Skylder på «misforståelser» etter pengekritikk fra Stortinget

Kongefamilien lot hoffet dekke millioner i lønn til ansatte for vedlikehold av deres private eiendommer. 

SVARTE PÅ KRITIKK: Kongehuset sendte ut pressemelding i går om pengebruken på private eiendommer. Her ved kong Harald. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SVARTE PÅ KRITIKK: Kongehuset sendte ut pressemelding i går om pengebruken på private eiendommer. Her ved kong Harald. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I sommer avdekket Dagbladet at kongefamilien har brukt millioner av kroner fra hoffets budsjetter til forvaltning, drift og vedlikehold av sine sju private hus og feriesteder.

I etterkant har det kommet kritikk fra både Stortinget og fagfolk, krav om at Slottet må redegjøre for pengebruken og at Riksrevisjonen gransker pengestrømmene.

I en pressemelding publisert på kongehusets nettsider i går hevder Slottet at deler av kritikken er «basert på misforståelser» og at pengebruken har vært i orden.

«I den senere tid, og spesielt nå i forbindelse med at Statsbudsjettet for 2017 ble lagt fram, er det blitt fremsatt påstander om at Det kongelige hoffs økonomiforvaltning er i strid med Stortingets forutsetninger.

Dette er etter vår mening basert på misforståelser.»

Forsvarer praksisen

I 2002 ble finansieringen av kongehuset lagt om og bevilgningen delt i to: Apanasjen til de kongeliges private utgifter i én budsjettpost og driften av hoffet i en annen.

I år er apanasjen til de kongelige på 20.5 millioner kroner, skattefritt. Statsbudsjettene har i 15 år fastslått at det er den private apanasjen fra staten til kongeparet og kronprinsparet som skal dekke drift og vedlikehold av de private eiendommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer