Skylder på teknisk feil

Ny epost viser at Terje Riis-Johansens høyre hånd var informert om pengestøtten.

VURDERES PÅ NYTT: Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal tirsdag vurdere på nytt om olje- og energiminister Terje Riis-Johansen må møte til høring i Stoirtnet om partistøtten til SP. Det skjer etter at en ny epost er offentliggjort. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
VURDERES PÅ NYTT: Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal tirsdag vurdere på nytt om olje- og energiminister Terje Riis-Johansen må møte til høring i Stoirtnet om partistøtten til SP. Det skjer etter at en ny epost er offentliggjort. Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I en epost som i går ble lagt ut på Olje- og energidepartementets hjemmeside, kommer det fram at Terje Riis-Johansens høyre hånd, statssekretær Sigrid Hjørnegård (Sp), ble informert om pengestøtten til Senterpartiet fra de offentlig eide kraftselskapene. 

Se alle dokumentene i saken her.

Ifølge Dagens Næringsliv har departementet holdt eposten skjult, men kommunikasjons-rådgiver Trude Iversen i OED sier til Dagbladet at det bare var en teknisk feil.

- En teknisk eller menneskelig feil gjorde at dette epostvedlegget ikke ble dytta ut, og et annet vedlegg ble lagt ut to ganger. Med en gang det ble påpekt, retta vi opp det. Vi ville legge ut all informasjon så folk kunne se, forklarer Iversen.

Ble informert
Riis-Johansen og Hjørnegård har hele tida hevdet at de ikke kjente til pengestøtten. Saken har vært problematisk for SP fordi statsiede selskaper som Eidsiva Energi og Troms Kraft ikke har lov til å gi partistøtte, og fordi Senterpartiet har statsråden som avgjør konsesjonssaker for disse selskapene.

Eposten som nå er offentliggjort er fra 5. mai i fjor. Tidligere generalsekretær i Senterpariet, Ivar Egeberg, skrev i eposten med 16 punkter blant annet at Eidsiva og andre har tenkt å sponse partiet med 650 000 kroner: «Eidsiva og andre har vedtatt å bruke penger. (minimum 650. hvorav en del går til kostnader som er brukt på rapporten).»

- Registrerte ikke
Sigrid Hjørnegård besvarte mailen seinere samme kveld på et av punktene som gjaldt en annen problemstilling.

Hjørnegård sier at hun ikke registrerte opplysningen om pengestøtte fra Eidsiva.

«Som jeg har sagt i min redegjørelse til Lovavdelingen var dette en lang epost med mye informasjon. Jeg registrerte ikke denne opplysningen da jeg fikk eposten i 2009. Jeg ble først klar over at bidraget fra Eidsiva er nevnt i denne eposten da jeg gikk gjennom all informasjon på nytt i forbindelse med arbeidet med redegjørelsen til Lovavdelingen», skriver Hjørnegård i en epost til Dagbladet. Hun vil ikke gi noen ytterligere kommentar. 


- Hun visste
Terje Riis-Johansen skrev til Lovavdelingen at han kun fikk bruddstykker av informasjon i haler til eposter og at han ikke ble orientert om partistøtten før 8. september i år. Han forklarer at fornybarprosjektet skal ha blitt diskutert på et onsdagsmøte i desember 2008.

Ivar Egeberg presiserer nå overfor Dagbladet at statsråden visste om prosjektet, ikke pengene - men at statssekretæren visste alt.

- Han var på et tidlig tidspunkt orientert om fornybarprosjektet, men ikke om økonomi eller nå, hvor eller hvem det var betalt til. Sigrid Hjørnegård ble spurt om å lese politisk korrektur på temaet og ble informert om pengestøtten i mai 2009. Hun informerte ikke Terje om det, og det var heller ikke naturlig, sier Ivar Egeberg.

Vurderer høring igjen
Anders Anundsen (Frp) mener den nye eposten setter saken i et merkelig lys. Han og Per Kristian Foss (H) i kontrollkomiteen som tirsdag fikk viljen sin og innkalte Liv Signe Navarsete til åpen høring, vil nå vurdere på ny om Terje Riis-Johansen også må møte.

- Det er vanskelig for statsråden å si at han ikke er kjent med noe som statssekretæren er kjent med, sier Anundsen.

- HJØRNEGÅRD VISSTE:  Tidligere generalsekretær i Sp, Ivar Egeberg, sier at Riis-Johansen visste om prosjektet, ikke pengene, men at statssekretæren visste om alt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- HJØRNEGÅRD VISSTE: Tidligere generalsekretær i Sp, Ivar Egeberg, sier at Riis-Johansen visste om prosjektet, ikke pengene, men at statssekretæren visste om alt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Oslo  20100922.
Olje- og energiminister  Terje Riis-Johansen  mottar onsdag rapport fra ekspertutvalg for økt utvinning av petroleumsressurser på norsk sokkel. 
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
Oslo 20100922. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mottar onsdag rapport fra ekspertutvalg for økt utvinning av petroleumsressurser på norsk sokkel. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer