Mitch McConnell:

Skylder på Trump

Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell beskylder Donald Trump for å ha framprovosert Trump-tilhengerne som stormet Kongressen.

BESKYLDER TRUMP: Senatets republikanske leder mener Donald Trump er medskyldig i angrepet på kongressbygningen. Foto: AP Photo/Susan Walsh
BESKYLDER TRUMP: Senatets republikanske leder mener Donald Trump er medskyldig i angrepet på kongressbygningen. Foto: AP Photo/Susan Walsh Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mobben ble fôret med løgner.

Det sier Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, idet nasjonalforsamlingen er samlet for høringer om flere av Joe Bidens nominerte til ministerposisjoner, ifølge The Washington Post.

- De ble provosert av presidenten og andre mektige mennesker, og de forsøkte å bruke frykt og vold for å stanse en bestemt prosess i den første statsmakt som de ikke satte pris på. Men vi fortsatte. Vi sto sammen, og sa at en rasende mobb ikke ville få vetomakt i vårt land, ikke engang den ene kvelden, sier McConnell.

Det er første gang McConnell direkte peker på Donald Trump som medansvarlig for stormingen av Kongressen 6. januar.

LAVE FORVENTNINGER: USA-ekspert Hilde Restad sier hun forventer det verste av den aller siste tiden av Donald Trumps presidentperiode. Foto: NTB Vis mer

Stemmen kan bli avgjørende

McConnell sier også at Biden går inn i Det hvite hus uten «et mandat for omfattende ideologiske endringer», og kalte ham «en presidentkandidat som har sagt at han skal representere alle».

Som leder for Republikanerne i Senatet kan McConnell være med og bestemme utfallet av riksrettssaken som nå pågår mot Donald Trump som følge av angrepet på Kongressen.

Han sa imidlertid onsdag at han fortsatt ikke hadde bestemt seg for om han kommer til å stemme for å finne Trump skyldig.

Hans beslutning kan fort bli avgjørende, ettersom Demokratene som fremmet riksrettstiltalen trenger 17 republikanere på laget for å få det nødvendige flertallet på to tredeler for å dømme Trump.

- Jeg har til hensikt å lytte til de juridiske argumentene når de legges fram i Senatet, skrev McConnell i et brev til sine partifeller onsdag kveld.

En rekke senatorer ser nå mot McConnell for å se hva han gjør.

- Fiaskoen er utilgivelig

Under riksrettssaken i 2019 var det skillene mellom partiene som i stor grad avgjorde resultatet. Republikanerne, som hadde flertall i Senatet, stemte stort sett for frifinnelse, mens demokratene stemte for å felle presidenten.

Under behandlingen av den nye tiltalen onsdag brøyt ti republikanske politikere med partiet, og stemte for å tiltale Trump. Dermed er skillelinjene mellom partiene tilsynelatende ikke like viktige denne gangen.

Blant de ti republikanerne som stemte for å tiltale presidenten var Tom Rice. Han sier til New York Times at han har støttet president Trump «gjennom tykt og tynt i fire år».

- Jeg drev valgkamp for ham og stemte på ham to ganger. Men denne fullstendige fiaskoen er utilgivelig, sa Rice.

USA: Donald Trump stilles for riksrett for andre gang. Vis mer

- Kan ikke forbigås

Flere republikanske senatorer har de siste dagene åpnet for å dømme Trump. Flere av dem har på lik linje som McConnell sagt at de må vente til de har hørt argumentene i Senatet før de bestemmer seg.

En av dem er Lisa Murkowski fra Alaska.

- På dagen opprørene skjedde, oppfordret presidentens ord til vold, som førte til at flere amerikanere ble skadd og døde, inkludert en politibetjent, de vanhelliget også Kongressen og forstyrret kort regjeringens fredelige overføring av makt, skriver Murkowski i en uttalelse, ifølge Washington Post.

- Sånne ulovlige handlinger kan ikke forbigå uten konsekvenser og Representantenes hus har handlet raskt, og etter min mening korrekt, med å åpne riksrett, skriver Murkowski.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer