LETTET: Trond Birkedal ble dømt til 60 dagers fengsel, 40 av dem betinget. Han ble frifunnet for de alvorligste anklagene, og forlater Stavanger tingrett som en fri mann. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
LETTET: Trond Birkedal ble dømt til 60 dagers fengsel, 40 av dem betinget. Han ble frifunnet for de alvorligste anklagene, og forlater Stavanger tingrett som en fri mann. Foto: Tommy Ellingsen / ScanpixVis mer

- Skyldfølelsen vil følge meg

Men Trond Birkedal (31) er lettet over å bli frikjent for de alvorligste anklagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trond Birkedal møtte pressen utenfor Stavanger tingrett, kort tid etter at det ble klart at han ikke ble dømt for de alvorligste tiltalepunktene mot ham - som gjaldt seksuell omgang med barn under 16 år.

Birkedal ble dømt til 60 dagers fengsel, hvorav 40 dager betinget, for å ha filmet nakne gutter, og for å ha lokket til seg nakenbilder av gutter på internett ved å utgi seg for å være kvinne.

De resterende 20 dagene av den idømte fengselsstraffen, anses utholdt i varetekt.

Den tidligere ordførerkandidaten i Stavanger forlater dermed retten som fri mann.

- Tankene mine går i dag som under rettssaken til de som jeg har utsatt for noe galt. Derfor er gleden dempet. Jeg er tynget av det alvorlige og straffbare jeg har gjort, sier Birkedal.

Til TV2-nyhetskanalen, sier Birkedal:

- Skyldfølelsen vil følge meg. Men jeg føler at retten har belyst det jeg ikke har gjort på en god måte.

Trodde ikke på 18-åring Stavanger tingrett valgte å tro Birkedals forklaringer i retten, og har dømt ham kun for de forholdene han har innrømmet. De har ikke trodd på 18-åringen som hevdet at Birkedal hadde sex med ham på et hotellrom i Oslo da han var 15 år gammel.

- Det er en lettelse å bli frikjent for de alvorligste anklagene. Nå er jeg innstilt på å sette punktum, og gjøre opp for meg, sier Birkedal.

Han vil på Dagbladets spørsmål ikke kommentere situasjonen til 18-åringen, som hevder at han har hatt store problemer etter overgrepet han hevder Birkedal utsatte ham for.

På spørsmål om det kan være aktuelt med noe politisk comeback, svarer Birkedal:

- Dagen i dag ikke tidspunkt for å si noe om politikk.

- Skuffet Advokat Hege Salomon har vært bistandsadvokat for flere av de fornærmede i saken, blant annet 18-åringen som retten ikke festet lit til.

- Jeg er skuffet. Men i og med at det er en sak som ligger noe tilbake i tid, og at det er påstand mot påstand, var vi forberedt på at dette kunne bli utfallet, sier Hege Salomon til Dagbladet.

Salomon har også snakket med 18-åringen som hevder seg utsatt for overgrep.

- Han er skuffet over at retten ikke mente bevisene var tilstrekkelige for domfellelse, og han synes straffen var veldig lav, sier Salomon.

Påtalemyndigheten tar dommen til etteretning og vil vurdere å anke saken.

Salomon forteller at 18-åringen er innstilt på å forklare seg igjen i lagmannsretten dersom det skulle bli aktuelt.