Skylder på NRK

Rødt har fått massiv kritikk etter debatten om våpenstøtte til Ukraina på NRK. Nå rykker partileder Bjørnar Moxnes ut mot statskanalen.

- IKKE INVITERT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier verken han eller noen andre fra ledelsen var invitert til NRKs «Debatten». Foto: Annika Byrde / NTB
- IKKE INVITERT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier verken han eller noen andre fra ledelsen var invitert til NRKs «Debatten». Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NRKs «Debatten» handlet tirsdag om Rødts syn på våpenstøtte til Ukraina.

Sentralstyremedlem og styremedlem i Rødt Oslo Joakim Møllersen uttalte i programmet at Norge ikke skal forsyne Ukraina med våpen. Han hevdet også at Nato motarbeider forhandlingene i krigen, noe som ikke er dokumentert.

Uttalelsene er blitt kraftig kritisert. Det samme har det at Rødt ikke stilte med noen fra partiledelsen.

Nå rykker Rødt-leder Bjørnar Moxnes ut på Facebook og skylder på NRK. Han har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

- Jeg lytter til kritikk, men akkurat denne må først og fremst rettes mot statskanalen. Jeg var ikke invitert. Det var heller ingen andre fra arbeidsutvalget eller stortingsgruppa, skriver Moxnes, og fortsetter:

- Fredrik Solvang har forklart at det ikke var aktuelt for NRK å inkludere andre syn fra Rødts ledelse enn de som sier nei til våpen. Det er en ærlig sak. Rødts vedtatte politikk, før landsmøtet nå skal ta stilling, er også dette. Men det har kommet klart fram at det er ulike syn i Rødts partiledelse.

Dette svarer NRK

Redaktør i NRKs nyhetsdivisjon, Knut Magnus Berge, sier til Dagbladet at det er riktig at NRK ønsket debattdeltakere fra Rødt som tydelig forsvarte dagens politikk, siden det var det som var utgangspunktet for Raymond Johansens angrep på Rødt.

Han sier videre at det er redaksjonen som suverent avgjør hvem de inviterer, men forklarer følgende om valget de falt på:

- Vi var i kontakt med stortingsgruppe og ledelse med tanke på deltakelse, men fikk inntrykk av at det var mer uklart hva som ville vere holdningen inn i denne debatten. Derfor landet vi på å invitere dem vi gjorde. Så vil jeg understreke at vi i tillegg hadde en representant for Rødt som klart tok til orde for å endre partiets politikk og sende våpen, sier Berge.

Moxnes rydder

Rødt er nå i en programprosess inn mot landsmøtet i Stavanger 10.-12. mars der blant annet våpenstøtte til Ukraina diskuteres. Det er derfor debatten kommer i partiet nå, påpeker Moxnes.

- Jeg har forståelse for at det kan virke rart for noen å ha en ny debatt om Ukraina-krigen så lang tid etter Russlands invasjon. Men spør du meg ville det vært mye verre om Rødt og vårt landsmøte ikke tok denne debatten på alvor, skriver Moxnes.

Rødt-lederen oppsummerer partiets Ukraina-politikk på følgende måte:

  • Vi fordømmer Russlands folkerettsstridige angrepskrig mot Ukraina. Ukraina er i sin fulle rett til å forsvare seg mot den brutale erobringskrigen, og Rødt støtter motstandskampen.
  • Det er massiv oppslutning i Rødt om støtten til prinsippet om nasjonal selvråderett, som nå er under angrep i Ukraina. Selv om andre stormakter har sine interesser - som i enhver konflikt - er det viktigste å ta stilling for den angrepne part mot imperialistisk angrepskrig.
  • Rødt har ikke gått inn for noen våpenembargo mot Ukraina, spørsmålet har vært om Norge kan spille en annen rolle som tilrettelegger for fredsforhandlinger.
  • Rødt har ikke stilt noen krav til ukrainerne om å gå inn i fredsforhandlinger på angriperens premisser - det er ene og alene ukrainerne som bestemmer når det er tid for fredsforhandlinger. Dette handler om hvilke initiativer norske myndigheter kan ta i FN.

«Alternativ virkelighet»

Det har vært sterke reaksjoner fra andre politikere etter at NRK satte Rødts Ukraina-politikk under lupen.

Venstre-leder Guri Melby skriver på Twitter at «enkelte lever i en alternativ virkelighet».

- Det er helt utrolig å høre Rødt på Debatten snakke om krigen i Ukraina som en teoretisk og hypotetisk situasjon der vi kan sitte på vår lille fredelige tue og mene at de ikke vet hva som er best for deres land fred og sikkerhet. Send dem våpnene de trenger for å slå ned Putin, skriver hun.

- Skumleste

SV-topp Kari Elisabeth Kaski mener at Rødt argumenterer som om det er en teoretisk krig i Ukraina.

- Klarer ikke fri meg fra å tenke at motstanderne mot å sende våpen i Rødt (og tidligere i eget parti) argumenterer som om dette er en teoretisk øvelse og Ukraina er i en teoretisk krig, skriver hun på Twitter.

Programleder og komiker Einar Tørnquist skriver på Twitter at dette er det skumleste han har sett på tv.

- Hvis du vurderer å stemme Rødt, så må du se «Debatten». Skumleste jeg har sett på tv, skriver han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer