Nakstad om rekordhøye smittetall:

- Skyldes ikke økt testing

Det siste døgnet er det registrert rekordhøye 704 nye smittede her til lands. Det skyldes en reell økning, og ikke økt testing, sier Espen Rostrup Nakstad, som frykter systemet kan bryte sammen om ikke smitten avtar.

BEKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet er bekymret for smitteutviklingen, og sier alle nå må ta del i dugnaden. Foto: Morten Rakke / Dagbladet
BEKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet er bekymret for smitteutviklingen, og sier alle nå må ta del i dugnaden. Foto: Morten Rakke / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Tallene er veldig bekymringsfulle, fordi de bekrefter den økende smittetrenden i Norge, som bare forsterker seg uke for uke, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet til Dagbladet.

- Vi ser at det både er økende smittetall, men også en stigende andel av de testede som tester positivt. Det betyr at økningen ikke bare skyldes mye testing, men at det er en reell økning i samfunnet, understreker han.

Frykter ytterligere økning

De siste to dagene har det blitt registrert over 1000 smittetilfeller i Norge.

- Vi frykter at stigningen kan fortsette, hvis folk ikke følger de grunnleggende smittevernrådene i større grad enn de gjør nå, og vi er avhengige av at de nye smitteverntiltakene i storbyregionene nå etterleves, sier Nakstad.

MÅ BLI FLINKERE: Folk må bli flinkere til å følge smittevernrådene, understreker Nakstad. Foto: Heiko Junge / NTB
MÅ BLI FLINKERE: Folk må bli flinkere til å følge smittevernrådene, understreker Nakstad. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Blant annet er smittetallene urovekkende i Oslo, Bergen og Drammen. Sistnevnte vurderer nå å innføre «Oslo-tiltak», som munnbind på kollektivtransport og innendørs på offentlig sted, for å bremse spredningen, forteller kommuneoverlege John David Johannessen i Drammen kommune til Dagbladet.

- Smittesituasjonen utvikler seg i helt feil vei, sier den assisterende helsedirektøren.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sa mandag til VG at det vurderes målrettede tiltak der smitten skjer, og at det blant annet vurderes ytterligere innstramminger for private samlinger.

SKREKKSCENARIO: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarte på folkets spørsmål om coronapandemien. Vis mer

- Kan bryte sammen

Nakstad er klar på at også resten av Norge må ta sin del av dugnaden, og at stadig flere kommuner melder om pågående utbrudd – enkelte av dem store og alvorlige i omfang. I Innlandet meldte kommunene Våler og Åsnes mandag at 53 av 82 prøver kom tilbake positive, og antallet smittede er økende.

- Det er nå smitteutbrudd i veldig mange kommuner, og mange kommuner og har også flere pågående smitteutbrudd. Det gjør at hele systemet med testing og smittesporing, den såkalte TISK-strategien, settes på strekk, med fare for å kunne bryte sammen hvis smittespredingen blir for stor.

FEIL VEI: Smitteutviklingen i Norge går feil vei. Myndighetene kommer med siste nytt på en pressekonferanse 14.30 tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
FEIL VEI: Smitteutviklingen i Norge går feil vei. Myndighetene kommer med siste nytt på en pressekonferanse 14.30 tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Om spredingen blir for stor, vil kommunene rett og slett ikke klare å smittespore alle.

- Hvis det skjer, så kommer vi i en situasjon der vi ikke lenger vet hvor smittespredningen skjer og ikke lenger kan begrense den ved å sette folk i karantene. Da vil vi være i en situasjon som i mars.

I mars hadde ikke helsemyndighetene oversikt over smittesituasjonen i Norge, og det måtte derfor settes i verk sterke tiltak for å få kontroll.

- Hvis det skulle skje, vil det derfor bli behov for langt strengere tiltak enn vi har nå, og derfor er det så viktig at folk følger smittevernreglene i novembermåned, og bergenser hvor mange de har kontakt med på jobb og på fritida, understreker Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer