Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skylder på rotter, vond lukt og smittefare

Politiet aksjonerte mot romfolket på Grønland i kveld.

BORTVIST I KVELD: Romfolk ved Vaterlandsparken i Oslo pakker sammen. I kveld gikk politiet til aksjon. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
BORTVIST I KVELD: Romfolk ved Vaterlandsparken i Oslo pakker sammen. I kveld gikk politiet til aksjon. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag kveld er politiet på plass på Grønland i Oslo for å hindre romfolk i å slå leir for natten. Politiet oppgir lukt, rotter og smittefare som årsakene til aksjonen.

Vaterlandsparken ble mandag ryddet, og ifølge NRK ble fire billass med blant annet madrasser og søppel kjørt vekk. Tidlig i juli foretok politiet en lignende aksjon samme sted, men allerede dagen etter var mange på plass igjen.

Mandag kveld var 70-80 personer tilbake i parken, mens et par politifolk var på plass for å stanse og bortvise dem som eventuelt ville prøve å legge seg til for natten.

- Jeg har ikke sett noen som har blitt ført bort, og det virker som politiet har lagt om stilen litt, sier Bjønnulv Evenrud i organisasjonen Folk er folk til NTB. Han har engasjert seg sterkt til støtte for romfolket i Oslo.

- Først kom det noen politifolk som var litt brautende og autoritære. Men lederen deres var litt mer diplomatisk. Han trakk folkene sine litt vekk og gikk og hilste på dem som er her. Det var mange som kjente ham, og han er tydeligvis vel likt, sier Evenrud.

Smittefare Den nye aksjonen kommer etter at beboerne, skolen og ungdomsklubben i området har bedt om det. I tillegg har bydelsoverlegen i Gamle Oslo anmodet politiet om å gjøre noe med situasjonen på grunn av smittefare.

- Det lukter sterkt i hele området, det er rotter, smittefare og andre ting som avføring fører med seg, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon til Aftenposten.

- Slår de seg ned et annet sted, får vi se på det når det skjer. Sånn som de holder på, kan de uansett ikke være i boligområder, sier han.

Evenrud er overbevist om at aksjonen har sammenheng med at Oslos nye politimester, Hans Sverre Sjøvold, tiltrådte mandag.

- Dette er et uttrykk for hans prioriteringer, sier Evenrud til NTB.

Han sier han ikke vet hvor romfolket vil gjøre av seg når natten faller på.

- De må jo finne et krypinn. De sover jo ute, sier han.

Appell til myndighetene Mandag leverte Folk er folk et brev til blant annet Oslo kommune, regjeringen og politiet. Brevet var en appell for bedre livsvilkår for bostedsløse romfolk.

- Det er med stor sorg og fortvilelse vi leser at den lokale politisjefen brekker seg over forhold vi ikke har kontroll over og mener at vi ikke kan bo i boligområder sammen med andre mennesker, står det i brevet.

- Dagens fremgangsmåte, der mennesker som tilhører romfolket systematisk jages bort, er en klar ansvarsfraskrivelse og stikk motsatt det hensynet som finnes i det norske lovverket. Dette mener vi er ulovlig og ikke kan fortsette, mener Folk er folk.

Bjønnulv Evenrud forteller at det har samlet seg mange nordmenn — også folk han ikke har sett før — på Grønland for å vise sin støtte til romfolket mandag kveld.

(NTB)

OPPRØRT: «Folk er folk»s Bjønnulv Evenrud. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
OPPRØRT: «Folk er folk»s Bjønnulv Evenrud. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media