Mann stakk fra karantenehotell:

Skylder på Oslo: - Uheldig

Kommuneoverlegen i Tønsberg synes det er uheldig at Oslo ikke varslet dem om mannen som brøt karanteneplikten, og seinere forårsaket et stort utbrudd.

SMITTEUTBRUDD: En coronasmittet mann rømte fra karantenehotell i Oslo i mai, og dro hjem til Tønsberg. Flere titalls personer er smittet, og mer enn 1200 har vært i karantene i forbindelse med utbruddet. Foto: Berit Keilen / NTB
SMITTEUTBRUDD: En coronasmittet mann rømte fra karantenehotell i Oslo i mai, og dro hjem til Tønsberg. Flere titalls personer er smittet, og mer enn 1200 har vært i karantene i forbindelse med utbruddet. Foto: Berit Keilen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kveld ble det kjent at Tønsberg kommune anmelder en mann for brudd på karanteneplikten.

- Personen som anmeldes hadde Delta-mutasjonen av viruset, noe som har medført at viruset har spredd seg raskere enn normalt, het det i en pressemelding fra Tønsberg kommune.

Mannen kom til karantenehotellet i Oslo kommune en lørdag i mai, etter å ha tatt en hurtigtest på Gardermoen. Han skulle da være isolert på karantenehotellet til han hadde fått en negativ koronatest.

I stedet reiste mannen til Tønsberg etter bare tre dager, attpåtil uten å gjennomføre karantene.

75 sikre smittetilfeller i Tønsberg og Færder er knyttet til smittekjeden forårsaket av mannen som anmeldes.

- Det forventes at dette vil stige til cirka 100 tilfeller. Det er over 1200 personer som har vært i karantene i forbindelse med utbruddet, og enda flere som har vært i ventekarantene, skriver kommunen.

- Uheldig

Kommuneoverlege i Tønsberg, Per Kristian Opheim, sier til Dagbladet at de varslet Oslo om forholdene forrige uke.

Opheim sier til Dagbladet at han synes det er uheldig at Oslo kommune derimot ikke varslet dem i mai, etter at mannen stakk av fra karantenehotellet i Oslo.

SVÆRT ALVORLIG: - Vi ser svært alvorlig på denne hendelsen, sier kommuneoverlege Per Kristian Opheim, om den smittede mannen som brøt karantereglene. FOTO: Tønsberg kommune.
SVÆRT ALVORLIG: - Vi ser svært alvorlig på denne hendelsen, sier kommuneoverlege Per Kristian Opheim, om den smittede mannen som brøt karantereglene. FOTO: Tønsberg kommune. Vis mer

- Vi skulle gjerne hatt den varslingen, så vi kunne unngått denne smittespredningen, sier Opheim.

Han presiserer likevel at Oslo kommune ikke har gjort noe feil, da det ikke er noe krav om å varsle om personer som bryter karanteneplikten.

- Dette er en mangel, og noe myndighetene kanskje burde vurdert å innføre. Her i Tønsberg gir vi beskjed om vedkommende forlater karantenen sin, som en uformell smittesporing, sier han.

Var ikke smittebærende i Oslo

Kommuneoverlegen sier at mannen ikke var smittsom i perioden han oppholdt seg på karantenehotell i Oslo i mai.

- Det hadde vært utbrudd av delta-varianten i andre deler av landet, om han var smittsom på tidspunktet han oppholdt seg i Oslo. Det vi har gjort av smittesporing viser at han var smitteførende først et par døgn etter at han ankom Tønsberg.

Tønsberg kommune har altså anmeldt mannen for flere forhold.

- Han brøt karanteneplikten både ved å forlate karantenehotellet i Oslo, og ved å ikke være i karantene da han ankom Tønsberg. Hadde han holdt seg i karantene da han kom hjem Tønsberg, hadde vi ikke hatt denne smittespredningen, sier Opheim.

Færder hardest rammet

- Det er Færder kommune som har fått de fleste smittetilfellene. Her er det snakk om flaks og uflaks. Det kunne like så godt vært oss.

Både Tønsberg og Færder har den siste tida hatt et pågående smitteutbrudd. Færder har så langt i juni registrert 108 coronasmittede, noe som er det nest høyeste antallet smittede i øykommunen i løpet av pandemien.

Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen (Ap) opplyser til Dagbladet at kommunen har valgt å anmelde vedkommende fordi smitteutbruddet har fått store konsekvenser for hele regionen - og særlig Færder kommune.

Ordføreren sier at smittesporingsarbeidet har vært «ekstremt vanskelig» i kommunen den siste tida. Nå forventer kommunen at antall smittede i utbruddet vil øke ytterligere.

- Det handler om at vi fortsatt får inn smitte som er nærkontakter. Vi har noe av alfa-varianten også, men knyttet til dette utbruddet vet vi smittesporingsveiene. De som blir smittet er stort sett i karantene, sier Pedersen.

Stiller seg bak anmeldelsen

Ordfører i Færder kommune, Jon Sanness Andersen (Ap), sier til Dagbladet at de stiller seg bak anmeldelsen til nabokommunen.

- Det er en alvorlig hendelse. Utover dette blir det opp til politiet å håndtere saken videre.

Andersen vil ikke kommentere på hvordan det skal ha vært mulig for mannen å stikke av fra hotellet, men sier at man er nødt til å stole på folk.

- Karantenehotellene er bygget på et tillitsbasert system. Det er ikke noe fengsel vi snakker om.

Smitteutbruddet skal ifølge ordføreren ha sitt utspring ved konserter i kulturhuset. Ifølge Tønsbergs Blad stammer utbruddet fra en konsert med et kor.

Fredag besluttet Færder kommune videreføring av strengere lokale regler i ei uke til. Tønsberg har også vedtatt at de ikke vil gjenåpne som resten av landet gjorde på søndag.

I en pressemelding torsdag meldte Færder kommune at også fullvaksinerte har testet positivt for Delta-varianten.

- Bygget på tillit

- Det hender at det er en eller flere personer som ikke møter opp, eller som forlater hotellet før tida. Oslo kommune har som rutine å anmelde disse til politiet, sier fungerende kommunikasjonssjef i Helseetaten i Oslo, Caroline Bremer til Dagbladet.

- Covid-19-forskriften er bygget på tillit. Kommunen informerer om forbud, påbud og anbefalinger. Brudd som kommunen observerer følges opp enten med råd og veiledning, eller ved anmeldelser, fortsetter hun og tilføyer at Oslo kommune ikke har rutiner for å varsle andre kommuner, med mindre det dreier seg smittede personer de allerede vet om.

- Ansvaret for å overholde karanteneplikten er personlig, sier Bremer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer