetninger, som har til hensikt å holde Stortinget orientert om aktiviteten og pengebruken ved hoffet.

VAR UKJENT MED PENGEBRUKEN: Martin Kolberg (Ap) leder Kontroll- og konstitusjonskommitéen i Stortinget. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VAR UKJENT MED PENGEBRUKEN: Martin Kolberg (Ap) leder Kontroll- og konstitusjonskommitéen i Stortinget. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Kontroll- og konstitusjonskomitéen har ansvaret for bevilgningene til kongehuset. Komiteleder Martin Kolberg (Ap) har tidligere bekreftet for Dagbladet at han og komitéen har vært ukjent med pengebruken.

Kolberg kalte den «uryddig» i et intervu med Dagbladet.

Mangler svar

Flere komitémedlemmer har bedt om en redegjørelse for hvor mye av hoffets budsjetter som er brukt til å lønne vedlikehold av de private eiendommene de siste årene, hva slags arbeider som er gjort og hvor mange arbeidstimer hoffet har brukt.

Ingen slik redegjørelse kom i forbindelse med framleggelsen av statsbudsjettet i går, verken fra Slottet eller statsråd Sanner.

FØLG SAKEN

Stortinget har i de 15 siste statsbudsjettene slått fast at de kongelige skal dekke drift og vedlikehold av sine private eiendommer med apanasjen.

I sommer avdekket Dagbladet at kong Harald og kronprins Haakon har latt Det kongelige hoff betale millioner i lønn for ansatte som har utført vedlikehold og drift de kongeliges sju private eiendommer.

Pengebruken var ukjent for flere medlemmer i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Saksordfører for bevilgningene, Per Olaf Lundteigen (Sp), konkluderte med at kongehuset har brutt med Stortingets forutsetning for å bevilge pengene.

Politikere, et tidligere medlem i Slottsutvalget og fagfolk innen jus, statsvitenskap og økonomi påpekte at pengebruken:

 • Er i strid med Stortingets forutsetninger i statsbudsjettet.
 • Bidrar til å bygge de kongeliges private formuer.
 • Er en kryssubsidiering i strid med Stortingets vedtak til gunst for de kongeliges privatøkonomi.
 • Ikke kan forsvares juridisk ved å henvise til grunnloven, slik Slottet og Kommunaldepartementet har gjort overfor Dagbladet.

Slottet fastholder at pengene ikke er brukt feil. Ansvarlig statsråd for kongehuset, Jan Tore Sanner, sier pengebruken har vært kjent for departementet, men uten at Stortinget ble informert.

Han vil endre statsbudsjettene i framtida for å dekke det han kaller «etablert praksis». Sanners forslag har møtt motstand i Stortinget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer