VURDERER BYTTE: De ti angivelige spionene som skal ha vært agenter i USA for russiske myndigheter, erklærte seg skyldig torsdag. REUTERS / Shirley Shepherd / SCANPIX
VURDERER BYTTE: De ti angivelige spionene som skal ha vært agenter i USA for russiske myndigheter, erklærte seg skyldig torsdag. REUTERS / Shirley Shepherd / SCANPIXVis mer

Skylderklæring kan gi spionbytte

Ti russiske spioner erklærte seg skyldig. Dermed kan det være lagt til rette for et spionbytte mellom USA og Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Alle de ti som er tiltalt for å være russiske spioner i USA erklærte seg skyldig i retten i New York torsdag. Dermed kan det være lagt til rette for et spionbytte mellom USA og Russland.

Erklæringen kan være en del av et fangebytte mellom USA og Russland. Avtalen kan muligens løse skandalen som kom i lyset da amerikansk etterretningstjeneste pågrep ti angivelige spioner i slutten av juni.

- Myndighetene har forstått det slik at hver av de tiltalte til stede vil erklære seg skyldig, sa en aktor til dommeren, og forklarte at erklæringen var en del av en «ordning».

Deretter sa hver enkelt av dem seg skyldig, men bare etter tiltalen om at de har opptrådt som ulovlige utenlandske agenter og ikke de mer alvorlige anklagene om pengevasking.

Rykter ABC News meldte torsdag at USA og Russland for første gang på 24 år har blitt enige om utveksling av fengslede spioner. En ikke navngitt amerikansk tjenestemann sa til TV-kanalen at USA er villig til å utveksle de spiontiltalte såfremt de innrømmer straffskyld.

Foreløpig har verken USA eller Russland kommet med offisielle uttalelser om et eventuelt spionbytte, men spekulasjonene skjøt fart da den spiondømte russiske atomforskeren Igor Sutjagin hevdet at han skulle utleveres til USA i bytte mot de påståtte russiske spionene.

Torsdag gikk det rykter om at Sutjagin var fløyet til Wien som en del av forberedelsene til spionutvekslingen, men østerrikske myndigheter ville ikke bekrefte opplysningen.

- Vi har ikke noen informasjon i saken, sa en talsmann for utenriksdepartementet torsdag ettermiddag.

Samme domstol De fem som var tiltalt i Boston og Virginia, ble onsdag flyttet til New York, sammen med de fem siste. Alle fremstilles for samme domstol.

I nærmere 20 år skal de påståtte agentene ha arbeidet i USA for russiske myndigheter, ifølge amerikansk etterretningstjeneste. Etterforskningen av spionringen skal ha pågått i over ti år.

Så langt er de som er pågrepet i saken, den rødhårede Anna Chapman, som i amerikanske medier omtales som en «femme fatale», fire par og en reisebyråansatt som bodde i Arlington, hjertet av USAs forsvarsvirksomhet.

En siste spionanklaget, som er utpekt som hovedmannen bak operasjonen, er fortsatt på frifot. Christopher Metsos ble arrestert på Kypros, men forsvant kort tid etter, og siden har ingen sett ham.

(NTB)